Ciucă (MApN), întâlnire cu reprezentantul Consiliului Securității Naționale al SUA: Discuții concentrate pe securitatea din Marea Neagră

Ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, s-a întâlnit vineri, 9 octombrie, la Washington, cu Mark R. Vandroff, adjunctul asistentului președintelui SUA și director pentru politica de apărare și strategie din cadrul Consiliului Securității Naționale al Statelor Unite ale Americii.

Discuțiile au fost concentrate pe situația de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre, pe rolul important al României pe flancul estic aliat, respectiv pe consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii în domeniul apărării.

În contextul procesului de reconfigurare a posturii militare a SUA în Europa, ministrul Ciucă a reiterat disponibilitatea României, exprimată la cel mai înalt nivel, de a găzdui trupe americane, menționând lucrările de modernizare care au loc în bazele militare de la Mihail Kogălniceanu și Câmpia Turzii.

Mark Vandroff a evidențiat contribuția extraordinară a României în operațiile și misiunile aliate, angajamentul de alocare a 2 la sută din PIB pentru apărare, precum și eforturile de dezvoltare a unor capabilități relevante în contextul unui mediu de securitate complex și impredictibil. Oficialul american a subliniat faptul că România este un aliat model, în regiunea Mării Negre, cu o relevanță strategică majoră.

La întrevedere au participat ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, și secretarul de stat și șef al Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale, Simona Cojocaru.

Programele de cooperare tehnico – militară dezvoltate în parteneriat cu SUA au fost temă de discuţie în cadrul întrevederii pe care ministrul Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut-o vineri, la Washington, cu directorul Defense Security Cooperation Agency a SUA, Heidi Grant, precum şi cu reprezentanţi ai unor companii din industria de apărare. Conform unui comunicat remis, sâmbătă, de MApN, oficialul român a evidenţiat includerea României în Risk Assessed Payment Schedule, respectiv în mecanismul financiar “dependable undertaking single case” , care va facilita lansarea contractelor multianuale multiple.

A fost subliniat angajamentul României în programele de dezvoltare şi inovare, respectiv interesul pentru implicarea industriei naţionale de apărare în dezvoltarea cooperării cu parteneri externi. În context, ministrul Ciucă a reafirmat angajamentul ţării noastre pentru alocarea a 2 la sută din PIB pentru apărare şi pentru realizarea unor capabilităţi militare robuste, care să răspundă cerinţelor de securitate naţională, în linie cu standardele NATO“, se arată în comunicatul citat.

Programul vizitei a cuprins, de asemenea, întrevederi cu reprezentanţi ai companiilor Lockeed Martin, Raytheon, Bell şi Boeing, specializate in producţia de echipamente şi tehnică militară.

La întâlniri au participat generalul-locotenent Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării, şi Simona Cojocaru, secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare şi Relaţii Internaţionale.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *