Cîțu: „Încă un scenariu apocaliptic al teroriștilor economici din Parlament a fost demontat. Veți vedea un interes mult mai mare al investitorilor pentru România”

Agenţia de rating Standard & Poor`s a menţinut ratingul de ţară al României la nivelul BBB-/A-3, precum şi perspectiva negativă asupra economiei. Decizia de rating este importantă pentru că acest rating este unul dintre criteriile luate în calcul de investitorii care vor să investească pe plan local, dar şi pentru finanţatorii externi ai României, în timp ce o scădere a ratingului ar fi adus dobânzi mai mari pentru România. Analiştii S&P prognozează o scădere economică de 5,5% în 2020 (faţă de prognoza de dinainte criza coronavirusului, de 3,5% creştere economică). Estimarea este mai pesimistă decât cea a Guvernului, care crede că economia va scădea cu 1,9 în 2020.

Evaluarea agenţiei subliniază că majorarea pensiilor din sectorul public, care ar urma să aibă loc în luna septembrie a acestui an, ar avea un impact considerabil asupra finanţelor publice. Nu în ultimul rând, agenţia de rating apreciază că politica fiscală expansionistă promovată începând cu anul 2018 a condus la unele dintre cele mai mari deficite gemene pentru o ţară din categoria pieţelor emergente, precum şi la erodarea sustenabilităţii finanţelor publice în România. Perspectiva ratingului României rămâne negativă deoarece agenţia vede riscuri la adresa balanţei de plăţi externe şi a echilibrului bugetar în următoarele 18 luni, dacă factorii de decizie politică nu pot stabiliza şi consolida orientarea bugetară după această recesiune indusă de pandemie.

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a avut sâmbătă declarații de presă la Guvern, pentru a aprecia ratingul de țară emis de S&P. Cîțu a salutat menținerea ratingului, arătând că scenariul apocaliptic prezentat de teroriștii economici din Parlamentul României, adică PSD și aliații săi, a fost… demontat. Totodată, Cîțu a arătat că perspectiva negativă va fi remediată, devenind stabilă cât mai curând

„României i s-a reconfirmat ratingul de investiții și cu același outlook. Este clar, încă un scenariu apocaliptic a fost demontat aseară. Teroriștii economici din Parlamentul României au mai avut… încă o estimare a acestora a fost demontată aseară. Ne spuneau că vor fi pline stadioanele cu zeci de mii de victime. Guvernul a gestionat foarte bine criza de sănătate. Ne spuneau că economia se prăbușește, România este țara cu cea mai mare creștere din UE în primul trimestru. Spuneau că nu mai împrumută nimeni acest guvern, am avut cea mai de succes emisiune de obligațiuni, cel mai mare interes dintre toate țările care au participat. Ne spuneau până ieri că vom fi penalizați, retrogradați, nu s-a întâmplat așa ceva. Agenția de rating spune foarte clar de ce a păstrat ratingul de țară: încrederea în acest guvern. Este foarte clar stipulat în raport. Se spune foarte clar că am reușit să convingem investitorii străini în număr record, a reprezentat un impuls și pentru agenția de rating și, bineînțeles, creșterea economică din primul trimestru, care a resetat toate modelele macroeconomice. Toată lumea este atentă la ce face acest guvern în perioada următoare, cum trecem peste perioada următoare. În an electoral, lucrurile pot deveni volatile. Ce pot să garantez este că acest guvern și MFP va gestiona finanțele României precaut, responsabil, cu discernământ. Ni se spune că perspectiva (negativă – n.r.) este responsabilitatea acestui guvern. Niciodată nu a fost așa ceva. Toate agențiile de rating au spus foarte clar de unde vine perspectiva negativă… Nu este responsabilitatea acestui guvern. Vom reveni la perspectiva stabilă cât mai curând”, a spus Florin Cîțu.

Potrivit ministrului Finanțelor, menținerea ratingului de țară va aduce, inerent, un interes mai mare al investitorilor pentru România.

„Veți vedea un interes mult mai mare al investitorilor pentru România. Bineînțeles că rata cursului valutar este determinat de piață, dar astăzi suntem mai importanți pentru investitori și ar trebui să vedem cât mai multe investiții pentru România, ceea ce ar trebui să reducă din presiunile de depreciere pe moneda națională. Este un semnal pozitiv pentru toți investitorii. Vom corecta și perspectiva prin măsurile pe care le vom lua în perioada următoare. Această evaluare vine într-un context… dificil e puțin spus, este o criză globală majoră, așa ceva nu s-a mai întâmplat, nu am mai văzut în ultima sută de ani, este foarte greu să găsim un asemenea șoc negativ pentru economia globală. Am reușit să menținem acest rating, sunt alte țări în UE, mai mari, care au avut ratingul retrogradat în ultima perioadă de aceste agenții, ceea ce înseamnă costuri mai mari pentru acele țări”, a mai spus Florin Cîțu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *