Cîțu vrea soluții pe termen lung pentru facturile la energie și un Acord cu TOATE partidele: „Să alocăm de la buget un procent din care să NU se atingă NIMENI!”

Președintele PNL, Florin Cîțu, susține că nu se pot adopta doar măsuri pe termen scurt privitoare la facturile la energie ci este nevoie e o strategie pe termen lung pentru a asigura securitatea energetică a României.

În primul rând, trebuie să avem o imagine clară a situației. În al doilea rând, creșterea prețurilor la energie s-a produs în toată Europa, nu doar în România. Trebuie să găsim soluții pe termen lung, nu doar pe termen scurt. Este o problemă care trebuie rezolvată de către Guvern, dar în primul rând trebuie să vedem exact care este situația. Când nu investești timp de 30 de ani în sectorul energetic, iar apoi mai și reduci capacitățile, ajungi în situația aceasta. Nu vom putea susține de la buget și facturile la energie și concediile medicale, și alte costuri pentru economie”, a spus Florin Cîțu.

Președintele PNL, Florin Cîțu, propune ca măsură în sectorul energetic un fond care să fie folosit pentru investiții. Propunerea vine în contextul în care România a intrat într-o criză a facturilor la energie, facturi pe care mulți români nu au de unde să le plătească.

În 2020 economia a fost închisă și am trecut peste. Soluțiile pe termen lung tebuie să ia în vedere și securitatea energetică. Să alocăm suplimentar de la buget un procent din care să nu se atingă nimeni din care să investim în acest domeniu. O înțelegere transpartinică (n. r.: între partide). Reducerea TVA-ului? Noi suntem de acord, dar să poți să faci acest lucru și să o aplici unitar. Nu să reduci doar pentru un anumit sector. Eu nu-s de acord să venim cu o măsură doar pentru un singur sector. Apar în acest fel alte probleme în economie”, a spus Florin Cîțu.

Liderul PNL, Florin Cîțu, afirmă că nu este de acord cu propunerea PSD privind zero TVA la alimentele de bază:Eu nu sunt de acord să venim cu o măsură doar pentru un anumit sector”.

Trebuie să abordăm această problemă (a prețurilor la energie-n.r.) cu o gândire pragmatică pe termen lung. (…) Soluțiile pe termen lung trebuie să ia în calcul securitatea energetică a României. Propun să gândim măsuri care să ne ducă în 2026 la o securitate energetică a României. Una dintre măsuri ar fi să alocăm suplimentar de la buget un procent de care să nu se atingă nimeni, să facem un pact transpartinic cum avem la MApN, un procent din care să investim în acest domeniu să ne asigurăm că România va fi securizată din punct de vedere energetic”, spune Florin Cîțu.

El afirmă că nu este de acord cu propunerea PSD privind TVA la alimentele de bază și reducerea TVA la energie electrică și gaze naturale.

Întotdeauna suntem de acord cu reducerea poverii fiscale pentrui economie, dar condiția de bază e să și poți face acest lucru și să fie unitar. Nu poți reduce TVA doar pentru un sector. Eu nu sunt de acord să venim cu o măsură doar pentru un anumit sector”, conchide liderul PNL.

O întâlnire între membrii coaliției de guvernare pe tema măsurilor din domeniul energiei va avea loc luni. În cadrul ședinței ar putea fi stabilite măsurile pe care le va lua Guvernul Ciucă pentru a atenua efectele crizei provocate de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.