Cîțu merge în Parlament cu proiect de lege pentru a IMPUNE vaccinarea obligatorie în MAI și MApN și testarea pe banii celui care refuză! „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima variantă. Nu știm ce o să facem cu cei care refuză vaccinul…”

Premierul României, Florin Cîțu, a fost întrebat ce părere are despre faptul că peste 3.300 de elevi și preșcolari au fost confirmați cu Covid la 10 zile de la începerea noului an școlar. Cîțu arată că aceste date sunt un semnal de alarmă pentru profesori, care trebuie să se vaccineze. De precizat este faptul că vaccinarea nu este încă obligatorie în România, chiar dacă se discută în spațiul public despre diverse variante pentru a implementa o astfel de măsură.

„E un semnal pentru profesori că trebuie să se vaccineze. Valul patru depinde de noi. Când un partid care spune că e proeuropean (n.r.: USR-PLUS)  se alătură unui partid extremist (n.r.: AUR)…  Azi românii nu mai știu ce să creadă. Dacă vrem să fim onești ar trebui să nu legitimăm niciodată mesajele extremiste. Dar atâta timp cât liderii spun că e ok, oamenii care se uită la dvs. ce să mai creadă? Vocile credibile din societate sunt ocupate să susțină orice altceva. Eu nu văd aceste voci să susțină campania de vaccinare”, a spus Florin Cîțu, la Digi24.

Elevii din aproape 3.000 de clase fac cursuri online la doar 10 zile de la începerea noului an școlar. Conform raportărilor centralizate la nivel national de către Ministerul Educatiei, 3.362 de elevi, inclusiv preșcolari, sunt confirmați cu Covid-19. De asemenea, 1.192 de persoane din rândul angajaților din învățământ s-au infectat cu Covid. Florin Cîțu, premierul României, a vorbit, joi seară, despre valul 4 al pandemiei și paturile de la terapie intensivă, anunțând că se poate ajunge la 2.000 de paturi la ATI.

Ministerul Sănătății are datoria să se pregătească pentru orice. Ceea ce am spus eu a fost să se mențină capacitatea pentru că nu știm cum va fi valul patru. Să avem 1600 de paturi. S-a luat decizia să fie o flexibilizare. Cred că va fi nevoie de 2.000 de paturi. Dacă ne vaccinăm, nu ajungem la numărul ăsta de cazuri în ATI. Trebuie să ne vaccinăm, este singura soluție. Vreau ca sistemul de sănătate să fie rezilient„, a spus Florin Cîțu.

Premierul Florin Cîțu a apreciat, joi, la Digi24, că vinovații pentru care campania de vaccinare nu a mers așa cum s-a dorit sunt PSD, AUR și USR PLUS.

Poate eu nu sunt cel mai convingător om din lume. Deși m-am dus, m-am vaccinat printre primii, m-am dus peste tot în România și am vorbit la fiecare declarație de campania de vaccinare. Președintele României, la fel, nu a existat ieșire în public să nu spună de campania de vaccinare și să mergem să ne vaccinăm. Haideți să vă spun de ce nu a mers (campania de vaccinare). În România există de mai mulți ani o campanie puternică anti-vacinare susținută de partide extremiste care au ajuns în Parlament. Să vii să mă chemi pe mine în Parlament să mă întrebi de vaccinare când tu stai braț la braț la aceeași masă cu cei antivaccinare… PSD sunt cu masura anti-restricții, AUR sunt clar împotriva vaccinarii, iar USR are tupeul să mă cheme în Parlament sa ma întrebe de campania de vaccinare. După ce se eliberează de influența nocivă a AUR și PSD, discutăm de orice. Dar dacă se face prin ora Guvernului, bineînțeles că voi merge în Parlament și voi explica”, a declarat premierul.

Cîțu a mai vorbit și despre vaccinarea obligatorie, spunând că se va merge în Parlamentul României cu un proiect de lege.

„Opțiunea mea este ca toată lumea să se vaccineze. Azi am depășit 10 milioane de doze folosite, dar totuși avem valul 4. Nu vreau restricții. Avem certificatul verde, varianta obligatorie va fi ultima variantă. Sunt multe decizii în România cu amenzi, care, de multe ori, sunt ignorate. Ce facem dacă cineva refuză vaccinarea? Aici trebuie să găsim soluții. Zilele acestea vom stabili. Trebuie să mergem în Parlamentul României, nu merge cu ordonanța de urgență, trebuie mers cu proiect de lege, așa a spus Ministerul Justiției. Este vorba de vaccinarea obligatorie și obligativitatea plății testului a celor care refuză vaccinarea. Mă gândesc la personalul medical, la personal din MApN, MAI”, a spus Florin Cîțu.

Premierul Florin Cîțu a declarat joi seara că deocamdată vaccinarea obligatorie este ultima variantă pentru România. Prim-ministrul spune că o astfel de măsură ridică unele întrebări la care momentan nu a știut nimeni să îi răspundă, cum ar fi ce sancțiuni vor primi cei care refuză vaccinarea. Totodată, premierul a anunțat că va merge în Parlament cu un proiect de lege privind testarea obligatorie pe cheltuială proprie a anumitor categorii profesionale, dar și privind vaccinarea obligatorie.

Azi am depășit zece milioane de doze de vaccin administrate, avem peste 5 milioane de romani vaccinați și totuși avem valul 4. Atunci apare întrebarea cum mergem mai departe. Eu nu sunt adeptul restricțiilor, nu vreau să închidem iar economia. Aveam această variantă cu certificatul verde, dar există și alte întrebări despre ce facem cu personalul medical, cu profesorii. Eu am spus să te testezi și să plătești costul testului. E normal ca și medicul care nu vrea să se vaccineze să se poată testa. Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima variantă”, spune premierul.

Potrivit premierului, în acest moment sunt câteva probleme pe care vaccinare obligatorie le-ar ridica, probleme la care încă nu s-au găsit soluții.

Ce facem cu cei care refuză vaccinarea? Ce decizie luăm? Sancționare salarială, desfacerea contractului de muncă, este penal? E ușor să vii cu vaccinarea obligatorie, dar vreau să știu ce facem după aceea, ce vom face. Sunt multe decizii în România cu amenzi, care de cele mai multe ori sunt ignorate. Aceasta este o discuție pe care trebuie să o avem în coaliția de guvernare, cu UDMR și să luăm o decizie. UDMR este pentru vaccinare obligatorie, dar nici ei nu au răspuns ce facem cu cei care refuză. Dacă trebuie să dăm afară 30% dintre medici pentru că nu vor să se vaccineze?”, a explicat premierul.

Totodată, premierul a anunțat că va merge în Parlamentul României cu un proiect de lege care va prevede testarea obligatorie pe cheltuială proprie a unor categorii profesionale, dar și privind vaccinarea obligatorie. 

Zilele acestea vom lămuri. Deocamdată avem această măsură clară cu testarea care se plătește. Trebuie să mergem în Parlamentul României cu proiect de lege, nu se poate prin ordonanță de urgență. Este vorba de vaccinarea obligatorie și obligativitatea plății testului a celor care refuză vaccinarea. Ministerul Justiției insistă că aceasta este varianta pe care trebuie să mergem. Acolo trebuie să vedem dacă cei de la USR se vor rupe de AUR și merg pe această variantă. Pentru că dacă ei rămân alături de AUR și țin această campanie anti-vaccinare va fi complicat, va trebui să vorbim cu PSD să voteze”, a precizat premierul.

Medicii vor fi primii supuși noilor măsuri, dar ar putea fi adăugate și alte ocupații care intră în contact direct cu alte persoane.

Este clar că personalul medical ar trebui să fie în această categorie și cadrele didactice ar putea să intre. Sunt și alte categorii în sectorul public care intră în contact cu clienți, cu persoane fizice, poate și în MApN și MAI”, a precizat Florin Cîțu.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.