Cîțu: „Până la finalul zilei vom avea o propunere de buget cât de cât aproape de ceea ce îmi doresc. Bugetul pornește de la creșterea pensiilor și alocațiilor”

Premierul Florin Cîțu a anunțat luni că până la finalul acestei zile va fi o propunere a bugetului de stat pe 2021 cât de cât aproape de ceea ce își dorește el. Cîțu a subliniat că trebuie să fie un buget care să susțină creșterea economică:

Ministerul Finanțelor finalizează astăzi discuțiile cu ordonatorii de credite, ar trebui să avem la finalul zilei o propunere de buget cât de cât aproape de ceea ce îmi doresc eu și cred că este un buget bun pentru a susține creșterea economică în 2021. Vom vedea câte din solicitările ordonatorilor de credite pot fi susținute de situația economică. Știm de la Comisia de Prognoză că PIB-ul nominal rămâne cam la același nivel, puțin mai mare decât anul trecut. Avem trei ani cu un PIB care nu s-a schimbat…”, a spus Florin Cîțu.

Premierul a mai arătat că creșterea pensiilor și a alocațiilor de stat afectează cheltuielile bugetare, respectiv cu 1,1% din PIB:

„Costul cu pensiile pentru 2021 crește deja cu aproape 8 miliarde lei față de anul trecut… Cam 0,8% din PIB, plus o creștere la alocații, încă 3 miliarde, vorbim de 1,1% din PIB suplimentar față de ceea ce aveam anul trecut la buget. De aici pornim bugetul pe anul acesta, în conformitate cu legea. Ne uităm la modificarea a două legi care au creat probleme sustenabilității financiare. Vorbim de legea salarizării militare, care a fost prezentată ca o lege care elimină inechitățile, dar a creat tot felul de probleme cu excepții care au apărut în ultimii ani. Se spunea că președintele are salariul cel mai mare, nu mai este așa. Trebuie să reanalizăm această lege. Legea pensiilor – coaliția a spus din primul moment: vrem să avem o lege a pensiilor bazată pe contributivitate. Sunt două legi la care lucrăm și forma finală o vom vedea în perioada următoare”, a mai spus Florin Cîțu.

Premierul a mai subliniat că vom continua principiul început anul trecut, respectiv cheltuieli masive pentru investiții, cu fonduri europene:

„Vor crește anul acesta cheltuielile cu investițiile, vom păstra același principiu de anul trecut, de a finanța cât mai mare parte din investiții cu fonduri europene. În ședința de guvern – acum 2, 3 ședințe, am cerut ministerelor să identifice ale investiții care pot fi finanțate. Anul trecut a dat rezultate, aproape jumătate din banii din investiții au fost decontați, dorim să continuăm acest concept”, a mai spus Florin Cîțu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.