Cîțu și Orban țin partea lui Stelian Ion și anunță DESFIINȚAREA SIIJ: „Parlamentul NU va ține cont de avizul CSM!”

Soarta Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) pare pecetluită. Premierul Florin Cîțu a anunțat în cadrul unei conferințe de presă la revenirea de la Bruxelles că are încredere în ceea ce face ministrului Justiției în cazul SIIJ și că decizia politică a fost luată deja în cadrul Coaliției:

Reforma în Justiţie este deja agreată de coaliţia de guvernare. Am încredere în ministrul Justiţiei că ştie ce face, am înţeles că vine spre Guvern, vom adopta proiectul de lege şi îl vom trimite spre Parlamentul României.”

Lideri UDMR au spus că, deşi susţin desfiinţarea SIIJ, nu sunt de acord cu trecerea competenţei de investigare a magistraţilor de înapoi la DNA, aşa cum prevede proiectul de lege al lui Stelian Ion. Vineri, Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) a dat un aviz consultativ negativ la propunerea proiectului de desființare a SIIJ.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că partidul pe care îl conduce susţine desfiinţarea Secţiei speciale, iar dosarele aflate în lucru să fie trimise spre soluţionare Parchetelor sau DNA şi DIICOT, în funcţie de obiectul acestora.

Noi susţinem categoric desfiinţarea Secţiei Speciale, dealtfel avem proiect de lege depus încă din legislatura trecută, pentru desfiinţarea Secţiei Speciale. Punctul nostru de vedere a fost că dosarele care există la SIIJ să fie preluate de Parchete, în funcţie de specializarea Parchetelor. Ce ţine de Parchetul General să meargă la Parchetul General, ce ţine de DNA sau DIICOT să se ducă la DNA sau DIICOT”, a declarat Ludovic Orban.

De asemenea, copreşedintele USR PLUS Dacian Cioloş a apreciat că există mai multe argumente pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie decât pentru menţinerea ei.

Eu ţin minte că CSM a dat aviz negativ şi când a fost propusă legea de înfiinţare a Secţiei. Evident că mergem mai departe. Ne asumăm lucrul acesta. Exact aşa cum în ciuda avizului negativ, atunci s-a mers cu proiectul mai departe, acum trebuie şi desfiinţat, pentru că CSM trebuie să hotărască când a avut dreptate: atunci când a votat împotriva înfiinţării acestei secţii sau acum, când votează împotriva desfiinţării. Noi am spus şi am şi explicat – şi Stelian Ion a explicat de ce SIIJ trebuie desfiinţat. E şi concluzia unor analize externe care au fost făcute la solicitarea României, a unui punct de vedere din partea unor analişti şi a unor instituţii abilitate la nivel european şi internaţional, externe, care au venit cu argumentele acestea. Da, trebuie să avem încredere în sistemul de justiţie, aşa cum e el. Lupta împotriva corupţiei – avem instituţii care se ocupă de asta – nu avem nevoie de instrumente de intimidare a magistraţilor„, a precizat Cioloş

Întrebat de ce USR PLUS nu respectă avizul negativ al CSM, în condiţiile în care programul de guvernare al alianţei, care într-adevăr prevede desfiinţarea SIIJ, propune întărirea rolului Consiliului Superior al Magistraturii, Cioloş a arătat că CSM trebuie să aibă atribuţii mai clare.

Rolul CSM trebuie întărit dându-i atribuţii mai clare şi mai precise pe anumite lucruri. Aici, în acest caz (al SIIJ – n.r.), da, ne asumăm. Nu înseamnă că atunci când întăreşti rolul unei instituţii nu îţi asumi nişte decizii. (…) Luăm fiecare caz în parte. Pentru desfiinţarea Secţiei Speciale sunt argumente care ne fac să ne asumăm această decizie. (…) Trebuie să existe argumente în spate. Aici, pe desfiinţarea Secţiei Speciale, sunt mai multe argumente pentru desfiinţarea decât pentru menţinerea unei Secţii Speciale care a fost înfiinţată de cei care au înfiinţat-o şi care au făcut varză legile Justiţiei. România are o monitorizare specială la nivel european, monitorizarea care ne împiedică şi să negociem intrarea în Spaţiul Schengen, cu şanse de reuşită. Deci sunt mai multe lucruri care sunt în joc aici. O Secţie Specială, care iată – o persoană care acum e în fruntea Parchetului European a fost hărţuită de această Secţie Specială; o Secţie Specială care, spunea şi ministrul Stelian Ion, din mii de dosare are câteva trimiteri în judecată. Deci sunt mai multe elemente obiective care trebuie luate în considerare„, a mai spus Cioloş.

CSM a transmis oficial că Plenul a hotărât avizarea negativă a proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (11 Aviz negativ, 7 Aviz favorabil şi 1 Aviz favorabil cu observaţii). În aviz se arată că „proiectul de lege analizat ar conduce în esenţă la schimbarea competenţei de efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiuni săvârşite de magistraţi revenindu-se la soluţia anterioară Legii numărul 207/2018 pentru modificarea şi completarea Legii numărul 304/2004 privind reorganizarea judiciară, în care competenţa de efectuare a urmăririi penală revenea, după caz, parchetelor de pe lângă curţile de apel, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţională Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism”.

Ministrul Justiţiei Stelian Ion a anunţat vineri, că a semnat propunerea de proiect legislativ pentru desfiinţarea Secţiei, precizând că avizul este consultativ. „Am decis să-l trimit mai departe”, a afirmat el, adăugând că desfiinţarea acestei secţii înseamnă o normalizare, că este un organ ineficient. Conform ministrului, „scopul acestei secţii a fost acela de a pune presiune pe magistraţii oneşti, care şi-au făcut treaba şi care au avut un cuvânt de spus” cu privire la acele legi ale justiţiei din perioada 2017 – 2018.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *