Cîțu NU plafonează prețurile la utilități, dar a făcut SPECTACOL în ședința de guvern: „NU vreau să mai văd în presă! NU vreau scuze, vreau soluții! Plecați acasă!”

Premierul Florin Cîțu le-a spus miniștilor prezenți la ședința convocată pe tema facturilor la energie că nu mai vrea să vadă în presă știri cu facturi umflate, au declarat surse guvernamentale.

Nu vreau să mai vad în presă, în spațiul public, că s-au umflat facturile. Dumneavoastră răspundeți atât pe partea de control, cât și în zona de preț. Dacă descoperim probleme și, mai mult de atât, dacă ele se revarsă asupra consumatorului, plecați acasă. Nu vreau scuze, vreau soluții”, le-a transmis premierul celor prezenți. „Nu se dau alte ajutoare și subvenții, nu se pot acorda ajutoare acolo unde se dă deja subvenție. E nevoie de echitate”, a  mai spus prim-ministrul.

Premierul României, Florin Cîțu, le transmite companiilor din energie să nu profite de pe urma creșterilor la prețuri. El a avertizat marile companii că nu trebuie să profite de pe urma unei situații conjuncturale defavorabile consumatorului final.

Reforma companiilor de stat a avut ca obiectiv eliminarea ineficiențelor. Eu când am vorbit despre reforma companiilor de stat am fost foarte clar: ineficiențele nu vreau să fie transferate asupra consumatorului. Nu vreau să descoperim  că o parte din creșterea facturii, din acest motiv am chemat și ANPC-ul aici, la consumatorul final se datorează din transferul unor ineficiențe ale companiilor de stat către consumatorul final. Dacă așa ceva se întâmplă și găsim așa ceva vom lua cele mai dure măsuri. Acesta este mesjaul meu foarte clar. Nu vreau ca nimeni dintre companii să profite de această situație să își umfle profiturile pe o situație conjuncturală. Avem legea consumatorului vulnerabil.  E o lege de prin 2012, care a tot fost împinsă și niciun Guvern până la acesta nu a avut curajul să-și asume legea. Azi am văzut că sunt tot felul de curajoși care apar din toate partidele cu soluții. E o lege din 2012 și nu a fost luată în calcul!”, a mai spus Cîțu.

Premierul României, Florin Cîțu, susține că soluția pentru facturile mari de la iarnă nu poate să vină de la el. O posibilă propunere ar putea să fie compensarea unor facturi. „Avem nevoie de o independență energetică a României”, spune Cîțu.

Există o îngrijorare. Vine sezonul de iarnă. Soluția nu poate să vină de la premier. Nu plafonăm prețurile, asta să fie foarte clar. E o creștere a prețurilor peste tot în UE. Trebuie să și importăm și nu producem cât avem nevoie. Eu sunt gata să-mi asum: avem nevoie de o independență energetică a României. Asta am înțeles eu. Suntem dependenți de prețul energiei din UE. Trebuie să creștem capacitatea de producție. Îmi asum acest obiectiv de a atinge independența energetică a României. Trebuie să compensăm o parte din factura din această iarnă. Un paradox: producția energetică e făcută în marea majoritate de companii de stat”, a spus Florin Cîțu.

Cîțu, atac direct la adresa lui Orban, în scandalul privind prețurile la energie

Premierul Florin Cîțu a explicat că, în mai multe rânduri, a tras semnale de alarmă privitoare la necesitatatea adoptării legii pentru protecția consumatorului vulnerabil, dar din Parlament nu a existat voința pentru convocarea unei sesiuni extraordinare din partea președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

Toată vara am discutat despre prețurile la energie. Nimeni din Parlament, niciun președinte din Parlament, nici președintele Camerei Deputaților, nici președintele Senatului nu au venit să convoace o sesiune extraordinară pentru a adopta mai rapid această lege. A trebuit să vin tot eu să spun că vom trimite amendamente și să grăbim această lege. Vrem să ne asigurăm că nu se transferă problemele și costurile către consumatorul final, iar cei care încearcă să speculeze această situație, atunci să suporte consecințele. În același timp, este nevoie de un plan pe termen mediu și lung prin care să asigurăm independența energetică a României, pentru că nu va fi acesta singurul episod, atunci când avem atât de multe resurse.”, a spus Florin Cîțu.

La întâlnire au participat ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, și reprezentanți ai ANRE, Transelectrica, OPCOM și Consiliului Concurenței.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.