Ciucă și Cîțu s-au RĂZGÂNDIT și ar RENUNȚA la pensionarea la 70 de ani. „Nu ținem foarte mult, deși ar fi ajutat bugetul…”

Președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, susține că social-democrații au înțeles greșit intenția de a crește vârsta de pensionare la 70 de ani.

Este un proiect. Cred că nu s-a înţeles, era vorba de voluntar, dacă cineva vrea să mai lucreze şi în felul acesta să contribuie să aibă o pensie mai mare, pentru că se creează un sistem de motivare, deci dacă lucrezi, statul contribuie, te ajută la contribuţii şi atunci vei avea o pensie mai mare. Era un sistem voluntar, nu un sistem obligatoriu. (…) Nu este ceva la care ţinem foarte mult, dar ca să credem că nu este nevoie de aşa ceva, deşi ar ajuta bugetul şi vedem că în toată Europa s-a făcut. Este în PNRR, până la urmă trebuie să ne uităm, dar, repet, soluţiile trebuie să vină de la Guvern, nu de la politicieni, expertiza, informaţiile, toate sunt la Guvern. Când o să avem şi un proiect de pensii, un proiect al legii salarizării şi un proiect al reformei administraţiei publice putem să discutăm despre ele. Legea offshore este acum discutată, dar din nou şi acolo noi putem să ne uităm pe ceea ce vine de la Guvern. Când nu ai ceva să discuţi, nu ai ce să discuţi. Acum discutăm principii şi dacă este vorba doar despre principii şi revenim la rediscutarea PNRR, doar Guvernul poate să facă acest lucru”, a declarat Cîţu, la Senat, cu privire la proiectul privind interzicerea cumulului pensie-salariu la stat şi posibilitatea pensionării la 70 de ani.

El subliniat că PNRR „înseamnă reformă, nu înseamnă creşterea pensiilor”.

„Iarăşi este o discuţie despre ce avem în PNRR, în PNRR nu este vorba doar despre creşterea pensiilor, de fapt nu este despre asta în PNRR. Dacă era vorba doar de creşterea pensiilor, nici nu puneam în PNRR, luam un Excel, făceam acolo un tabel şi vedeam cât cresc pensiile şi gata, mergeam toţi acasă. PNRR este despre reforma sistemului de pensii, asta înseamnă că avem nevoie de o legislaţie separată pentru pensiile militarilor, etc. Avem nevoie de o reformă a sistemului de pensii care să ne dea un sistem de pensii sustenabil, asta înseamnă un sistem prin care noi îi penalizăm pe cei care ies la pensie anticipat, dar îi încurajăm pe cei care vor să mai lucreze. Sunt mai multe lucruri acolo, de aceea PNRR înseamnă reformă, nu înseamnă creşterea pensiilor”, a afirmat liderul PNL.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, afirmă că în România nu poate fi crescută vârsta de pensionare pentru că speranţa de viaţă a scăzut, iar speranţa de viaţă sănătoasă este „incomparabil mai mică” faţă de cea din Uniunea Europeană.

De ce nu poate creşte vârsta de pensionare în România? Prima ştire şocantă este că anul trecut speranţa de viaţă a scăzut cu 1,4 ani, conform datelor Eurostat. Al doilea argument vine din faptul că trebuie analizată speranţa de viaţă sănătoasă, un indicator ce vorbeşte despre calitatea vieţii în ultimii ani (cât de sănătos eşti). În România un bărbat ajuns la pensie mai trăieşte sănătos 6 ani şi jumătate, în Germania (vârsta de pensionare este mai mare cu 7 luni), dar durata de viaţă sănătoasă este de 11 ani şi jumătate. În Spania 12 ani şi jumătate, iar în Polonia 8. La femei vârsta de pensionare este mai mare sau egală cu cea din ţările Europei Centrale şi de Est, dar pensionarele trăiesc mai puţin sănătos comparativ cu celelalte ţări”, a scris Oprea, miercuri, pe Facebook.

El a arătat că întâi trebuie rezolvate cauzele care duc la o speranţă de viaţă redusă şi apoi să fie luată în discuţie creşterea vârstei de pensionare.

Iar cu statistica (chiar dacă este o medie) nu te joci. Speranţa de viaţă sănătoasă în România este incomparabil mai mică cu cea din Uniunea Europeană. Haideţi să ne concentrăm mai întâi pe rezolvarea cauzelor care duc la aceste realităţi triste, lipsa unei alimentaţii şi a unei vieţi sănătoase din cauza sărăciei, condiţiile grele de muncă şi apoi să vorbim despre creşterea vârstei de pensionare. Altfel, doar foarte puţini dintre cetăţenii României vor mai beneficia de pensie”, a spus Radu Oprea.

Partidul Social Democrat a criticat eventuala intenție a liberalilor de a crește vârsta de pensionare. Premierul Nicolae Ciucă a ținut să precizeze miercuri, la începutul ședinței de guvern, că Executivul nu își va asuma un proiect privind creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani. Precizarea premierului vine după ce liderii PNL au discutat marți, în ședința partidului, să susțină proiectul elaborat anul trecut de guvernul Cîțu, trimis în Parlament, care prevede posibilitatea ca o persoană să rămână opțional în câmpul muncii până la 70 de ani.

Pentru că am avut câteva semnale legate de o asumare la nivelul guvernului referitor la prelungirea vârstei de pensionare la 70 de ani aș vrea să vă anunț că nu este deloc adevărat, nici nu am avut o discuție la nivelul acesta. Este vorba despre o posibilitate ca benevol, dacă cineva dorește, să rămână în activitate până la 70 de ani. Guvernul nu a discutat și nu poate să își asume răspunderea pe un astfel de demers”, a declarat prim-ministrul.

Nicolae Ciucă i-a cerut explicații și ministrului Muncii, Marius Budăi, în contextul în care liderii PSD au anunțat pe parcursul zilei de marți că nu susțin creșterea vârstei de pensionare.

Nici în Coaliție, nici în guvern nu am avut această discuție. Posibilitatea ca o persoană să rămână în câmpul muncii există și acum în lege, poate opta. Există și o bonificație dacă rămâne doar în serviciu și nu încasează pensia. Putem discuta dacă mărim sau nu acea bonificație, sau să vedem în această reformă a pensiilor alte prevederi. Dar în acest moment, și din cauza faptului că speranța de viață în România este scăzută mult sub media Uniunii Europene, nu susținem acest proiect”, a declarat Marius Budăi în ședința de guvern.

Proiectul de lege elaborat de fostul ministru al Muncii Raluca Turcan, care se află acum în Parlament pentru dezbatere și vot, prevede că angajații pot rămâne în câmpul muncii până la 70 de ani, la cerere, iar bugetarii nu vor mai putea cumula salariul cu pensia, însă sunt mai multe excepții. Dezbaterea despre pensii din interorul Coaliției este exploatată politic, o recunosc surse participante la discuțiile dintre PSD și PNL. În timp ce liberalii susțin că bugetul de pensii nu va mai fi sustenabil din cauza depopulării, motiv pentru care caută soluții, inclusiv prin creșterea opțională a vârstei de pensionare, social democrații se opun. În același timp, PSD vrea majorarea pensiilor pentru a respecta linia urmată de partid în ultimii ani.

Contre pe subiectul pensiilor între PSD și PNL există și în ceea ce privește renegocierea PNRR care prevede un procent de 9,4% din PIB pentru pensii. Surse din PSD spun că „optimizarea PNRR” este trecută în programul de guvernare, iar procentul stabilit de fostul ministru al Investițiilor Europene Cristian Ghinea nu este suficient pentru a rezolva „inechitățile”. 

Nu vrem creșterea acelui procent neapărat (n.red. 9,4% din PIB), dar pot fi scoase măcar contribuțiile la pilonul II sau pensiile militare din acel 9,4%”, au declarat sursele citate. 

În ședința de Coaliție de marți seara, PNL a cerut să se înceteze discuțiile legate de procentul de 9,4% din PIB pentru pensii, spun surse politice. „A fost o discuție legată de ce pensii intră în cadrul anvelopei de 9,4% din PIB”.

Comisia Europeană ne-a transmis că jalonul referitor la pensii trebuie să conțină toate tipurile de pensii, inclusiv militare, și nu trebuie să depășească 9,4%. De aceea, dacă nu scoatem procentul reprezentat de pensiile militare practic nu mai poți să faci creșteri de pensii, ceea ce e inacceptabil pentru PSD”, spun surse social democrate.

Marți, ministrul PSD al Muncii a declarat că problema a fost pusă și pe masa președintelui Klaus Iohannis care a spus că se va interesa. 

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *