Cîțu lasă poarta deschisă USR PLUS, dar cu condiții: „Trebuie să se înțeleagă că e un singur Guvern, nu o federație”

Premierul Florin Cîțu a vorbit, joi seară, la TVR, despre părăsirea de către USR PLUS a guvernării și despre șansele ca PNL să mai facă echipă cu formațiunea condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș.

Eu am lăsat o poartă mare deschisă. Nu am numit pe nimeni în funcții, după demiteri. Am lăsat aceeași configurație. Dar este o condiție, să retragă moțiunea de cenzură. Nu poți să reiei împărțirea portofoliilor decât dacă pică Guvernul. În PNL este o frustrare de cum s-au împărțit portofoliile. Există un singur Guvern, nu există trei prim-miniștri. Trebuie să se înțeleagă că e un singur Guvern, nu o federație. Trebuie să înțeleagă că miniștrii nu pot răspunde premierului ca și cum ar fi prim-miniștri. Ar fi foarte complicat pentru PNL, cel mai mare partid de dreapta, să stea la masă cu un partener care a semnat cu AUR, care atacă președintele și așa mai departe. Va fi complicat, da nu imposibil. Nimeni nu șantajează PNL și pe liderii acestora”, a spus Florin Cîțu.

Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 28 septembrie sesizarea privind existenţa unui conflict juridic dintre Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR. Florin Cîțu a anunțat că el nu va pleca de la Palatul Victoria decât dacă va trece o moțiune de cenzură împotriva sa, înlăturând astfel variantele conform cărora guvernul ar trebui să ceară vot de încredere în Parlament, după schimbarea componenței coaliției guvernamentale.

„Nu guvernul merge, ci merg miniștrii. Guvernul pică doar dacă trece o moțiune de cenzură. Peste 45 de zile mergem cu noii miniștri. Nu am stabilit cine va fi. Vom merge cu miniștri de la UDMR și PNL. E greu să ai discuții cu cineva care are o moțiune împotriva propriului guvern. Așteptăm decizia CCR. Dacă CCR spune că nu a fost conflict juridic, deși eu spun că a fost, atunci se merge la vot, unde USR poate să dea jos propriul guvern prin metoda Liviu Dragnea. Eu am spus că, dacă își retrag moțiunea de cenzură, putem discuta. Au o alianță cu un partid neofascist, antivaccinare. USR cere votul celor de la PSD și este alături de AUR. Dacă eu m-aș duce să negociez o majoritate în Parlament, mi s-ar spune că facem blat. Altă variantă nu am, merg cu UDMR.”, a spus Florin Cîțu.

Premierul Florin Cîțu a declarat joi că și dacă USR PLUS rămâne în opoziție are încredere că foștii colegi de guvernare vor vota proiecte agreate înainte să se despartă, precum legea offshore, PNRR, reforma pensiilor sau legea salarizării. Cîțu a spus că a avut joi „o întâlnire foarte bună” cu reprezentanții OMV Petrom. „Important e să știm că în continuare vor să investească în România”, a adăugat el.

Am discutat și de legea offshore, a fost prezent și ministrul Energiei si trebuie să fie adoptată în această sesiune parlamentară. Este posibil, aici nu sunt îngrijorat. Faptul că USR PLUS nu sunt în Guvern, nu cred că vor vota în Parlament împotriva unor legi care aduc beneficii românilor. Cu PNRR vom merge în Parlament, nu cred că se vor opune doar pentru că sunt acum cu AUR și cu PSD. Reforma pensiilor, împreună am agreat. Reforma salarizării, principiile le-am agreat împreună. Eu cred că valorile, principiile, contează ceva, sper că totuși USR mai au niște principii și valori europene”, a precizat premierul.

Cîțu îl ia la țintă pe Orban: „Pare cel mai mare susținător al moțiunii USR-AUR

Premierul Florin Cîțu afirmă că după 25 septembrie, după Congresul PNL, partidul va fi unul unit și puternic. Acesta dă de înțeles că Ludovic Orban riscă excluderea din partid dacă va continua atacurile și după Congres.

Ludovic Orban este un membru al PNL. Ceea ce eu spun și acum, dar voi spune mai ferm după 25 septembrie, este că toți membrii PNL trebuie să respecte statutul PNL. Guvernarea este a PNL, iar atacurile la guvernare vin de la PSD, de la opoziție, nu de la propriul partid. Dacă avem ceva să ne spunem, spunem în partid, nu în spațiul public. Nu șubrezim noi guvernarea prin atacuri la guvernare sau la premierul PNL”, a declarat Cîțu.

Întrebat dacă Ludovic Orban a încălcat statutul PNL, Cîțu a răspuns: „Din ce declarații am văzut în ultima perioadă, pare cel mai mare susținător al moțiunii USR-AUR. Foarte multe dintre mesajele care fac referire la guvernare, par copy-paste după mesajele PSD.

Florin Cîțu a precizat că electoratul liberal a părăsit PNL, iar scopul său este recâștigarea acestui electorat.

Am intrat în această campanie cu un singur gând: vreau ca PNL să fie cel mai mare partid din România, vreu să ne recâștigăm electoratul. În ultima perioadă, PNL intrase în competiție în populisme cu PSD și bineînțeles că electoratul liberal ne-a părăsit. Vreau să aduc înapoi electoratul liberal și vreau să fac România liberală”, a mai declarat Cîțu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

One thought on “Cîțu lasă poarta deschisă USR PLUS, dar cu condiții: „Trebuie să se înțeleagă că e un singur Guvern, nu o federație”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *