Cîțu nu se mai luptă cu PSD: „Guvernarea până acum merge bine. COMPROMISUL funcționează!” Despre criza energetică: „Doar companiile profitabile, NU salvăm pe toată lumea!”

Președintele PNL, Florin Cîțu, pare că a uitat zilele în care se lupta cu PSD… Acum ecuația este alta, iar relația cu social-democrații funcționează aproape perfect. Prezent în studioul TVR, Florin Cîțu a dezvăluit că e mulțumit de modul în care partidul pe care îl reprezintă guvernează cu PSD.

Cred că este și eu cel puțin am spus că pe partea de guvernare doar ce e în afara programului de guvernare vreau să vorbim. Dacă vor să fie întroduse lucruri noi trebuie să vină în coaliție. Eu nu intervin peste! Pe mine mă interesează ca PNL să fie gardianul măsurilor liberale. Guvernaea până acum merge bine. Mai sunt astfel de postări cu ironie, care nu ar trebui să fie. Acest compromis, pentru a avea stabilitate, deocamdată funcționează. Pentru mine e foarte impornat să nu distrugem un echilibru câștigat greu! Orice derapaj o să fie sancționat în coaliție”, a declarat Florin Cîțu.

Nicolae Ciucă nu are nevoie de sfaturile lui Florin Cîțu… O recunoaște fostul premier, care spune că urmașul său la Palatul Victoria nu îl întreabă despre cum să conducă țara. „Instituția guvernamentală are grijă de tine și te ajută să preiei frâiele”, a ținut să precizeze liderul PNL, care îi cere lui Ciucă „să ia decizii în care el să se simtă confortabil”.

Este o relație foarte bună, Nicu este un coleg și un liberal care își face treaba foarte bine. (n.r. dacă premierul îi cere sfaturi) Nu este o astfel de relație și nu este nevoie. Instituția guvernamentală are grijă de tine și te ajută să preiei frâiele. Nu vreau să influențez modul de a lua decizii, suntem două firi diferite. E un om cu care am lucrat în două guverne, am lucrat bine. Avem o relație strânsă, am discutat, vreau să își pună propria amprentă pe această guvernare. Nu îi cer nimic. Trebuie să ia decizii în care el să se simtă confortabil. Nu e ușor să ai două partide cu doctrine diferite, e un guvern de compromis.”, a explicat Florin Cîțu.

Fostul premier a mai vorbit și despre discuțiile care au apărut în spațiul public cu privire la o posibilă schimabare a sa din fruntea liberalilor.

Dacă ne uităm la ce dorește PNL, trebuie să implementăm ce le-am spus românilor. Schimbarea mea din funcție va fi la Congresul din 2025. Sunt probleme care se pot discuta doar la Guvern. Depinde de mine și de Nicu cum gestionăm să nu fie acești doi poli de putere în PNL. Sunt teme aruncate de alții”, a spus Florin Cîțu.

Florin Cîțu admite că în PNL sunt discuții aprinse, dar spune că acestea sunt normale. Întrebat, la TVR, dacă sunt reale zvonurile că se vorbește inclusiv despre varianta ca prin primăvară așa să se ajungă la un Congres, Cîțu a spus că este exclus.

Cred că vorbesc sunt cei care nu au trecut prin Congres anul trecut, că mai sunt câțiva care au trecut în trecut și poate l-au pierdut și au nostalgia”, a spus Cîțu.

El exclude și înlocuirea sa din funcția de președinte al PNL. „Dacă vrem să ne batem joc de munca colegilor noștri, din guvern, atunci putem să facem”, a mai spus Cîțu.

Potrivit lui Cîțu, PNL trebuie să respecte ceea ce a propus românilor și pentru asta s-a realizat coaliția existentă.

PNL este la guvernare în continuare și va fi la guvernare până în 2024. Dacă sunt detalii, că sunt lucruri de detaliu pe care trebuie să le îmbunătățim cu toții, asta este altceva, dar dacă ne uităm la ceea ce dorește Partidul Național Liberal, este să implementăm ceea ce le-am spus românilor, să menținem această politică liberală până în 2024, când sunt alegeri și asta face această conducere în acest moment”, a mai spus Cîțu.

