Cîţu NU mai participă la negocierile PNL-PSD-UDMR. Cele trei partide îşi împart ministerele

Liderii PNL, PSD şi UDMR reiau astăzi, de la ora 14:00, negocierile în privinţa structurii noului guvern de coaliţie. Liberalii au decis aseară să ceară ministerul Transporturilor ori pe cel al Dezvoltării. UDMR ameninţă că nu intră în guvern dacă nu va obţine ministerele pe care le are deja în prezent (exemplu: ministerul Dezvoltării). Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că, fără UDMR, social-democraţii nu vor intra la guvernare.

Surse apropiate de preşedintele PNL au declarat pentru digi24.ro că Florin Cîţu nu va participa la negocierile de sâmbătă. „Este clar mandatul de negociere, iar Nicolae Ciucă este cel care conduce delegaţia”, au declarat sursele citate. Cîțu nu mai vrea astfel să fie acuzat că sabotează negocierile. La discuțiile anterioare, președintele PNL a insistat ca liberalii să primească ministerul Finanțelor, însă într-o ședință informală, vineri seară, liderii partidului au decis să ceară la negocieri ministerul Transporturilor și ministerul Dezvoltării. În ședința PNL, Florin Cîțu le-a transmis colegilor din conducerea partidului că trebuie să negocieze de pe „poziții de forță”.

Potrivit unor surse participante la discuții, liberalii au stabilit să obțină la negocieri unul dintre cele două ministere „cu bani”: ministerul Transporturilor sau ministerul Dezvoltării. Doar Florin Cîțu și Theodor Stolojan au susținut că PNL ar trebui să insiste pentru ministerul Finanțelor. Liberalii au căzut de acord că pentru a obține unul din cele două ministere e nevoie să cedeze alt portofoliu la negocierile cu PSD și UDMR.

Prim-vicepreşedintele PNL, Lucian Bode, a declarat vineri că a fost definitivat programul de guvernare al viitorului guvern, iar astăzi (sâmbătă) va fi agreat acordul politic între PNL, PSD, UDMR şi minorităţi, un document de „trei-patru pagini”, care va cuprinde data fixă de rotaţie a premierilor, câte ministere va avea fiecare partid şi cum vor fi soluţionate eventualele dezacorduri din coaliţie.

Nu este nevoie să avem un protocol de 100 de pagini”, a spus Lucian Bode.

Posibila structură a viitorului guvern:

Premier – Nicolae Ciucă

Finanțe – PSD

Interne- PNL

Externe – PNL

Apărare – PSD

Justiție – PNL

Educație – PNL

Cultură – PNL

Muncă – PSD

Energie – PNL

Economie – PSD

Agricultură – PSD

Transporturi – PSD/PNL

Sănătate – PSD

Fonduri Europene – PNL/PSD

Digitalizare – PNL/PSD

Dezvoltare – UDMR

Mediu – UDMR

Tineret și Sport – UDMR

Premierul interimar și președintele PNL Florin Cîțu a decis să nu mai meargă la negocierile pentru formarea unui guvern. Conform unor informații pe surse obținute de site-ul nostru, Cîțu a decis să absenteze de la discuții pentru a nu mai fi acuzat că blochează o posibilă înțelegere între cele două partide. Mai mulți, Cîțu vrea să îi ofere lui Nicolae Ciucă libertatea de a-și negocia structura guvernului, libertate pe care Cîțu nu ar fi avut-o pe vremea când PNL era condus de Ludovic Orban.

Negocierile dintre PNL, PSD şi UDMR continuă sâmbătă, urmând a fi agreat acordul politic între formaţiunile din viitoarea coaliţie de guvernare. Conform prim-vicepreşedintelui PNL Lucian Bode, acest acord va cuprinde data fixă de rotaţie a premierilor, câte ministere va avea fiecare partid şi cum vor fi soluţionate eventualele dezacorduri din coaliţie.

TENSIUNE la negocieri: Marcel Ciolacu expune PRETENȚIILE PSD pe un ton ridicat

Discuțiile purtate pentru formarea unui guvern devin tensionate. PNL , PSD și UDMR s-au întâlnit de la ora 14 pentru a împărți portofoliile din guvern și pentru a vedea dacă ajung la un consens privind partidul care va da primul premier din coaliție. Conform unor informații pe surse, liderul PSD, Marcel Ciolacu, și-a expus pozițiile pe un ton ridicat. Marele absent de la negocieri e Florin Cîțu, liderul PNL, care a decis să îl lase pe Nicolae Ciucă să negocieze formarea guvernului pe care îl va conduce.

Reprezentanții UDMR au ajuns la negocieri pe jos. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a dat asigurări că UDMR e un factor de stabilitate. UDMR a reprezentat întotdeauna stabilitatea și raționalitatea în politica din România, precum și în toate domeniile administrației publice. Vom continua să facem asta și cu ocazia negocierilor de astăzi. Țara are nevoie de un guvern cu drepturi depline, care să ia măsuri efective în timpul epidemiei și să scoată România din criza economică. Prin 20 de minute de mers pe jos am eliminat 5 mașini”, a scris Barna pe Facebook.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Cîţu NU mai participă la negocierile PNL-PSD-UDMR. Cele trei partide îşi împart ministerele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *