Cîțu pregătește un proiect de lege care dă BNR puteri mai mari

Actualul guvernator al Băncii Naționale, Mugur Isărescu, este pe final de mandat, iar în piața politică se vorbește că acesta va ieși la pensie, iar postul său este râvnit de mai mulți politicieni. În PNL s-a vorbit inclusiv despre faptul că Florin Cîțu viza postul de guvernator BNR, dar planurile sale politice par altele. În schimb, la BNR ar putea ajunge Lucian Isar, un om foarte apropiat de premier. Până în momentul în care se va discuta despre persoane se pare că se pregătește terenul, asta pentru că Guvernul a trimis Parlamentului un proiect de lege care oferă puteri crescute Băncii Naționale.

Sunt introduse prevederi privind condițiile în care Banca Națională a României, în calitate de autoritate competentă, poate impune instituțiilor de credit cerințe de a dispune de fonduri proprii suplimentare. BNR poate dispune oprirea plăților de dividende (sau a altor distribuiri, cum sunt cele de acțiuni) pentru a completa capitalul. Sunt majorate termenele de prescripție pentru sancțiuni la nivelul celor aplicabile din legislația prevenirii spălării banilor la 5 ani de la data săvârșirii faptei, față de 3 ani în prezent.

Este introdusă și o procedură de aprobare și competențe directe de supraveghere pentru BNR a societăților financiare de tip holding la nivel consolidat. Cerințele de adecvare a conducerii acestor societăți vor fi aceleași cu cele impuse în cazul băncilor.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!