Ciucă și Rafila NU o scot la capăt cu cultele religioase: „Accesul în biserică NU poate fi condiționat de certificatul verde”

Accesul credincioșilor în biserică nu poate fi restricționat, pentru că e un spațiu care oferă „produse sau servicii vitale”, la fel ca magazinele alimentare și farmaciile, arată Biserica Ortodoxă Română. Reacția vine după o întâlnire a reprezentanților cultelor cu premierul Nicolae Ciucă, în care acestea au cerut ca accesul în lăcașele de cult să nu fie condiționat de certificatul verde.

Potrivit BOR, „certificatul verde este un document care are o rațiune intrinsecă de convingere, nu de constrângere. Cine alege în mod rațional și informat să asculte sfatul medicilor specialiști și să se vaccineze, beneficiază, temporar, de niște avantaje oferite de certificatul verde în anumite spații (comerciale sau de divertisment) aglomerate. Acest document nu este și nu poate deveni însă restrictiv pentru accesul în spații ce oferă produse sau servicii vitale, așa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor”.

Accesul într-un spațiu sacru, unul al ordinii și decenței prin excelență, pentru a te ruga, adică pentru a-ți manifesta concret fundamentala libertate religioasă, nu poate fi condiționat, inclusiv din rațiuni practice, nu doar morale, de un document menit să introducă contextual un plus de protecție și ordine în spații care chiar au nevoie de acesta”, se arată în comunicat.

Cultele religioase „nu doar au pledat, dar au și respectat și vor respecta exemplar măsurile de prevenție recomandate de autoritățile medicale, deci tot ele se vor îngriji responsabil ca membrii lor să rămână repere de civism și implicare în protejarea sănătății aproapelui. E datoria lor morală și spirituală”, potrivit BOR. Reprezentații Patriarhiei mai subliniază că preoții care sfidează măsurile de protecție sanitară și „incită public la discreditarea unui act medical, la banalizarea gravității bolii și a consecințelor pandemiei” nu reprezintă poziția Bisericii din care fac parte.

Exemplele triste, dezavuate și sancționate de Biserică, ale acestor persoane au fost și vor rămâne, din fericire, minoritare”, arată BOR.

Libertatea religioasă, care, ca orice libertate responsabilă, presupune ordine, nu dezordine, este un drept fundamental al omului. Statul trebuie să ia înțelept în considerare toate precauțiile care sunt cuprinse în legislația națională și internațională cu privire la restricționarea libertății religioase, cultivând și promovând astfel, în dialog și parteneriat cu cultele religioase, esențiala pace socială în comunitate. Avem o enormă nevoie de ea”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, susține că accesul în biserică nu poate fi condiționat de certificatul verde.

Certificatul verde este un document care are o rațiune intrinsecă de convingere, nu de constrângere. Cine alege în mod rațional și informat să asculte sfatul medicilor specialiști și să se vaccineze, beneficiază, temporar, de niște avantaje oferite de certificatul verde în anumite spații (comerciale sau de divertisment) aglomerate. Acest document nu este și nu poate deveni însă restrictiv pentru accesul în spații ce oferă produse sau servicii vitale, așa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor. Accesul într-un spațiu sacru, unul al ordinii și decenței prin excelență, pentru a te ruga, adică pentru a-ți manifesta concret fundamentala libertate religioasă, nu poate fi condiționat, inclusiv din rațiuni practice, nu doar morale, de un document menit să introducă contextual un plus de protecție și ordine în spații care chiar au nevoie de acesta. Cultele religioase sunt cele care nu doar au pledat, dar au și respectat și vor respecta exemplar măsurile de prevenție recomandate de autoritățile medicale, deci tot ele se vor îngriji responsabil ca membrii lor să rămână repere de civism și implicare în protejarea sănătății aproapelui. E datoria lor morală și spirituală. Persoanele din rândul clerului care sfidează necesarele măsuri de protecție sanitară și incită public la discreditarea unui act medical, la banalizarea gravității bolii și a consecințelor pandemiei, nu doar că nu reprezintă poziția Bisericii din care fac parte, ci se și autodiscreditează moral în societate. Exemplele triste, dezavuate și sancționate de Biserică, ale acestor persoane au fost și vor rămâne, din fericire, minoritare. Libertatea religioasă, care, ca orice libertate responsabilă, presupune ordine, nu dezordine, este un drept fundamental al omului. Statul trebuie să ia înțelept în considerare toate precauțiile care sunt cuprinse în legislația națională și internațională cu privire la restricționarea libertății religioase, cultivând și promovând astfel, în dialog și parteneriat cu cultele religioase, esențiala pace socială în comunitate. Avem o enormă nevoie de ea”, a spus Vasile Bănescu.

Declarația lui Bănescu a fost făcută după întâlnirea premierului României cu reprezentanții cultelor religioase. Guvernul susţine şi promovează libertatea religioasă prin participarea la activităţile religioase în condiţii de siguranţă sanitară şi respect reciproc, a transmis, joi, Executivul într-un comunicat, după întâlnirea premierului Nicolae Ciucă cu reprezentanţii cultelor religioase din România.

Prim-ministrul a făcut un apel la unitate şi coeziune pentru protejarea sănătăţii şi vieţii cetăţenilor şi a transmis că la nivelul Executivului vor fi preluate mesajele şi propunerile reprezentanţilor cultelor religioase, inclusiv cele privind sprijinirea financiară legată de construirea şi repararea lăcaşurilor de cult şi a salarizării personalului de cult, precizează sursa citată.

Autorităţile guvernamentale şi societatea civilă, în care cultele religioase reprezintă un pilon de stabilitate, urmăresc binele oamenilor. Guvernul susţine şi promovează libertatea religioasă, prin participarea la activităţile religioase în condiţii de siguranţă sanitară şi respect reciproc. Aplicarea măsurilor de protecţie sanitară şi vaccinarea sunt soluţii sigure şi eficiente pentru protejarea sănătăţii cetăţenilor şi combaterea crizei COVID-19. Fac apel la unitate şi coeziune şi vă rog să vă alăturaţi eforturilor guvernamentale care au în centru protejarea sănătăţii şi vieţii cetăţenilor. Oamenii au nevoie de încredere şi speranţă, iar contribuţia cultelor religioase este esenţială în această perioadă”, a afirmat prim-ministrul Ciucă, conform sursei citate.

Grecia a introdus noi restricţii, printre care și obligarea credincioşilor de a prezenta un test COVID negativ pentru a putea participa la slujbe în biserici, după o creştere a numărului de cazuri de coronavirus în ultimele săptămâni. Statul elen a introdus noi restricții persoanelor nevaccinate interzicându-li-se accesul în spaţii interioare, inclusiv în restaurante, cinematografe, muzee şi săli de sport, chiar dacă prezintă un test negativ pentru coronavirus. În cazul bisericilor  credincioşii care participă la slujbe trebuie să prezinte un test negativ.

„(Această măsură este) pentru a ne proteja pe noi înşine şi pe oameni”, a declarat părintele Christos, preot la Biserica Sfântul Spiridon din oraşul Pireu, potrivit Reuters.

La rândul său, președintele Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România, pastorul Viorel Iuga, afirmă că în cadrul discuțiilor cu premierul Nicolae Ciucă și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut libertatea de alegere în ceea ce privește vaccinae. Acesta anunță că reprezentanții cultelor și oficialii guvernamentali au pus accentul pe protejarea vârstinicilor și a celor vulnerabili, pentru o participare în siguranță la slujbele religioase.

S-a încheiat prima întâlnire. Mulțumim frumos pentru rugăciuni. Fiecare reprezentant al cultului s-a putut exprima. Opiniile sau convingerile le puteți afla de la fiecare în parte. Noi am fost și rămânem în continuare pentru libertate de alegere și pentru respectarea demnității umane și a deciziei personale. Am reiterat faptul că nu vrem doar libertatea de închinare în biserică, ci libertate pentru toți cetățenii. Suntem de acord cu rugămintea domnului doctor Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, să facem tot ce ține de noi pentru a-i proteja pe cei vârstnici și pe cei vulnerabili. Am apreciat intervenția domnului Nicolae Ciucă, Primul Ministru al României, care spunea că încurajează participarea oamenilor la slujbele religioase și că trebuie să participăm pentru a se putea desfășura în condiții de siguranță și cu respect față de semeni. Dumnezeu să binecuvânteze România și să îi ocrotească pe români”, scrie pastorul Viorel Iuga pe Facebook.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut joi consultări cu reprezentanții cultelor religioase din România, prima reuniune între reprezentanții statului și cei ai cultelor, care a avut loc într-un lăcaș de cult, respectiv, Templul Coral. Șeful Executivului a transmis că respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, între care libertatea religioasă este deosebit de importantă, reprezintă baza societății democratice din România. De asemenea, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a arătat că la nivelul Guvernului vor fi preluate mesajele și propunerile reprezentanților cultelor religioase, inclusiv cele privind sprijinirea financiară legată de construirea și repararea lăcașurilor de cult și a salarizării personalului de cult.

Preluăm și învățăm din mesajul pe care îl aduc cultele religioase din rândul comunităților pe care le păstoresc pentru că acestea reprezintă aproape 99% din cetățenii României”, a menționat premierul.

Reprezentanții cultelor religioase au propus înființarea unui mecanism permanent de cooperare, care să funcționeze la nivel tehnic, prin Secretariatul de Stat pentru Culte. La întâlnirea cu reprezentanții cultelor religioase din România au mai participat, din partea Guvernului, vicepremierul Kelemen Hunor, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, secretarul de stat în MAI, șeful DSU, Raed Arafat, președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță și secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat, joi, după o întâlnire cu reprezentanţii cultelor religioase, că vaccinarea împotriva COVID019 este o parte a soluţiei. Dacă vom avea alături de noi cultele religioase, societatea în ansamblul ei, atunci şi cealaltă parte, referitoare la comportamentul individual, poate fi modificată în aşa fel încât să limităm transmiterea, a spus el. Despre discuţiile cu cultele religioase, Alexandru Rafila a precizat că libertatea religioasă trebuie respectată. El a precizat că trebuie modificată denumirea certificatului verde, cu certificatul COVID.

„Este de fapt şi o rugăminte a Comisiei Europene, pentru că certificatul verde este destinat în spaţiul comunitar, noi discutăm despre un certificat COVID sau stop-COVID, pe care îl adoptă fiecare stat membru pentru a lua măsuri de combatere a pandemiei deci de limitare a consecinţelor pandemiei”, a arătat el.

Despre decizia finală privind certificatul verde, Alexandru Rafila a afirmat că, atunci când vor lua o decizie, care va fi una politică, va fi luată în urma unui mecanism consultativ şi incluziv.

„Nu trebuie să fie o decizie discreţionară, ci trebuie să fie o decizie cunoscută, înţeleasă şi respectată de toată lumea, iar libertatea religioasă reprezintă un element de bază. Nu putem discuta despre faptul că există acces la magazinele de strictă necesitate, noi credem că şi accesul la serviciile religioase trebuie să ţină cont de acest lucru”, a mai explicat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a mai afirmat că vaccinarea este o parte a soluţiei:

Dacă vom avea alături de noi cultele religioase, societatea în ansamblul ei, atunci şi cealaltă parte, referitoare la comportamentul individual, al responsabilităţii individuale, poate fi modificată în aşa fel încât să limităm transmiterea. Alexandru Rafila a mai spus că depinde de Parlament decizia privind certificatul COVID. „Cu siguranţă, în această lună vom avea o decizie care să permită luarea unor măsuri”, a afirmat el, precizând că introducerea certificatului COVID trebuie făcută în funcţie de unii parametri măsurabili şi cunoscuţi din vreme de toată lumea.

Ministrul a fost întrebat dacă nu se va descuraja vaccinarea prin faptul că certifivcatul COVID va funcţiona în funcţie de incidenţă, Rafila precizând că nu trebuie să fim ipocriţi.

„Eu nu cred că se va descuraja vaccinarea. Eu nu cred că trebuie să fim ipocriţi în primul rând, şi să spunem că introducem un certificat COVID care este un instrument de protejare a sănătăţii publice, iar în spatele acestui instrument de protejare a sănătăţii publice, să existe un mecanism care să inducă un fel de obligativitate a vaccinării. Cred că tyrebuie să fim corecţi şi cinstiţi cu populaţia, dacă vrem să avem din partea populaţiei sprijin şi încredere”, a mai afirmat el.

Rafila a mai spus că în cazul personalului medical, vizat de prevederile din legea certificatului verde obligatoriu la locul de muncă, era vorba de siguranţa pacientului, şi i se pare firesc să „existe un risc cât mai mic de a transmite infecţia”.

„Cu siguranţă, dacă acea formă se referea strict la personalul medical, dar, atenţie, fără aceste criterii legate de concedierea personalului medical în plină pandemie, pentru că acest lucru nu este posibil şi nici măcar nu este minim raţional, cred că toată lumea ar fi fost de acord şi mi se pare firesc ca, în domeniul medical, personalul medical să fie protejat prin vaccinare, prin trecere prin boală şi testare”, a mai declarat Rafila.

El a precizat că în rândul medicilor, vaccinarea ajunge la 80% în acest moment, şi un procent mai mic dacă ne referim la tot personalul medical. Despre ridicarea obligativităţii certificatului verde, ţinând cont de scăderea incidenţei, Alexandru Rafila a mai declarat că problema şi îngrijorarea lui ţine de „iresponsabilitatea unor oameni”.

„Am văzut concerte la care oamenii se înghesuiau, nu purtau mască, am văzut manifestări la care oamenii nu purtau mască. dacă scade incidenţia, nu înseamnă că trebuie să lăsăm garda jos, dacă vrem să avem cu toţii sărbători fericite”, a spus ministrul.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, după o întâlnire cu reprezentanţii cultelor că aceștia i-au cerut ca cetățenii să aibă libertatea de a participa la slujbe fără a se impune obligativitatea deţinerii certificatului verde.

Aș putea spune că activitatea a debutat printr-un mesaj care ne-a plăcut tuturor. Ne iubim țara și ne iubim comunitățile. Mesajul nostru a fost clar, prin astfel de activități nu facem decât să redăm oamenilor încrederea și speranța. Asta se întâmplă în baza unui dialog pe care îl avem cu societatea civilă. Este o modalitate de dialog pe care o vom continua și cu ceilalți reprezentanți ai societății civile pentru a putea lua decizii pentru cetățeni. A fost o discuție și o solicitare a reprezentanților cultelor ca cetățenii să poată participa la slujbe fără să se impună obligativitatea deținerii certificatului verde. E un proiect în dezbatere, se discută cu fiecare dintre specialiști, și sperăm ca într-un timp rezonabil să mergem în Parlament și să avem această lege a certificatului COVID, care se va înscrie în parametri în ceea ce privește incidența bolii și va include oamenii care au trecut prin boală”, a declarat Nicolae Ciucă.

Despre implicarea în campania de vaccinare a cultelor religioase, premierul a spus că, de la nivelul guvernului, a cerut sprijinul cultelor pentru a putea salva cât mai multe vieţi.

Discuţia a fost dacă vaccinarea este singura soluţie, răspunsul este că vaccinarea este o soluţie”, a afirmat Ciucă, precizând că este important şi comportamentul, faţă de sine, faţă de comunitate.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.