Scăderea TVA la energie electrică și la gazele naturale la 5% ar putea duce la o spirală ce va afecta bugetul, avertizează Florin Cîțu, după ce Nicolae Ciucă a anunțat o scădere a taxei pe valoare adăugată doar la electricitate, iar Marcel Ciolacu a supralicitat și a cerut aceeași măsură și la gaze, dar cu un TVA 0, dar nu de la 1 aprilie, cum anunța premierul, ci de la 1 februarie. Totuși, surprinzător, liderul PNL dă asigurări că PNL, PSD și UDMR vor ajunge la un numitor comun care să nu afecteze nici deficitul, nici bunăstarea românilor.

O parte dintre măsuri s-au luat anul trecut, acum e nevoie de ceva în plus. Foarte bine că a venit și PSD cu o variantă. Pe hârtie poți să scrii orice, poți să supralicitezi, e o competiție cât de mult trebuie să scadă TVA, dar asta înseamnă și venituri mai mici la buget și e o întreagă spirală care se pornește, dar trebuie să ne încadrăm în deficitul bugetar. În coaliție, vom găsi cea mai bună soluție atât pentru români, cât și pentru echilibrul macroeconomic.”, a precizat Florin Cîțu.

Liderul PNL, Florin Cîțu, a declarat marți, la TVR1, că va propune în coaliție o reformă a administrației publice.

Reforma administrației publice și aici eu vă spun opinia mea. Eu cred că e foarte important să putem să flexibilizăm lucrurile în administrație. De exemplu, dacă vine o guvernare liberală, să poată să vină cu garnitură liberală în administrație. Dacă vine o guvernare social-democrată, să își aducă garnitura. Pentru că de foarte multe ori avem o guvernare liberală care trebuie să guverneze cu o garnitură social-democrată. Eu vă spun că nu prea poate să facă performanță, e complicat, e greu. Eu cred că este important și eu voi pune în discuție și acest lucru, fiecare guvernare să poată veni cu propria echipă”, a afirmat Cîțu.

Fostul premier a mai arătat că i-ar plăcea ca pentru funcția de ministru al Cercetării colegii săi din partid să găsească o femeie:

„Încă nu am decis (numele noului ministru). Le-am spus colegilor să ne mai gândim. Mi-ar fi plăcut să fie o femeie, totuși. Căutăm, ne uităm la variante”, a spus Cîțu.

Până acum, în PNL sunt vehiculate ca variante de ministru al Cercetării deputatul Sabin Sărmaș, fost preşedinte al Autorităţii pentru Digitalizarea României, și Iulian Popescu, secretar de stat în cadrul ministerului. Interimarul la Ministerul Digitalizării expiră pe 28 ianuarie. Singura femeie ministru din Guvernul Ciucă este Gabriela Firea (Familie).

Președintele PNL, Florin Cîțu, a vorbit, marți, la TVR, despre măsurile luate de Ministerul Sănătății pentru valul 5 de COVID și despre certificatul verde.

Ca să evaluezi ceva, trebuie să vezi. Putem fiecare să avem o opinie, dar nue ste normal, nu este profesionist. Plate există un plan la Ministerul Sănătății. Haideți să le dăm șansa celor de la MS și după aceea vom vedea dacă realitatea a infirmat sau nu acel plan de măsuri. Există un certificat verde, există un proiect la Camera Deputaților. Eu cred că e o variantă de compromis, dacă se dorește în coaliție. Când am vrut să fac un proiect de lege, l-am depus la Parlament. E foarte simplu. În coaliție voi aduce din nou pe masă proiectul. UDMR știu că vrea. Atunci când am depus proiectul, rata de vaccinare a crescut. Când nu s-a mai discutat, s-a văzut că a scăzut. Totul e la PSD acum”, a spus Florin Cîțu.

Președintele PNL, Florin Cîțu, a mai vorbit despre declarația președintelui PSD, Marcel Ciolacu, care este nemulțumit de unele măsuri luate în Guvern.

Este o postare electorală, alegerile sunt în 2024. Importante sunt soluțiile pentru români. Pressrun că a discutat cu ministrul Finanțelor și că acest cost care va fi mare și reducerea TVA poate veni dinaltă parte. TVA 0 a mai încercat Dragnea și nu a putut fi implementat. Presupun că totul a fost discutat în Ministerul Finanțelor. Ar fi păcat să le spunem românilor și să nu putem face. Ca liberal, trebuie făcute niște criterii. orice măsură luăm nu trebuie să fie văzută ca o gratuitate din partea Guvernului. Acest cost al energiei afectează toate sectoarele. Cred că președintele PSD este un om responsabil, care s-a asigurat că se poate face acest lucru. Problema este atunci când trebuie să venim cu resurse. E un mod mai puțin elegant de a comunica. Sunt disponibil pentru o discuție în coaliție”, a spus Florin Cîțu.

