Cîțu se RĂZGÂNDEȘTE în privința PSD: „Singura majoritate care poate trece țara prin criză este în jurul PNL”

Liderul PNL, Florin Cîțu, a declarat miercuri, întrebat despre faptul că PSD pretinde funcția de premier ca să intre la guvernare, că liberalii acceptă doar „o guvernare în jurul PNL” și că mâine vor încerca să-i convingă pe social-democrați de acest lucru.

Am discutat azi cu dl Ciolacu, vom avea mâine o întâlnire la Parlament. Mandatul cu care mergem la discuții este să formam o majoritate în jurul PNL și să trecem peste această criză. Noi vrem guvernarea în jurul PNL”, a spus liderul PNL.

Întrebat dacă mai au rost discuțiile cu PSD în condițiile în care liberalii vor neapărat premierul în timp ce și social-democrații cer funcția de prim-ministru, Cîțu a răspuns: „Poate reușim să îi convingem că singura majoritate care poate trece țara prin criză este o majoritate în jurul PNL. De aceea mergem acolo, să îi convingem”.

De cealaltă parte, Marcel Ciolacu… premierul României! Este propunerea cu care PSD ar putea porni noile negocieri pentru rezolvarea crizei politice. Liderul PSD a anunțat, miercuri seara, că urmează să se vadă cu președintele PNL, Florin Cîțu, joi, după ce au pus la cale detaliile întâlnirii la telefon.

Am avut o discuție cu domnul Florin Cîțu că mâine ne vom vedea. Am anunțat că PSD va merge la consultări cu o propunere de premier. Nu s-a discutat, încă (n.r. dacă va fi el propunerea PSD de premier). Lăsați-mă să vorbesc cu colegii.”, a declarat Marcel Ciolacu, care a precizat că nu s-a văzut cu omologul liberal.

Prim-vicepreşedintele PNL Lucian Bode a precizat că există o majoritate în Parlament care să sprijine un Guvern PNL-USR-UDMR şi minorităţi, însă ea este la limită, în contextul plecării mai multor parlamentari din grupul PNL, după anunţul în acest sens al lui Ludovic Orban. Anterior, Cîțu afirmase că PNL-USR-UDMR ar avea majoritate și fără minoități. Bode a adăugat că la discuţiile cu USR, liberalii le-au transmis că pentru partid este important parteneriatul cu preşedintele Klaus Iohannis care trebuie respectat, în contextul în care unii membri ai USR l-au criticat pe şeful statului. Referitor la propunerea de premier, Bode a spus că aceasta trebuie făcută de PNL, însă nu au fost avansate nume.

Am discutat dacă există sau nu o majoritate care să susţină un Guvern PNL – USR – UDMR şi minorităţi. Această majoritate există, dar este la limită, ţinând cont de plecările noştri după anunţul lui Ludovic Orban. Am stabilit cum se vor stabili premierul şi miniştrii şi am spus foarte clar că premierul este stabilit de PNL, fără a mai discuta altceva. Parteneriatul cu preşedintele Klaus Iohannis trebuie să fie respectat. Acest lucru e foarte important pentru PNL, pentru că am văzut poziţionări din partea unor membri USR la adresa preşedintelui. Am avut o întâlnire cu cei de la USR. Vom avea în aceleaşi coordonate discuţii despre majoritate, programul de guvernare, susţinere, reforme, cu cei de la PSD şi vom decide”, a afirmat miercuri Lucian Bode.

Întrebat despre faptul că la întâlnirea PNL cu USR, Florin Cîţu le-a spus acestora că el trebuie să fie premier, iar USR a refuzat şi cine va fi propunerea de prim-ministru în aceste condiţii, Lucian Bode a răspuns: „Aceste precizări au fost făcute afară, în dialog cu dumneavoastră. Eu v-am spus ce am discutat înăuntru. Înăutru am discutat că PNL propune premier, fără a preciza nume”.

Referitor la o posibilă întâlnire miercuri după-amiază doar între Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu, Bode a explicat că nu ştie să fi exista o astfel de întrevedere.

Categoric nu cunosc o astfel de întâlnire. Avem o decizie a BPN de ieri care stabileşte delegaţia şi mandatul PNL”, a mai spus Bode.

Florin Cîţu le-a cerut miercuri celor de la USR să îl accepte pentru funcţia de prim-ministru în viitorul guvern, au declarat surse participante la discuţii pentru News.ro. Potrivit acestora, liderii USR nu au fost de acord cu propunerea lui Cîţu, insistând însă ca subiectul să fie abandonat temporar şi să fie discutate alte chestiuni legate de refacerea coaliţiei, altfel existând riscul ca negocierile să fie blocate din faşă. În replică, au mai precizat sursele citate, Florin Cîţu le-a transmis celor de la USR că dacă nu îl vor accepta ca premier, atunci nici PNL nu va fi de acord ca foştii miniştri USR care au votat moţiunea de cenzură să se mai întoarcă în Guvern.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *