Cîțu nu e speriat de explozia prețurilor la electricitate și gaze: „Aprilie NU e acum!”

Guvernul folosește toate resursele pe care le are pentru a veni cu cea mai bună soluție pentru facturi, spune preşedintele PNL Florin Cîţu. Despre facturile din aprilie de care se tem oamenii, Cîțu afirmă că „aprilie nu este acum” și vor exista soluții. Întrebat, joi, despre faptul că oamenii sunt avertizați că facturile la energie care vor crește foarte mult în aprilie, preşedintele PNL a spus că Guvernul folosește toate resursele pe care le are pentru a veni cu cea mai bună soluție, tocmai pentru că este o situație complicată.

Din punctul de vedere al PNL am prezentat soluțiile noastre, dar bineînțeles că soluțiile finale vin de la Guvern. Eu cred că problema este mult mai amplă, în contextul în care avem o creștere a dobânzilor, avem inflația generalizată crescută, soluțiile nu pot să fie punctuale, doar pentru un anumit sector”, a menționat Florin Cîţu.

Când i s-a atras atenția că românii au o problemă acută acum, legată de facturile din aprilie, Cîţu a răspuns: „Luna aprilie nu este acum. Vom avea soluțiile pentru luna aprilie. Deocamdată avem soluții până la 1 aprilie, ele sunt în implementare, dar haideți să nu ne concentrăm doar pe această problemă. Până atunci și ratele la bancă vor crește și suntem la inflație generalizată de 8,4%, nu doar în energie”.

Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat, joi, la Parlament, despre propunerea susţinută de PSD, a unui TVA de 5% în energie, ca măsură pentru perioada după 1 aprilie, că nu este o soluţie, ci este nevoie de un TVA scăzut generalizat. El a comentat şi o altă variantă, privind prelungirea prevederilor Ordonanţei care se află acum în vigoare, arătând că prelungirea actualelor măsuri costă. „De fiecare dată când prelungim, mai costă câteva miliarde bugetul”, a spus Florin Cîţu. Liderul PNL a fost întrebat cum vede un TVA de 5% la energie, Florin Cîţu afirmând: „Nu cred că este o soluţie, soluţia este un TVA scăzut generalizat. Astăzi, ne uităm la o inflaţie, la o creştere a preţurilor în toată econiomia, în toate sectoarele. Dacă ne ducem doar într-un sector, vom crede că rezolvăm problema, nu o vom rezolva, vom avea probleme în restul economiei”.

Despre reglemenetarea preţului în energie, din aprilie, preşedintele PNL a arătat că, dacă reglementarea va fi prezentată ca o soluţie, o vor analiza în contextul în care va fi prezentată. „Deocamdată nu a fost prezentată ca o soluţie, de Guvern. În momentul în bcare o va prezenta, ne vom uita la ea”. Despre prelungirea acestor măsuri aflate în vigoare privind plafonarea şi compensarea facturilor, Cîţu a spus că „trebuie să înţelegem că prelungirea acestor măsuri costă, nu e gratuit”.

„Poţi să o faci, nu se opune nimeni, binenţeles că vrem să facem acest lucru, dar, de fiecare dată când prelungim, mai costă câteva miliarde bugetul, Trebuie să înţelegem atunci că multe alte lucruri va trebui să renunţăm la ele, dacă mergem în această direcţie. Pentru termen mediu şi lung, dacă nu ne gândim la un plan clar de investiţii, sau un mod în care să creştem oferta (…) nu va funcţiona, Vă spun că sunt doar lucruri punctuale şi repet, să iei soluţii sub presiunea (..) de multe ori sunt decizii greşite pe care tot noi vom fi forţaţi să venim să le corectăm”, a explicat preşedintele PNL. Cîţu a fost întrebat ce se va întâmpla după 1 aprilie, când aceste măsuri de protejare a populaţiei nu vor mai fi în vigoare. ”Există o lege a consumatorului vulnerabil. (..) Dacă vrem să ajutăm pe toată lumea, costă mai mult”, a spus preşedintele PNL, adăugând că Guvernul decide ce face cu banii din buget, iar aceste măsuri trebuie prezentate în coaliţie.

Când vor veni cu ele în coaliţie, vom alegea cea mai bună dintre ele”, a afirmat el. ”Am înţeles că soluţiile finale vin de la Guvern, acolo lucrează şi Ministerul Energiei, şi ANRE, toată lumea şi ştiu obiectivele acelea de a reduce presiunea pentru cetăţeni. Dumneavoastră vorbiţi doar de facturile la energie, eu cred că problema este mult mai amplă. În contextul în care avem o creştere a dobânzilor, avem inflaţia generalizată crescută, soluţiile nu pot să fie punctuale, nu pot să fie doar pentru un anumit sector, aşa cum văd eu lucrurile. Trebuie să ne ocupăm de toată economia şi de toate soluţiile”, a delcarat Florin Cîţu.

El a precizat că în două săptămâni vom avea soluţiile pentru luna aprilie. „Deocamdată, avem soluţiile până la 1 aprilie, sunt luate acele soluţii, ele sunt în implementare, urmează soluţiile după 1 aprilie”, a spus liderul PNL.

Haideţi să ne concentrăm nu doar pe această problemă. Până atunci, şi ratele la bancă vor creşte şi inflaţia generalizată deja este, 8,4% este inflaţie pe care o vedem astăzi şi nu are treabă cu energia”, a mai menţionat liderul liberal.

El a precizat că „şocul iniţial a fost majorarea preţului la energie şi gaze, însă astăzi suntem cu o inflaţie generalizată, nu doar în energie”. ”Până la urmă, şocul a fost şi acum trebuie să ne uităm, să vedem cum mergem în viitor să scădem această presiune şi să scădem toate preţurile. Asta trebuie să facă Guvernul, să găsească soluţii, iar eu vă spun, unele soluţii sunt temporare, pe termen scurt dar dacă nu luăm soluţii care să extindă capacitatea de producţie, oferta, nu vor scădea preţurile. Partea bună este că consumul de energie scade şi avem timp să găsim soluţii”, a afirmat liderul PNL.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.