Fostul premier apreciază că în contextul exploziei facturilor la energie și gaze, scopul schemei de sprijin a firmelor trebuie să fie salvarea firmelor profitabile, nu a tuturor firmelor.

Dacă se prelungește (criza prețurilor la energie), altfel îți dozezi eforturile și nu arunci toate armele în acest moment. E o analiză care trebuie făcută foarte bine. Trebuie să ținem cont de câteva lucruri. Trebuie să avem măsuri al căror rezultat să fie salvarea companiilor profitabile, care pot merge mai departe, nu să salvăm pe toată lumea. Trebuie să îi ajutăm pe consumatori dar și aici să ne uităm să îi ajutăm în primul rând pe cei vulnerabili, pe urmă pe ceilalți cetățeni”, a spus Cîțu.

Coaliția de guvernare urmează să discute un nou pachet de ajutor a cetățenilor și a firmelor în fața valului de scumpiri a gazelor și a energiei electrice.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2022, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară. Banca Naţională a României încearcă să ancoreze aşteptările inflaţioniste, prin majorarea dobânzii de politică monetară, şi să tempereze creşterea de preţuri la celelalte componente, în condiţiile în care peste 70% din componenta indicelui de inflaţie este determinată de preţurile la energie, a declarat purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu. În tot acest context, Florin Cîțu îi dă lecții de macroeconomie urmașului său la Palatul Victoria. Ciucă trebuie să reducă masiv deficitul pentru a avea creștere economică, iar cheia este la tăieri masive din cheltuielile bugetare și o maximizare a colectării veniturilor la bugetul de stat.

O economie cu dobânzi negative nu poate avea creștere economică. Singura soluție când cresc dobânzile este o reducere a deficitului. Dacă vrei să scazi inflația, trebuie să reduci deficitul. Intrăm într-o altă perioadă a economiei, trebuie reduse cheltuielile bugetare și deficitul. Când cresc dobânzile, trebuie să ai deficitul mai mic. Încasări mai mari sau reducerea de cheltuieli bugetare: acestea sunt soluțiile. Anul trecut am avut creștere economică peste așteptări și încasări la buget mai mari. Dobânzile reacționează ca o frână, de asta le folosește BNR, care încearcă să dea semnalul. BNR nu poate să ducă foarte multe, e nevoie de o politică fiscală.”, a spus Florin Cîțu.

Fostul premier Florin Cîțu, actual lider PNL, spune că dobânzile la creditele luate de români vor continua să crească.

Foarte mulți români au luat credite cu dobândă fixă, chiar dacă erau puțin mai scumpe, ei azi nu vor fi afectați. Să sperăm că nu vor crește foarte mult dobânzile în perioada următoare. Cu o inflație de aproape 8%, dobânzile nu știu dacă pot rămâne așa jos… Am încredere că BNR va știi să folosească instrumentele pe care le are pentru reducerea inflației, să nu crească așa mult dobânzile. Dar BNR e cam legată de mâini și de picioare fără ajutorul politicii fiscale, nu poate să facă singură totul. E bine când ne luăm un credit să ne asigurăm că putem să trecem peste o perioadă în care dobânzile cresc”, a spus Cîțu.

Președintele PNL, Florin Cîțu, susține că programul PNRR nu a fost gândit în funcție de anii electorali. Fostul premier se arată încântat de faptul că România se va reforma după ce primește banii de la UE.

PNRR nu l-am făcut ținând cont de ani electorali. Tot timpul trebuie făcute reforme. Eu nu cred că există azi un politician care să sacrifice banii care să ajungă în buzunarul românilor. E pentru prima dată în 30 de ani când am forțat politicienii români: primești bani pentru reforme. Așa mă asigur că pot face reformă în transporturi, energie verde, transporturi – toate măsurile sunt legate de reformă. Așa putem să funcționăm”, a spus Cîțu la TVR.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.