Cîțu NU vrea să audă de SUPRAIMPOZITAREA bogaților: „ABERANTĂ! Mi-am adus aminte de comunism!”

Florin Cîțu respinge în mod categoric ideea lansată de Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, cu privire la o supraimpozitare a românilor care au mai multe mașini sau mai multe proprietăți imobiliare. Președintele PNL afirmă că o asemenea declarație i-a adus aminte de comunism, iar liberalii nu vor fi părtași la măsuri de acest gen.

Eu îmi aduc aminte vremea comunismului, când cam asta era: o mașină, o familie. Atunci era greu, stăteai cinci ani de zile să-ți iei o mașină. Cam așa sună și asta. Pentru PNL, și o spun asta ca o linie roșie, proprietatea privată este sfântă. Oamenii care muncesc, oamenii care au venituri, care au plătit impozite, au plătit taxe nu trebuie penalizați pentru că au avut succes în viață. Niciodată nu vom fi de acord cu astfel de măsuri. Mi se pare aberantă o astfel de declarație. Imediat mi-am adus aminte de comunism. Nu ne vom întoarce în comunism. Atât timp cât PNL se va afla în acest compromis la guvernare nu se va întâmpla acest lucru. Le-am primis românilor în 2020 când am candidat că nu vom introduce taxe noi. Am arătat în cea mai cruntă criză economică din ultimii 100 de ani că poți să ai venituri mai mari chiar dacă scoți impozite și taxe. Deci am arătat că se poate. Dacă cineva este astăzi acolo și nu poate, să spună, că vin alții care pot”, a declarat Cîțu, la TVR1.

Întrebat dacă declarația sa reprezintă o ofertă a PNL de a prelua Ministerul Finanțelor, Cîțu a răspuns: „Întotdeauna este pe masă oferta.”

Președintele PNL a mai precizat că liberalii se opun și impozitării progresive, lucru pe care l-au stabilit încă de la formarea coaliției cu PSD. „Subiectul despre impozitare progresivă, suprataxare s-a închis atunci. Sunt sigur că în PSD sunt altfel de discuții. Este conform ideologiei. Dar în acest compromis la guvernare cu PNL este imposibil”, a mai declarat Florin Cîțu.

Florin Cîțu, președintele PNL, reproșează PSD că, într-o situație de criză, adoptă un discurs populist care puține în pericol capacitatea României de a se finanța la dobânzi bune și care, dacă ar deveni realitate, ar genera dezechilibre macroeconomice majore. Cîțu se referă în special la discuția despre creșterea pensiilor.

Ar fi bine să nu promitem ceea ce nu putem să facem. Exact de astfel de lucruri ar trebui să ne ferim. Dacă se mai întâmplă ceva neprevăzut, chiar nu mai știm ce să facem. Situația de acum este gestionabilă, dar dacă ne întindem foarte mult, lucrurile vor merge într-o direcție pe care nu putem să o controlăm. Evident că ne dorim cu toții creșteri de pensii și de salarii. Aici eu nu prea înțeleg mesajele care vin din partea PSD. Când am făcut această coaliție, am discutat și au recunoscut că nu se poate creștere de 40% la pensii, cum au promis. Era loc, din punct de vedere al PNRR, puteai să crești pensiile, dar nu ai cum să le plătești. Doar din deficit, nu avem venituri. PSD promite multe, dar când nu este să facă, nu poate să facă. S-a luat decizia la începutul anului ca toți să fim cumpătați. PNL va susține orice demers de creștere a salariilor, a pensiilor, dacă toate acestea nu dezechilibrează economia. Din spațiul public trebuie scoasă ideea că cineva se opune. Rugămintea pentru partenerii noștri de compromis este să nu mai promită ce nu putem face”, a declarat Cîțu, la TVR1.

Fostul premier avertizează că „dacă nu avem niște bani puși deoparte și cheltuim tot, s-ar putea să avem probleme”. Potrivit lui Cîțu, în luna ianuarie s-a împrumutat cea mai mare sumă din toate timpurile în decursul unei luni, iar discuțiile despre salarii și pensii duc la creșterea dobânzilor.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *