CNSAS: Băsescu a fost între PUȚINII colaboratori ai Securității din Institutul de Marină

Traian Băsescu nu a spus adevărul în fața instanței, unde a afirmat că a turnat la Securitate în timp ce era la Institutul de Marină din „obligație militară”. Potrivit Grupului de Investigații Politice (GIP), CNSAS a constatat că marea majoritate a colegilor lui Băsescu de la Institutul de Marină, militari ca și el, nu au fost niciodată colaboratori ai Securității.

Doar 10 elevi ai Institutului de Marină, inclusiv Băsescu, au fost înregistrați odată cu acesta în Registrul cu rețeaua informativă, în care erau trecuți toți colaboratorii Securității dintr-o localitate. Numai în anul lui Băsescu de la Institutul de Marină mai erau, în afară de el, 161 de elevi”, arată GIP.

În fața judecătorilor de la Curtea de Apel București, Traian Băsescu a susținut că „în calitate de elev sergent în relația cu lt. col. Tudor (ofițerul de Securitate care se ocupa de supravegherea informativă a Institutului de Marină) comportamentul meu nu putea fi decât cel stabilit prin jurământul militar”.

Dintre toți absolvenții Institutului, promoția 1976, „doar o mică parte a celor 161 de colegi de an ai domnului Băsescu Traian au fost la rândul lor colaboratori ai organelor de contrainformații militare, majoritatea covârșitoare a acestora neavând această calitate”, arată CNSAS într-un document trimis instanței.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.