CN APMC organizează a zecea ediție a Zilei Portului Constanța la Budapesta

Bethlen Gabor Foundation Palace din Budapesta va găzdui, pe 17 noiembrie, a zecea ediție a Zilei Portului Constanța. La eveniment sunt așteptați numeroși participanți din mediul de afaceri ungar, diplomați sau reprezentanți ai organizațiilor transportatorilor din Ungaria.

Alături de delegația Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța (CN APMC) la ediția aniversară vor mai fi prezenți reprezentanții Administrației Canalelor Navigabile, precum și cei ai companiilor portuare Chimpex, Comvex, Socep, TTS, Umex, CSCT și Barter Port Operator.

„Evenimentul urmărește realizarea unui parteneriat reciproc avantajos între firmele care își desfășoară activitatea în domeniul portuar, cu scopul intensificării fluxului diferitelor categorii de mărfuri între companiile portuare și din domenii asociate din Ungaria și Portul Constanța. Interesul arătat de companiile din Ungaria pentru evenimentele de promovare a Portului Constanța indică un mesaj pozitiv pentru potențialul de dezvoltare a relațiilor bilaterale româno-maghiare în ceea ce privește transportul naval, portul fluvio-maritim Constanța oferind o alternativă mai eficientă de transport și o economie semnificativă de timp pentru tranzitul mărfurilor provenite din Orientul Îndepartat, o alternativă de tranzit pentru țările din Europa Centrală și de Est și o perspectivă pozitivă în vederea menținerii unui trafic consistent de cereale și mărfuri vrac”, susțin reprezentanții CN APMC.

Ziua Portului Constanța s-a mai serbat și la Belgrad, Serbia, pe 22 septembrie; la Krems, Austria, pe 6 octombrie, iar evenimentul de la Budapesta va încheia acest „turneu”.

Cei 120 de ani de existență a portului modern Constanța au fost sărbătoriți, la Krems, alături de 200 de participanți din 11 țări. Au fost reprezentate companii importante din domeniul transporturilor și logisticii din Austria, Slovacia, Cehia, Italia, Olanda, Serbia, Germania, Croația, Belgia și Ungaria, porturile austriece la Dunăre, precum și oficialități din Austria, diplomați, Ministerul Transporturilor și Administrația Porturilor Dunării Maritime din Galați.

La începutul acestei luni, la cea de-a XXIII-a ediţie a Topului societăţilor comerciale din judeţul Constanţa, clasamentul realizat de Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, CN APMC s-a clasat pe locul 10 în privința cifrei de afaceri (285.566.116 lei) și pe locul trei în privința profitului brut: 114.022.854 lei.

În urmă cu 120 de ani, pe 16 octombrie 1896, se punea piatra de temelie a portului modern Constanța. Evenimentul avea loc într-o atmosferă specifică de sărbătoare, în prezența regelui Carol I și a reginei Elisabeta, a membrilor Guvernului, prefecţilor judeţelor Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, a primarului Constanţei, Eugen Schina dar și cu participarea unor personalități ale ingineriei românești precum Anghel Saligny, Gheorghe Duca, Gheorghe Lahovary și alții.
Ministrul lucrărilor publice, C. I. Stoicescu citea documentul regal: „Noi, Carol I, prin graţia lui Dumnezeu şi voinţa naţională Rege al României. În anul mântuirii 1896, în a 16-a zi a lunii octombrie, am pus piatra de temelie pentru construirea portului Constanţa pe ţărmurile Mării Negre, Dumnezeu dăruindu-Ne în domnia Noastră asupra acestei ţări, numai ani de glorie, ca împreună cu viteaza mea oştire să-i pot da independenţă şi o poziţie statornică, dar şi ani de paşnică domnie, am lucrat cu râvnă şi stăruinţă pentru înflorirea şi prosperitatea României”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*