Cîțu vrea SCĂDEREA vârstei de vot, la 16 ani: „Eu cred că este un lucru bun!”

Preşedintele Senatului, liderul liberal Florin Cîţu, a răspuns afirmativ la o întrebare care viza posibilitatea ca vârsta celor care votează să fie coborâtă la 16 ani, menţionând că o modificare a Constituţiei în acest sens ar fi un lucru bun.

„Vedem, de exemplu, în UE că vârsta pentru cei care votează este coborâtă la 16 ani (…). Din punctul meu de vedere, da. Eu cred că este un lucru bun”, a precizat Cîţu, întrebat ce crede despre posibilitatea revizuirii Constituţiei de către actuala coaliţie PNL – PSD – UDMR.

Cîţu a menţionat că o discuţie pe această trebuie să aibă loc în interiorul partidului pentru a clarifica ce se doreşte prin această modificare a Constituţiei.

„Am avut o discuţie şi în Biroul Executiv al PNL. Vreau întâi să avem o discuţie în partid, să vedem care sunt priorităţile. Este adevărat că avem acum o majoritate care poate să modifice Constituţia, dar asta nu înseamnă neapărat că trebuie să modificăm Constituţia, dacă nu avem exact ceea ce trebuie să modificăm. Sunt mai multe lucruri pe care trebuie să le discutăm în PNL întâi. E adevărat, în ultimii ani am văzut, din experienţa şi parlamentară, relaţiile dintre preşedinte – Parlament – Guvern, Guvern – preşedinte ş.a.m.d., că există dezechilibre care ar putea fi corectate”, a conchis preşedintele Senatului.

Președintele Senatului, Florin Cîțu, a spus, luni, la ședința solemnă de aniversare a Constituției că multe probleme au rămas încă nerezolvate: referendumul pe justiție din 2019, traseismul politic, reforma administrativă. Florin Cîțu a spus că pentru el este „o mare onoare” să reprezinte PNL la dezbaterea ce vizează aniversarea a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei. „Ideea unei guvernări democratice face parte din gena PNL. Constituția din 1866 a purtat amprenta gândirii politice liberale, apoi, după fondarea PNL, reforme democratice esențiale precum lărgirea dreptului de vot, au fost inițiate de partidul nostru. În perioada interbelică, Constituția din 1923 promovată de PNL a dus mai departe tradiția constituțională românească”, a spus Cîțu, președinte PNL.

Președintele PNL a mai spus că după 1990, PNL a avut permanent pe agenda sa instaurarea unui regim democratic autentic în România „și nu a unui model ipotetic de democrație originală”.

Probabil că în acești 30 de ani, nici PNL nu s-a comportat fără greșeală, dar a fost mereu partidul dedicat 100% integrării europene și euroatlantice a României, protejării statului de drept și dezvoltării unei societăți democratice”, spune Cîțu.

Florin Cîțu a menționat că acesta nu este un moment de sărbătoare, ci unul de bilanț pentru Constituție și pentru tot ce înseamnă organizarea instituțională a statului român.

Reformele sunt inevitabile pentru că asta doresc cetățenii. În timp, cu profesionalism, fără patimă politică și interes ascuns, va trebui să modernizăm structurile sale, modul în care ele funcționează și cum îl servesc pe cetățean. Normele constituțional vor trebui ajustate la realitatea pe care o trăim. Salut faptul că în programul de guvernare a actualului guvern este avută în vedere eventualitatea, ca în cazul în care va apărea un moment constituțional autentic, Executivul să susțină o reformă în sensul apropierii dintre stat și cetățean și al creșterii gradului de protecție, drepturilor și libertăților în acord cu jurisprudența CEDO”, a mai spus Florin Cîțu

De asemenea, coaliția de guvernare susține ca inițiativă cetățenească de revizuire a Constituției înregistrată la Parlament în mai 2019 și aflată în prezent la vot final la Senat, să își găsească cea mai bună formă de transparentă la nivel normativ „atunci când situația pandemică va permite acest lucru”.

În același timp, trebuie să fim foarte atenți la marile opțiuni pe care cetățenii români le-au exprimat și pe care continuă să le exprime în ultimele 3 decenii. PNL are o agendă liberală de măsuri necesar a fi avute în vedere la o eventuală revizuire a Constituției. De 30 de ani există un aspect care a rămas netranșat, așa cum ar fi trebuit: proprietatea privată. Măsura pe care trebuie să o abordăm este reducerea la 16 ani a vârstei la care se va putea vota, așa cum este tendința în multe țări europene”, potrivit președintelui Senatului.

Alte teme aflate în atenție sunt reforma administrativă, normele constituționale să fie clarificate, traseismul politic al parlamentarilor trebuie eliminat, pentru că în fiecare legislatură influențează aritmetica parlamentară. La capitolul restanțe, Cîțu a vorbit despre implementarea rezultatelor referendumului din 2019 pe tema justiției.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *