CNCAV: 85% dintre bătrâni REFUZĂ să se vaccineze împotriva covid-19

Ultimele date statistice oficiale ale Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 arată că, la grupa de vârstă 80 plus, este cea mai scăzută acoperire vaccinală – mai puţin de 15%. Nici la grupa de vârstă 70-79 de ani proporţia nu e cu mult mai bună. Medicii de familie au dificultăţi uriaşe în a-i convinge pe seniori să se vaccineze.

Chiar dacă imunizarea împotriva COVID-19 a persoanelor peste 65 de ani s-a putut face încă din a doua etapă a campaniei, proporţia celor care au fost imunizaţi efectiv până acum este modestă. Astfel, din situaţia prezentată de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) la 30 aprilie, rezultă că dintr-un total de 928.836 de persoane peste 80 de ani, doar 136.514 sunt vaccinate, din care, cu schemă completă, 97.092. Proporţia imunizărilor este mai mică de 15% la această categorie de vârstă. Şi la categoria de vârstă 70-79 de ani, procentul este mult sub 50%. Astfel, numărul persoanelor vaccinate cu o doză sau două este de 424.761 de persoane, în timp ce numărul nevaccinaţilor este de 1.106.272, însemnând doar 38% de persoane vaccinate. Diferenţa dintre această categorie şi cea a persoanelor între 60 şi 69 de ani este de doar un procent. Statistica arată că 708.293 de persoane au primit serul, adică 39% din cei eligibili, în timp ce 1.790.912 încă nu.

În opinia col.dr. Valeriu Gheorghiţă, medic primar de boli infecţioase, preşedintele CNCAV, principalul motiv pentru care persoanele în vârstă au rămas nevaccinate în mare măsură este frica acestora de reacţiile adverse. O frică pe care o au şi persoanele din alte categorii de vârstă: „Şi pot să înţeleg acest lucru”, a declarat Gheorghiţă. Acesta a adăugat că este nevoie de o mai bună comunicare: „Însă elementul esenţial – placa turnantă, dacă vreţi – îl reprezintă la nivel local medicul de familie. Şi nu vreau să fac un transfer de responsabilitate, însă, realmente, seniorii au încredere în medicii lor de familie şi este foarte bine că se întâmplă aşa”, a subliniat coordonatorul CNCAV.

Medicii de familie, mai ales cei din mediul rural, spun că realitatea cu care dau piept este crâncenă. Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, SNMF, spune că, persoanele în vârstă refuză vaccinarea în temeiul unei fatalităţi oarbe: „Răspunsul pacienţilor din grupa de vârstă 80 plus, dar şi a aparţinătorilor este: oricum voi muri! Ce-o vrea Dumnezeu! În mediul rural există o reticenţă ceva de speriat. Sunt mari, mari probleme. (…) De exemplu, adaugă acesta, centrele de vaccinare din rural sunt ocupate în proporţie de 50-60% de persoane din mediul urban. Şi mai este un aspect: persoanele din mediul rural nu au acces la tehnologie. Iar în momentul în care discut cu familiile, persoane care se află fie în România, fie afară, ei bine, întâmpin foarte multe dificultăţi. De multe ori mi se spune: Vă rog să nu vă atingeţi de mama mea sau de tatăl meu”, dezvăluie dr. Gindrovel Dumitra.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *