Ciucă lansează un nou curent de gândire în PNL: „Patriotismul economic” – VIDEO
Președintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, susține că obiectivul strategic al guvernării PNL trebuie să fie „patriotismul economic”, adică sprijinirea capitalului românesc și întărirea clasei de mijloc.
„Este, de asemenea, o menire istorică a PNL să păstreze spiritul liberal al Constituției de la 1923 și să promoveze companiile și antreprenorii români. Dar este și o soluție inteligentă de dezvoltare și iată câteva argumente: Pentru a reduce decalajele de care vorbeam, PNL trebuie să vină cu soluții pentru creșterea veniturilor populației. Apoi, să aducem din zona veniturilor mici cât mai multe familii spre zona de mijloc a nivelului veniturilor din România. Firește, în paralel cu trecerea a cât mai multor români posibil peste media actuală. Clasa de mijloc din România este prea mică, astăzi, pentru a vorbi de o dezvoltare consistentă și durabilă a României. Și acesta trebuie să fie un semnal de alarmă, nu doar pentru PNL ci pentru întreaga clasa politică. Eu cred că PNL, în primul rând, are datoria să crească cât mai mult:
1) numărul familiilor care să poată la finalul lunii să economisească măcar câte puțin;
2) să-și crească numărul familiilor care să își poată permite să își educe în condiții decente copiii și să îi poată duce măcar întro vacanță pe an;
3) să crească numărul celor care își permit servicii medicale decente și medicamentele aferente;
4) urgența însă este ca PNL să îi aducă din categoria de subzistență către cea de care vorbeam pe cât mai mulți din românii care astăzi abia știu cum vor încheia luna fără datorii.
Cum putem realiza toate acestea? Eu cred cu tărie că putem să reducem substanțial aceste decalaje din societate dacă evaluăm mai bine cum putem să creștem veniturile acolo unde baza e solidă și ne permite. Propun, deci, să ne uităm cu atenție la cele 3,3 milioane de contracte de muncă și la cele 561.000 de companii românești în care activează. Aici, în zona companiilor românești, este capitalul cel mai solid al țării și aici trebuie să vedem cum creștem condițiile în companii, pentru ca acestea să își permită să crească și mai mult numărul angajaților și implicit veniturile acestora. De aceea, e nevoie să gândim granturi, ajutoare de stat, metode multiple pentru ca produsele românești și companiile românești, respectiv angajații din aceste companii, să poată să se dezvolte și să prospere. În paralel, trebuie să ne asigurăm că atragem cât mai mulți bani din fondurile europene, asta însemnând și că facem ceea ce subliniam anterior, reforme. Nu în ultimul rând, trebuie să sprijinim investitorii străini serioși, care investesc în dezvoltare și inovare și care sunt dispuși să reinvestească în România cât mai mult din profitul pe care îl fac.”, spus Nicolae Ciucă.
Despre scenariul unei alianțe electorale PSD-PNL, pe model USL: „Nu vă pot răspunde acum”
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, spune joi că nu s-a discutat în partid o eventuală alianță cu PSD pentru următoarele alegeri: „Nu are rost să speculăm”, adaugă el.
„Absolut orice decizie în PNL se va lua în urma unei analize la nivelul forului de conducere, ne vom consulta filialele și, în final, pe orice decizie, vom avea susținerea de la nivelul fiecărei filiale”, spune Nicolae Ciucă, despre eventualitatea ca la următoarele alegeri PNL să candideze pe listă comună cu PSD. „Nu are rost să speculăm”, a continuat el. Întrebat dacă după experiența USL, „ar mai risca PNL o alianță cu PSD”, liderul liberal a spus: „Nu vă pot răspunde acum”.
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, consideră că cea mai bună variantă pentru România este o coaliţie între PSD şi PNL. El susţine că cele două partide pot avea un viitor comun şi din 2024 în privinţa majorităţii parlamentare dacă vor face o alianţă politică. Marcel Ciolacu a fost întrebat, miercuri, la Digi 24, dacă se gândeşte la o alianţă electorală cu PNL pentru alegerile din 2024.
„E foarte greu după o campanie electorală în care mergi separat, să mai creionezi iarăşi o coaliţie, are şi politica ei, limitele sale. Dacă facem o alianţă politică eu cred că vom avea un viitor comun şi în 2024 în ceea ce priveşte majoritatea parlamentară”, a explicat liderul PSD.
Întrebat dacă există semnale în PNL că ar fi interesat de această variantă, Ciolacu a răspuns: „Am avut anumite discuţii cu primul-ministru. Ele nu au fost transferate în acest moment în josul partidului”.
Liderul PSD a mai fost întrebat şi ce crede despre scenariul în care ar candida în tandem cu Nicolae Ciucă, el pentru preşedinţie, iar preşedintele PNL pentru funcţia de premier.
„Nu e un scenariu exclus, dar nu este unul simplu. Sunt cele două mari partide: Partidul Social Democrat, cel mai mare partid din România foarte puţin probabil să accepte să nu aibe candidat. În schimb, eu, ca şi preşedinte al PSD-ului, am schimbat regulile de desemnare a candidatului. Şi cred că este mult mai corectă abordarea pe care am propus-o colegilor mei, pe care colegii mei au acceptat-o. Restul nu am avut discuţii”, a mai afirmat Ciolacu.