Cîțu trimite CONTROL la Finanțe: „Să vedem cine a decis că e bine ca România să investească milioane de euro într-o bancă a rușilor”. Nazare: „În cazul ăsta, premierul se poate investiga pe el!”

Premierul Florin Cîțu a spus, marți, că nu este de acord cu memorandumul întocmit de fostul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare, prin care România participă la majorarea de capital a Băncii Internaționale de Investiții cu suma de 14,3 milioane de euro. Acesta spune că investigația Corpului de control la Ministerul Finanțelor vizează și acest document. „Sunt neplăcut surprins să văd acest memorandum semnat de fostul ministru și dat spre avizare spre Guvern”, a mai afirmat prim-ministrul.

Întrebat dacă va participa România la majorarea de capital a Băncii Internaționale de Investiții cu suma de 14,3 milioane de euro, așa cum ar fi cerut fost ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare, premierul Florin Cîțu a răspuns: „Știți foarte bine opinia mea, chiar de când eram în opoziție. România nu are nimic de câștigat de pe urma participării la această bancă. Sunt foarte multe semne de întrebare despre activitatea acestei bănci. În ceea ce mă privește, sunt total surprins și neplăcut surprins să văd acest memorandum semnat de fostul ministru și dat spre avizare spre Guvern. Nu înțeleg cum de s-a ajuns sau cine l-a convins, și ar trebui să facem o investigație să vedem cine l-a convins că este un lucru bun pentru România să luăm acești bani. Ieri am văzut memorandumul”.

Acesta a confirmat că va trimite Corpul de control la Ministerul de Finanțe.

Sunt mai multe lucruri la care ne uităm, dar vom începe cu această investigație să vedem cine a decis că este bine pentru România să investească milioane de euro într-o bancă a rușilor”, a precizat Florin Cîțu.

Premierul Florin Cîțu respinge participarea României la majorarea de capital a Băncii Internaţionale de Investiţii, controlata de Rusia. Fostul ministru Nazare ceruse 14 milioane de euro pentru operațiune. Fostul ministru al Finanțelor Publice, Alexandru Nazare, a inițiat un memorandum prin care cere Guvernului să aprobe participarea României la majorarea de capital a Băncii Internaționale de Investiții cu suma de 14,3 milioane de euro.

Premierul Florin Cîțu s-a declarat „neplăcut surprins” că fostul ministru de finanțe a aprobat memorandumul privind participarea României la majorarea de capital a unei bănci controlate de Rusia: ,,Stiți foarte bine opinia mea chiar de când eram în opoziție. România nu are nimic de câștigat de pe urma participării la această bancă, știți foarte bine că sunt foarte multe semne de întrebare despre activitatea acestei bănci. În ceea ce mă privește sunt total suprins și neplăcut surprins să văd acest memorandum semnat de fostul ministru și dat spre avizare spre Guvern. Nu înțeleg cum de s-a ajuns sau cine l-a convins și ar trebui să facem o investigație şi să vedem cine l-a convins că este un lucru bun pentru România să luăm bani. Ieri l-am văzut (n.r. memorandumul), l-am primit și am fost, vă spun, repet, total surprins neplăcut, având în vedere opinia mea, a statului român și a tuturor celor care până acum au vorbit despre modul în care vrem să dezvoltăm România și în ce direcție vrem să mergem”, a declarat Florin Cîțu.

Propunerea de memorandum semnată de fostul ministru fusese trimisă la avizare către mai multe ministere.

Fostul ministru de Finanțe, Alexandru Nazare, afirmă marți că premierul Florin Cîțu ar trebuie să se ancheteze pe el însuși în cazul Băncii Internaționale de Investiții, pentru că în perioada în care a fost ministru de finanțe a avut un an de zile la dispoziție pentru a denunța prezența Romaniei în banca cu acționariat majoritar rus și nu a facut-o.

Premierul a anunțat că deschide o investigație să vadă cu cine m-aș fi sfătuit când am transmis draft-ul (ciorna) memorandumului BII la Guvern. În primul rând, nu l-am transmis la Guvern, ci mai întâi la Ministerul Afacerilor Externe pentru analiză. Susțin investigatia și îi ofer câteva elemente, evident cât pot să spun, fără să aduc atingere imaginii României și partenerilor strategici. Am transmis mai întâi informal schița de memorandum la Ministerul Afacerilor Externe. Nu am trimis spre avizare la MAE înainte să primesc un acord informal. Cu cine m-am consultat? Evident, cu reprezentanți MAE și cu partenerii strategici ai României”, a reacționat  fostul ministru de Finanțe.

Nazare acuză faptul că se încearcă justificarea remanierii sale.

De altfel, salut demararea „evaluării” la Ministerul de Finanțe, care mai nou s-a transformat în anchetă! Și pentru că nu există „întârzieri în proiecte importante pentru viitor” și altceva efectiv nu s-a găsit, au ales să dea, pe surse, direct de la cabinetul Premierului, draft-urile unor documente sensibile, doar cu scopul de a face anumite asocieri de imagine, care să stingă controversa legată de remanierea mea”, consideră fostul șef al Finanțelor.

Acesta menționează că Florin Cîțu ar putea să se investigheze pe el însuși în acest caz: „În primul rând, programul de capitalizare al BII a fost aprobat deja de Guvernul României și prevede o contribuție a țării noastre de 14 milioane de euro plătibili în trei tranșe între 2021-2023. Dacă era cu adevărat o problemă această participație la BII, ministrul de finanțe Florin Cîțu a avut tot anul 2020 la dispoziție pentru a denunța prezența României în BII și nu a făcut-o. Așadar, premierul se poate investiga pe el însuși în acest caz”.

Nazare precizează că premierul nu are ce să anuleze pentru că nu s-a luat nici o decizie:

„România este cel mai important beneficiar al finanțărilor BII, cu o pondere de 20% în valoarea investițiilor active. În ceea ce privește instrumentele de datorie, România are o pondere de 28%. Investițiile BII care vizează România în derulare sunt în valoare de 255 mil euro, cele în curs de aprobare sunt în valoare de 130 mil euro. Toate acestea au impact direct asupra dezvoltării economice a României. Decizia privind plățile efective, care este urmarea celei privind capitalizarea, se ia tot de către Guvernul României, cu aprobarea Președintelui și a Parlamentului României. Premierul nu are ce decizie să anuleze, pentru că decizia nu a fost vreun moment luată, ci urma să fie discutată în Guvern, după obținerea unui aviz de la Ministerul Afacerilor Externe. Conform atribuțiilor, după ce draft-ul (ciorna) de memorandum a fost examinat tehnic, legal, după ce a fost avizată fără observații de toate direcțiile tehnice din Ministerul Finanțelor, inclusiv de secretarii de stat susținuți direct de premier, l-am transmis spre analiză Ministerului Afacerilor Externe, având, cum am mai precizat, un acord informal în prealabil. De altfel, se cunoaște faptul că, în precedenta sa calitate de ministru de finanțe, Florin Cîțu ar fi spus că nu are obiecții tehnice asupra Memorandumului, că din punctul de vedere al finanțelor publice nu sunt probleme, dar că nu ar vrea să aprobe o chestiune asupra căreia s-ar fi opus când era în opoziție. Premierul ar fi menționat că primea multe like-uri și share-uri atacând public pe subiectul BII, atunci când era în opoziție”, a conchis fostul ministru de Finanțe.

Banca Internaţională de Investiţii, instituţie înfiinţată în 1970 pentru a susţine colaborarea între statele est-europene, inclusiv România, a raportat un profit net de 7,3 milioane euro în 2020, potrivit raportului financiar publicat la BVB. Banca a avut iniţial sediul central la Moscova, iar din 2019 a fost mutat la Budapesta. România are o participare de 6,8% în capitalul social al băncii, cel mai mare pachet de acţiuni fiind deţinut de Federaţia Rusă, cu 45%, urmată de Ungaria, cu 17%, Bulgaria, cu 11%, şi Cehia cu 9,8%. Restul acţiunilor sunt deţinute de Slovacia (6,4%), Cuba (1,4%), Vietnam (0,9%) şi Mongolia (0,8%). Preşedintele IBB este Nikolay Kosov, reprezentantul Rusiei, numit in 2020, iar unul dintre cei cinci vicepreşedinţi este Alexandru Florescu.

Supranumită „banca spionilor”, Banca Internaţională de Investiţii s-a relocat în 2019 la Budapesta, capitala Ungariei. Opoziția maghiară și presa internațională au scris în mod repetat despre controversele diplomatice din jurul băncii, presupusă a avea legături cu agenţiile de spionaj ale Kremlinului. În jurul băncii rusești a apărut un scandal și în 2018, când Florin Cîțu, pe atunci senator PNL, l-a acuzat pe Eugen Teodorovici că a intrat în board-ul de guvernatori ai băncii pentru a beneficia de privilegiile diplomatice conferite de funcție. Teodorovici a fost primul ministru de Finanțe care a intrat în boardul guvernatorilor, până atunci România fiind reprezentată la nivel de secretar de stat.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.