Ciucă: „Din Marea Neagră avem posibilitatea să primim primele gaze la jumătatea acestui an”

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat ca extragerea primelor gaze naturale din Marea Neagră ar putea avea loc în acest an, precizând că în următoarea perioadă încep investiţiile în perimetrul Neptun Deep, dar şi cele legate de exploatarea gazelor de la mare adâncime. Nicolae Ciucă a declarat, luni, la Radio România Actualităţi, că România nu este afectată de lipsa surselor de energie şi de gaze.

România nu este o ţară care să fie foarte afectată de lipsa surselor de energie şi gaze. România are potenţial în ambele domenii şi de aceea aici venim cu două componente. Una este să ne înscriem în programele Uniunii Europene pentru a dezvolta noi surse de energie şi aici avem ca obiectiv să dezvoltăm sursele de energie regenerabile, iar în ceea ce priveşte independenţa de resursa de gaz faţă de Federaţia Rusă, am decis ca prin această lege (n.r. legea offshore) să asigurăm stabilitate şi predictibilitate legală mediului de afaceri în domeniu”, a transmis premierul.

El a precizat că extragerea primelor gaze naturale din Marea Neagră va avea loc în acest an.

Există posibilitatea ca în scurt timp să putem să începem investiţiile în perimetrul Neptun Deep şi să asigurăm exploatarea gazelor din Marea Neagră, totodată, asigurăm exploatarea gazelor de pe teritoriul naţional de la mare adâncime, această investiţie putând să asigure gaze începând cu anul 2024. Din Marea Neagră avem posibilitatea să primim primele gaze la jumătatea acestui an. Există deja o investiţie făcută de Black Sea Oil and Gas şi au semnat deja documentele de recepţie, existând posibilitatea să putem să asigurăm un miliard de metri cubi de gaze anual prin această investiţie şi desigur, la sfârşitul anului 2026, începutul lui 2027, să avem primele gaze din perimetrul Neptun Deep”, a explicat premierul Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat luni că pachetul de soluţii socio-economice „Sprijin pentru România” reprezintă ansamblul de măsuri prin care Guvernul intenţionează să asigure stabilitatea economică până la sfârşitul anului şi, de asemenea, să creeze premisele pentru ca economia să se dezvolte în continuare. El a răspuns astfel întrebat într-un interviu la Radio România Actualităţi dacă pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”, anunţat de coaliţia de guvernare, este suficient sau Executivul are în vedere şi alte programe.

Acest pachet de sprijin pentru România se bazează pe rezultatul analizelor pe care le-am făcut la nivelul Guvernului. Se bazează pe concluziile pe care le-am desprins din dialogul cu societatea civilă şi în momentul de faţă, practic, el reprezintă ansamblul de măsuri prin care noi intenţionăm să asigurăm, aşa cum spuneam, stabilitatea economică până la sfârşitul anului şi, de asemenea, să creăm premisele pentru ca economia să se dezvolte. Trebuie să ne asigurăm că cetăţenii vulnerabili beneficiază de sprijinul Guvernului, beneficiază de solidaritate. Noi trebuie să nu uităm că în astfel de situaţii de criză avem nevoie şi de astfel de acte de solidaritate, pentru că atunci când ajuţi, trebuie să fii conştient că, într-un final, chestiunea aceasta, acest ajutor se întoarce înapoi. Unii zic de zece ori, eu zic că dacă mi se întoarce înapoi de două ori sau de trei ori mai mult este suficient pentru gestul pe care îl facem”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Premierul a adăugat, însă, că acest cadru va trebui adaptat în funcţie de evoluţia situaţiei.

Sigur, acest cadru de solidaritate pe care noi l-am asigurat, acest cadru de măsuri economice pe care noi l-am asigurat, el va trebui adaptat în funcţie de dinamică, în funcţie de evoluţia situaţiei. Cred că prin acest cadru, Guvernul, împreună cu mediul de afaceri, împreună cu investitorii străini, împreună cu instituţiile europene, poate să asigure această stabilitate despre care am vorbit”, a mai declarat Ciucă.

Şeful Executivului a punctat că un procent însemnat din măsurile anunţate de coaliţia de guvernare au ca scop sprijinirea populaţiei vulnerabile.

„După cum aţi putut constata din programul pe care l-am prezentat cu ceilalţi doi lideri ai coaliţiei, cu domnul Marcel Ciolacu şi cu domnul Kelemen Hunor, am avut în vedere ca partea socială să aibă, componenta socială să aibă, de asemenea, un conţinut substanţial. Practic, 40% din aceste măsuri au ca ţintă sprijinirea populaţiei vulnerabile. Pentru a putea să întreprindem şi să asigurăm toate aceste resurse, am făcut în aşa fel încât să sprijinim tot ceea ce înseamnă investiţii”, a arătat Ciucă.

În acelaşi context, el a subliniat că agricultura reprezintă un domeniu esenţial pentru actuala guvernare, întrebat dacă rămâne un sector strategic pentru acest an şi pentru următorii ani.

Agricultura face parte din măsurile pe care noi le-am cuprins în acest pachet, pachetul de măsuri pe care l-am discutat la nivelul coaliţiei. (…) Trebuie să subliniez că măsurile de susţinere a agriculturii, care de altfel reprezintă un domeniu strategic pentru România, trebuie să subliniem că suntem o ţară cu un potenţial agricol foarte mare în cadrul Uniunii Europene şi nu numai şi agricultura reprezintă un domeniu esenţial pentru Guvern şi pentru coaliţia de guvernare. Practic, prin măsurile pe care le-am luat, am făcut în aşa fel încât atât fermierii, cât şi IMM-urile din sectorul agricol şi industria agroalimentară, toţi cetăţenii care lucrează în acest domeniu să poată să beneficieze de sprijin guvernamental şi, în final, cetăţenii României să beneficieze de garantarea securităţii alimentare”, a evidenţiat Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă a reiterat luni că într-o situaţie de criză, precum cea pe care o traversează şi România, singura soluţie sunt investiţiile, iar rolul Guvernului este de a le sprijini prin politici publice având ca scop asigurarea stabilităţii şi dezvoltarea economică.

Într-o situaţie de criză, aşa cum am afirmat, este limpede că singura soluţie sunt investiţiile. (…) Trebuie subliniat că românii au avut de înfruntat o criză sanitară, apoi a venit criza economică şi începând cu luna februarie, iată, ne confruntăm şi cu o criză de securitate, un război la graniţa noastră, în ţara vecină, Ucraina, ca urmare a invaziei forţelor armate ruse”, a declarat Nicolae Ciucă într-un interviu la Radio România Actualităţi.

El a subliniat că pentru asigurarea stabilităţii este nevoie ca mediul de afaceri să fie sprijinit prin politici guvernamentale.

Ceea ce doresc să subliniez este faptul că în acest moment, pentru a putea să protejăm economia, să protejăm locurile de muncă, să creăm mai multe locuri de muncă, avem nevoie ca mediul de afaceri, antreprenorii români să fie sprijiniţi şi aş dori să înţelegem această perioadă ca fiind efectiv îndreptată spre a asigura stabilitatea şi, pe cât posibil, dezvoltarea economiei ţării noastre. Am avut dese întâlniri cu investitorii români şi cu cei străini. Această relansare, această stabilitate şi, de ce nu, relansare a economiei o putem face doar împreună. Aici este rolul Guvernului, de a veni cu politici care să încurajeze şi să sprijine investiţiile, iar mediul de afaceri trebuie să continue planurile de dezvoltare, iar pentru asta are nevoie de predictibilitate, are nevoie de stabilitate legislativă şi, desigur, avem nevoie să întreţinem acest dialog permanent cu dumnealor pentru a putea înţelege realitatea, a putea înţelege oportunităţile şi, sigur, trebuie să fim în măsură să facem managementul riscurilor”, a afirmat Ciucă.

Premierul a punctat că instituţiile financiare internaţionale confirmă că soluţiile Guvernului au fost şi sunt cele potrivite.

Iar aceste aprecieri anunţate public sunt semnale foarte bune pentru nevoile de investiţii. Nu am crescut nicio taxă, iar această predictibilitate este un atu important. Anul acesta avem cel mai mare buget de investiţii din ultimii 30 de ani prevăzuţi în buget – 88 de miliarde de de lei. De asemenea, am luat toate măsurile pentru a putea să absorbim, să atragem o sumă cât mai mare din banii europeni – discutăm de 80 de miliarde de euro -, care asigură atât stabilitatea, cum spuneam, dar oferă posibilitatea să dezvoltăm economia, oferă posibilitatea să putem să asigurăm locuri de muncă, oferă posibilitatea să ne gândim că prin această creştere economică putem să asigurăm României reducerea decalajului între ţările din zona de est şi ţările din zona de vest”, a mai declarat Ciucă.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *