Clienţii restaurantelor ar putea fi TESTAȚI pentru a putea sta în interior. Operatorii HoReCa, de acord! Cîțu: „Căutăm soluții pentru redeschidere”

Operatorii din domeniul HoReCa anunță marți că sunt de acord să își asume costurile pentru testele rapide ale clienţilor la intrarea în unitățile economice pe care le operează. Reprezentantul Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Dragoş Petrescu, a apreciat că numărul celor care vor fi testaţi la intrare nu va fi foarte mare, deoarece unii români s-au vaccinat, iar alţii pot dovedi că au trecut prin boală.

„Pe lângă vaccinare luăm în calcul testarea de către operator, pe costurile operatorilor. Deci nu discutăm aici de un potenţial cost pentru cetăţenii României, însă toate aceste reguli care ar putea ajuta redeschiderea ospitalităţii la data de 1 iunie vor fi decise în Comitetul interministerial. Nu ne aşteptăm ca toţi clienţii noştri să urmeze a fi testaţi, pentru că avem o categorie de clienţi suficient de mare şi în creştere care s-a vaccinat, avem o categorie de clienţi suficient de mare care a trecut prin boală şi poate arăta că a trecut prin boală, aşadar cei care vor fi testaţi rapid vor reprezenta o minoritate, iar acest cost, între 2 şi 3 euro, care va fi un unul de testare rapidă este un cost asumat de operatori”, a menţionat Dragoş Petrescu.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile, a susţinut că operatorii nu vor transfera asupra clienţilor costurile testării rapide la intrarea în localuri. În același timp, reprezentantul HORA, Dragoş Petrescu, a menţionat că angajaţii din HoReCa vor avea prioritate la vaccinare:

„Angajaţii din industria HoReCa vor avea prioritate la vaccinare şi acum lucrăm într-un grup de lucru cu Comitetul de Vaccinare, în aşa fel încât toţi angajaţii, de fapt cei din industria noastră care doresc să se vaccineze să poată avea acces mai facil la vaccin, iar clienţii, cetăţenii României care doresc să iasă în restaurante sau în hotel, să poată fi siguri că marea majoritate din industria noastră este vaccinată şi ei sunt în siguranţă. Comisia Europeană şi-a asumat data de 14 mai ca dată de finalizare a certificatului verde, astfel încât vom putea beneficia de o bază unică de date în aşa fel încât orice cetăţean român vaccinat să poată fi uşor identificat, să poată să dovedească că este vaccinat. În Europa, astăzi, ţări ca Olanda, Spania, Marea Britanie deja experimentează proiecte atât din domeniul cultural cât şi din domeniul ospitalităţii în care să poţi avea acces facil, cu certificat verde, dar şi cu testare rapidă, pentru că nu toată lumea doreşte să se vaccineze… Asta am discutat şi cu premierul Florin Cîţu astăzi: nu este vorba de obligativitatea de a te vaccina, ci este evident o intenţie a tuturor de a putea ieşi din pandemie şi vaccinul poate fi o cale, dar nu este obligatorie”, a mai precizat Dragoş Petrescu.

Prim-ministrul Florin Cîțu a făcut o serie de precizări, marți, după întâlnirea cu reprezentanții Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor, și a menționat printre altele că nu este avută în vedere condiționarea accesului cetățenilor la serviciile industriei ospitalității și hoteliere de dovada vaccinării anti-COVID-19:

Vrem să găsim împreună soluții pentru a redeschide, în condiții de siguranță sanitară, industria ospitalității și toți românii să aibă acces la aceste servicii, să-și poată petrece concediul în țară”, a adăugat premierul, care a catalogat întrevederea de astăzi drept una „foarte bună”.

Vaccinarea și respectarea măsurilor sanitare rămân soluțiile sigure în perspectiva redeschiderii acestui sector, așa cum ne-am propus, după 1 iunie. Apreciez deschiderea partenerilor mei de dialog și sprijinul oferit pentru a încuraja vaccinarea personalului HoReCa inainte de reluarea activității în acest sector. Va fi un semnal bun pentru întreaga populație și un pas înainte pentru reluarea activităților turistice. Calendarul livrării dozelor și creșterea capacității de vaccinare sunt premise sigure că vom continua în ritm susținut campania de vaccinare anti-COVID-19”, a declarat Florin Cîțu.

Premierul și-a exprimat speranța că oamenii vor avea încredere și vor înțelege „că vom putea reveni la viața de dinainte de pandemie doar atingând un anumit prag de imunizare a populației, iar vaccinarea ne oferă această șansă”. Bineînțeles, spune Florin Cîțu, „este nevoie să respectăm în continuare măsurile de prevenire a răspândirii virusului”.

Am punctat, totodată, că nu avem în vedere condiționarea accesului cetățenilor la serviciile industriei ospitalității și hoteliere de dovada vaccinării. Nu vrem să discriminăm pe nimeni și nu sunt adeptul ideii de a diviza populația în «vaccinați» și «nevaccinați». În nici un caz nu vrem să limităm călătoriile românilor în țară pe baza acestui criteriu. De asemenea, vom respecta deciziile care vor fi luate la nivelul Uniunii Europene privind certificatul verde în privința deplasărilor internaționale. Cetățenii României trebuie să se bucure de toate drepturile și libertățile europene”, a adăugat premierul.

Florin Cîțu a menționat că vor continua consultările cu reprezentanții operatorilor din domeniu, atât la nivelul comitetului interministerial responsabil de pregătirea revenirii la normalitate începând cu 1 iunie, cât și în ceea ce privește măsurile de sprijin pentru sector.

„Vom continua consultările cu reprezentanții operatorilor din domeniu atât la nivelul comitetului interministerial care are rolul să pregătească revenirea la normalitate începând cu 1 iunie 2021, cât și în ceea ce privește aplicarea măsurilor de sprijin destinate operatorilor HORECA afectați de pandemie, prelungirea unora dintre ele sau, după caz, introducerea unor măsuri noi”, a mai declarat premierul Florin Cîțu.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.