Cîțu: „În unele județe ambulanțele AJUNG în CINCI SAU OPT ore de la apel! Avem ventilatoare și cineva din Ministerul Sănătății NU a răspuns”
Premierul Florin Cîțu a declarat vineri că în unele județe Ambulanțele ajung la cazuri urgente după 5 sau 8 ore. El le-a cerut vineri reprezentanților din sistemul sanitar să remedieze aceste probleme. De asemenea, premierul a spus că în unele județe Ambulanța ajunge la solicitările de testare pentru Covid după 5 zile: „Avem o situație care trebuie neapărat remediată. S-a ajuns în luna septembrie ca în anumite județe timpul de răspuns penru urgențe majore să fie de 5 sau 8 ore, la Ambulanță, iar pentru solicitările de testare Covid sunt județe în care Ambulanța cu echipajul de testare se prezintă la solicitare și cu 5 zile întârziere”, a declarat Florin Cîțu.
Acesta a spus că „așa ceva este inadmisibil” și a cerut în cadrul videoconferinței cu reprezentanții Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI) Ciolpani să remedieze rapid această situație. „Asta arată că nu a fost pregătit valul patru, când în iunie timpul de răspuns era mult mai mic, chiar și pentru testare se ajungea imediat”, a adăugat Cîțu.
Premierul s-a aflat, vineri, în videoconferinţă cu reprezentanţii CNCCI: şeful DSU, Raed Arafat, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, directorul Centrului Naţional de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, dr Adriana Pistol.
„Am vrut să văd cum au fost puse în aplicare măsurile luate recent şi dacă se văd efecte”, a spus premierul Cîţu. Premierul interimar s-a referit la ancheta pentru valul 4 al pandemiei şi a arătat că, referitor la medicamente, „se pare că a fost o licitaţie în luna aprilie pentru Tociluzimap, şi această licitaţie a fost tergiversată.”
„Aş vrea să ştiu cine din Mijnisterul Sănătăţii a tergiversat această achiziţie, atâtea luni de zile, este important ca aceste informaţii să fie prezentate public”, a spus Cîţu. Tot din ancheta pentru pregătirea valului 4, premierul a spus că mai are o informaţie care trebuie prezentată public şi responsabilii trebuie să plătească.
„Au fost spitale care au făcut sollicitări pentru a li se repartiza sau dona ventilatoare, încă din luna august. Ministerul Sănătăţii avea un stoc de 40 de bucăţi, primite prin donaţie la sfârşitul lunii decembrie 2020, din partea Germaniei. Şi totuşi Ministerul nu a luat act de aceste solicitări ale spitalelor de boli infecţioase care tratează pacienţi COVID-19. Aveam solicitări, aveam ventilatoare şi cineva din Ministerul Sănătăţii nu a răspuns. Cine nu a răspuns ar trebui să răspundă, chiar cu funcţia”, a spus Florin Cîţu.
Prim-ministrul a mai cerut DSU să prezinte situaţia achiziţiei de concentratori de oxigen , entru care s-au alocat deja fonduri în această săptămână şi a spus că în şedinţă se va discuta despre operaţionalizarea spitalelor din Pipera şi Leţcani. Florin Cîţu a cerut şi o situaţie a spitalelor care sistează internările şi intervenţiile chirurgicale care nu sunt urgente.
„Aici trebuie explicat mai bine public ce se întâmplă, pentru că noi nu vorbim că sistăm internări sau proceduri unde viaţa pacientului este în pericol, ci pentru pacienţii al căror tratament poate fi asigurat ambulatoriu sau la domiciliu. Mai multă comunicare, trebuie să le explicăm oamenilor ce se întâmplă cu această decizie”, a spus Cîţu.
PE ACELAȘI SUBIECT: