Cîțu: „NU văd sensul reglementării pieței de gaze și energie de la 1 aprilie! Lucrurile merg într-o direcție și nu văd cum vor fi stopate…”

Președintele PNL, Florin Cîțu, a spus, marți, că este îngrijorat de faptul că inflația este din ce în ce mai mare și cere explicații d ela Ministerul Finanțelor cu privire la împrumuturile care se fac și la direcția în care merge România.

Sunt elemente importante, ar trebui să vină soluții de la Ministerul Finanțelor. Anul acestea începem cu o creștere, dar semnalele sunt că mergem în direcția opusă. Văd o creștere a costurilor cu care se împrumută statul. Soluțiile trebuie să vină de la cei care sunt astăzi plătiți. Orice rată a inflației peste ce spune BNR este mare. Toate băncile centrale din lume vedeți că reacționează. Vreau să văd în ce direcție mergem. Dacă inflația rămâne mare, ne așteptăm la dobânzi mari. Creditorii vor încerca să-și acopere cheltuielile, cel care s eîmprumută vrea o dobândă mică. Deecamdată nu ni s-a prezentat nici un plan, doar am atras atenția. Lucrurile merg într-o direcție și nu văd cum vor fi stopate. Sunt sigur că Guvernul va prezenta soluții. Nu trebuie să cer. E de bun simț când inflația crește, trebuie să se prezinte direcția în care mergem”, a spus Florin Cîțu.

Președintele PNL, Florin Cîțu, susține că i se pare „bizară” soluția dorită de către cei de la PSD și anume reglementarea prețului la energie. Cîțu arată că această reglementare va fi pentru următoarele șase luni, iar riscul este ca în iarna viitoare să intrăm cu prețuri foarte mari la energie.

Dacă asta doresc (cei de la PSD n.r.), Guvernul, ministrul Energiei, nu ne vom opune, eu doar spun că mi se pare bizar să reglementăm prețurile când este mic consumul. Să reglementăm pe 6 luni, iar apoi vine din nou iarna și prețurile vor fi dereglementate, ceea ce înseamnă că prețurile vor fi din nou mari. Se pare că cineva nu s-a gândit foarte bine (…)”, a spus Florin Cîțu.

Nu văd sensul reglementării pieței de la 1 aprilie”, a spus liderul PNL Florin Cîțu, care a mai arătat faptul că prețurile nu vor scădea dacă nu vom avea o piață liberă.

Pare bizar să reglementăm prețurile într-o perioadă în care consumul este mic. Dacă vrem să luăm această decizie, trebuia să o luăm acum o săptămână pentru perioada până la 1 aprilie. Atunci făcea sens, din punctul meu de vedere. E bizar că vom reglementa prețurile până în octombrie și după aceeași iarăși vine iarna, consum mare și prețurile iar sunt dereglementate. După ce le dereglementezi, iarăși e un puseu. Cineva nu s-a gândit bine înainte… Sau cineva care nu înțelege cum funcționează piața, mecanismele pieței. La vară, știm foarte bine, consumul scade. Deci nu cred că cineva s-a gândit foarte bine (c.n. cu 1 aprilie). Soluția pe care noi o propusesem era pentru aceste luni de iarnă, când e consum mare. ANRE s-a opus. Vom discuta după 1 aprilie ce se întâmplă”, a spus Florin Cîțu.

Cât despre amenzile pentru furnizorii care nu au recalculat facturile, Cîțu a spus: „Aici nu avem cum să rezolvăm problema, decât cu deschiderea pieței. (…) Cu cât ai mai mulți jucători pe piață, cu atât scade prețurile. Cu cât piața este mai supra-reglementată și totul este ținut în frâu, atunci apar tot felul de sincope. Dacă vrem o piață liberă și prețuri scăzute, trebuie să găsim soluții”.

Liderul PNL afirmă că va analiza punctul de vedere al social-democraților.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, și șef al Camerei Deputaților, a declarat, în urmă cu câteva zile, că, din punctul său de vedere, prețul la energie trebuie să fie din nou reglementat de la 1 aprilie pe o perioadă de 6 luni, argumentând că legea permite acest lucru.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *