CNCD: „Certificatul verde NU e discriminatoriu! Dreptul la muncă poate fi LIMITAT în pandemie, pentru protejarea vieții”

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) arată, într-un punct de vedere cerut de Comisiile juridică și de sănătate din Senat privind certificatul verde, că protecția dreptului la viață are prioritate în raport cu dreptul la viață privată și muncă uneori. Totodată, CNCD explică, în documentul semnat de președintele CNCD, Asztalos Csaba, că „dreptul la viață și dreptul la muncă pot fi limitate în scopul asigurării sănătății publice, a serviciilor de sănătate, a protecției vieții terților, pe vreme de pandemie. Din aceste considerente, limitările nu încalcă nici dreptul la demnitate umană.”

Colegiul director constată că potrivit art. 4 alin. (1) din Constituția României „statul are ca fundament unitatea poporului român și solidaritatea cetățenilor săi.” Solidaritatea impune obligația protecției celor mai vulnerabili, chiar și prin limitarea dreptului la viață privată și a dreptului la muncă.

În ierarhia drepturilor și a libertăților fundamentale, „protecția dreptului la viață are prioritate în raport cu dreptul la viață privată și dreptul la muncă. Aceste drepturi nu sunt în conflict, ci se află în relație de complementaritate”.

Punctul de vedere semnat de Asztalos Csaba a fost votat în Colegiul Director, singurul membru care a făcut opinie concurentă a fost Sorina Popa (propusă de PNL), care e de părere că certificatul verde creează „segregare la nivel de societate între persoanele vaccinate și nevaccinate, sunt alimentate comportamente destul de agresive (…) care conduc spre o societate extrem de dezbinată și agresivă”.

Argumentul segregării a mai fost folosit la votul în Senat doar de PSD și de AUR. În schimb, CNCD a propus ca persoanele care fac prima doză de vaccin anti-COVID să fie testate pe banii angajatorului până la finalizarea schemei de vaccinare și emiterea certificatului digital, pentru că acești angajați dau dovadă de bună-credință. De asemenea, în ceea ce privește suspendarea contractului de muncă sau încetarea de drept acesta să se prelungească în cazul în care în interiorul termenului stabilit (cel de 30 de zile) angajatul își efectuează prima doza.

Proiectul de lege privind obligativitatea certificatului verde în spitale, pentru pompieri, lucrătorii de pe ambulanță a picat în Senat, la votul în plen, și acum se află la comisii în Camera Deputaților. Camera Deputaților este cameră decizională. În Senat, în Comisia de muncă se propusese și introducerea angajaților din centrele rezidențiale și a lucrătorilor din învățământ în categoriile care ar fi trebuit să prezinte un certificat verde la locul de muncă, propunerea picând odată cu votul din plenul Senatului. Totodată, la doar o zi de la votul negativ din Senat, ritmul vaccinării a început să se prăbușească, iar numărul persoanelor care au făcut un ser anti-COVID a scăzut la jumătate în doar patru zile.

Săptămâna trecută, o solicitare a USR prin care se cerea urgentarea dezbaterilor proiectului de lege privind certificatul verde a fost respinsă, însă, luni, deputatul Ionuț Moșteanu (USR) a declarat că a început dezbaterea în Comisiile de specialitate din Camera Deputaților. Prima comisie care va dezbate proiectul și va da raport este cea de Sănătate, în timp ce Comisia de Muncă a cerut celorlalte cinci comisii sesizate să aibă o ședință comună. Comisiile au termen să depună rapoarte până în 19 noiembrie.

Articolul integral AICI!

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *