Cîțu: „Salariile sunt mici pentru că PIB-ul e mic. Oamenii vor simți că viața lor se îmbunătățește zi de zi”

Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri, pentru B1 TV, că vor fi stabiliți mai mulți indicatori de performanță pentru bugetari și vor fi premiați doar oamenii cu adevărat buni. Acesta a mai afirmat că vor căuta sprijinul unor companii din mediul privat pentru a-i ajuta să stabilească acești indicatori. Cîțu a mai precizat că Guvernul pe care îl conduce a decis înghețarea salariilor în sectorul public:

Dacă am fi văzut că s-a dublat performanța, mergeam mai departe”, a punctat el. „Anul acesta am făcut ceva ce nu s-a mai făcut de foarte mult timp: am înghețat în sectorul public toate salariile. Dacă am fi văzut că s-a dublat performanța, mergeam mai departe. Venim cu o lege a salarizării nouă și acolo se va lucra la modul în care se vor distribui 110 miliarde de lei. Banii se vor distribui pe criterii de performanță. Oamenii vor avea indicatori de performanță pe care îi vom face împreună cu companii. Vom lua companii din mediul privat care ne vor ajuta să definim acești indicatori și oamenii vor fi remunerați în funcție de performanță. Cred că în sectorul bugetar sunt oameni buni și aceia trebuie premiați, nu toți”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Întrebat cum evaluează performanța unui funcționar public, premierul a răspuns:

Să știți că sunt indicatori. Toți au de făcut… Faptul că spunem că sunt funcționari publici nu însemană că nu au obiective. Există obiective. Ministerul de Finanțe știe exact cum să definească acest lucru, fiecare minister. Și în Comisia Europeană sunt funcționari și sunt plătiți… au mandat de 3 ani, există evaluări, poate sunt prelungiri de mandat, poate nu. Deci se poate face acest lucru”.

După ce a spus că angajații din sectorul privat, cei mai mulți plătiți cu salariul minim pe economie, achită din impozitele pe care le dau statului salariile bugetarilor, Cîțu a adăugat că cei din sectorul public au salarii crescute. Apoi, a spus că salariile bugetarilor sunt mici pentru că și PIB-ul României este mic.

Românii ar trebui să spună dacă performanța statului român s-a dublat în ultimii 4 ani de zile, deși salariile bugetarilor s-au dublat. Anul trecut, ca să ne plătească nouă taxele, cei din privat au stat acasă, în șomaj tehnic. Nimeni nu a protestat, nu a venit nimeni în fața Guvernului. În sectorul public, anul trecut, au crescut salariile. În UE au crescut cu 3%, în România, una dintre cele mai sărace țări, au crescut cu 8%. Noi avem prețurile jos. Avem o putere de cumpărare crescută. Salariile sunt mici pentru că PIB-ul e mic. Salariile în sectorul public au crescut foarte mult, în cel privat nu. În sectorul public nu mai este salariul minim. Sindicatele sunt în război cu mine. Salariile astea mari trebuie justificate, trebuie să vedem ceva pentru ele”, mai a spus Florin Cîțu.

Premierul a uimit, miercuri seara, când a spus că românii vor constata că „viața lor se îmbunătățește zi de zi”, după ce a luat decizia să înghețe salariile bugetarilor și a refuzat să mărească pensiile și alocațiile, așa cum scrie în lege. Mai mult, Cîțu s-a lăudat cu decizia de a îngheța salariile profesorilor, medicilor și polițiștilor. Cîțu a subliniat că peste 1,3 milioane de români au revenit în țară din străinătate și s-au angajat în IT, deși numărul contractelor de muncă nu a crescut, dacă afirmația lui Cîțu ar fi reală, iar numărul firmelor închise este în continuă creștere.

Dreapta va guverna România în următorii 8 ani de zile. Nu știu în ce formulă. Am avut rezultate. Oamenii vor simți că viața lor se îmbunătățește zi de zi. 2021 e un an mai ușor. În trimestrul IV am avut cea mai mare creștere din UE. Vedem o revenire. Avem venituri mai mari decât anul trecut. Gradul de îndatorare al României este printre cele mai mici din UE. Noi ne-am împrumutat mai ieftin, în criză, decât PSD pe creștere economică. Zi de zi specialiștii PSD în economie ne spuneau că distrugem țara. Au venit 1,3 milioane de români din străinătate și și-au găsit locuri de muncă.”, a mai declarat Florin Cîțu.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *