Cîțu nu dă înapoi: Salariile bugetarilor vor fi ÎNGHEȚATE! „Trebuie să luăm o… pauză. Așa repornim economia”

Primul ministru Florin Cîțu a avut miercuri seară declarații de presă la Palatul Victoria, cu privire la noile măsuri fiscal-economice care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie. Cele două Ordonanțe adoptate miercuri se referă, în principiu, la înghețarea salariilor în sectorul public în 2021, dar și aprobarea prelungirii de amânare a achitării ratelor bancare.

„Această Ordonanță reprezintă un impact bugetar – economie la buget – de aproape 17,6 miliarde lei pentru 2021. Se mențin în cuantum brut salariile și sporurile de care beneficiază personalul din administrația publică și locală la nivelul din decembrie 2020. Este un impact bugetar de 12 miliarde lei. La baza deciziei stă ceea ce am văzut că s-a întâmplat cu legea salarizării unitare în ultimii trei ani – o lege aplicată prost! (…) Ca să corectăm, trebuie să luăm o… pauză. Vom veni cu clarificări. România trece printr-o perioadă dificilă. În 2020 nu ne-am atins de veniturile din sectorul public și am avut măsuri pentru a susține sectorul privat. Nu venim cu nici o tăiere, nu se întâmplă nimic – rămân la nivelul decembrie 2020, după ce a fost o creștere anul trecut de 25%. (…) Este o Ordonanță foarte mare. În 2021 se acordă voucherele de vacanță – de 1.450 lei. În 2020 a existat IMM Invest, șomajul tehnic, scutirea impozitului specific. Toate acestea au susținut HoReCa. (…) Punctul de amendă la valoarea de 145 lei, scutirea de TVA cu drept de deducere pentru dispozitivele medicale covid precum și serviciile de vaccinare și testare – includem și alte facilități. (…) O altă Ordonanță aprobată astăzi și la care s-a lucrat în timp record – modificarea OUG 37 privind creditele acordate. Prelungirea amânării plății ratelor la bancă. EBA ne-a spus că nu pot fi prelungite cu mai mult de 9 luni, a venit cu explicații și acum putem spune că nu există limită pentru cei care pot să solicite… Sunt și persoane care nu au făcut parte până acum și pot solicita. Solicitările pot fi transmise până la 15 martie 2021. Condițiile rămân cam aceleași – demonstrarea că veniturile s-au diminuat cu 20% în ultimele trei luni. (…) Ordonanța „trenuleț” garantează că în 2021 vom avea creștere economică pe care o estimăm și garantează că putem să reașezăm economia pe picioarele ei – 2021-2024. Era nevoie de acest respiro, pentru a putea să construim”, a spus Florin Cîțu.

În ceea ce privește salariul minim, premierul a arătat că va fi o creștere de la 1 ianuarie, chiar dacă astăzi Ordonanța nu a fost adoptată:

„Salariul minim a fost astăzi în primă lectură. Este o decizie de a crește la 2.300 lei și aceasta va fi valoarea, de la 1 ianuarie. Nu a fost adoptată, am fost asigurați că este OK să fie adoptată și săptămâna viitoare. Decizia a fost luată”, a spus Cîțu.

În privința alocațiilor, premierul s-a bâlbâit necontrolat, susținând că, probabil, va fi o creștere de 20% în 2021.

„Alocațiile… în această Ordonanță… nu facem nimic. Există în Parlament… A fost o Ordonanță adoptată de Guvernul precedent, a fost o lege de respingere a Ordonanței, această lege a fost retrimisă la reexaminare. Astăzi, la Senat, a fost aprobată legea de aprobare a Ordonanței cu modificări, cu o creștere în 2021 de 20%. Nu știu dacă a trecut sau nu în această formă…”, a mai spus Cîțu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *