Cîțu, după vizita la Bruxelles: „Se face o echipă de lucru în Parlamentul European, ca să nu mai pierdem bani și să creștem rata de absorbție”

Premierul Florin Cîțu a avut sâmbătă declarații de presă la Palatul Victoria, după ce a fost în ultimele zile la Bruxelles, la discuții cu liderii europeni. Șeful Guvernului a arătat că subiectele discutate au fost legate de bugetul României, multe aspecte economice, planul național de redresare și reziliență, aderarea la spațiul Schengen sau reformele din Justiție ș.a.

„Am prezentat stadiul în care ne aflăm. Discuțiile au avut două aspecte: este nevoie să treacă legislația (privind planul de redresare și reziliență – n.r.) în Parlament. Până când toate țările europene nu ratifică această legislație de resurse proprii, Comisia nu poate să emită obligațiuni, nu poate să atragă banii. România este în fază avansată, am trimis către Parlament și fac un apel la președinții camerelor să urgenteze această procedură. Sumele sunt consistente și e important să le atragem. În această vizită am prezentat prioritățile noastre legate de reforme. La pensii, salarizare, administrație fiscală și educație. Am vrut să clarific în legătură cu Infrastructura Mare. Am primit răspuns că se clarifică, e o perioadă de tranziție către o economie verde. România susține obiectivele de climă ale Uniunii. (…) Putem să introducem în PNDL conectarea la rețeaua de gaz a gospodăriilor. Poate o încălzire „verde” și trebuie să facem aceste proiecte. Doamna comisar Adina Vălean a organizat o echipă de lucru pentru a lucra cu Ministerul Transporturilor. L-am anunțat deja pe ministru. Este o echipă care va face proiecte, să nu mai avem problemele din trecut, ca să creștem rata de absorbție a fondurilor europene”, a spus Florin Cîțu.

Premierul Florin Cîțu a vorbit și despre salariile bugetarilor și a anunțat că anul acesta va reface Legea salarizării.

„Cu privire la salariile bugetarilor, avem 109,5 miliarde de lei anvelopa salarială, iar sporurile sunt de 9,8% din această anvelopă. (…) Anul acesta refacem Legea Salarizării Bugetare, care a șubrezit stabilitatea economică a României. Cred că greșeala pe care o fac mulți azi e să ne privească ca pe un guvern pe termen scurt. Sunt 4 reforme: pensii, salarizare, educație și administrare fiscală. Nu mulți își asumă riscul de a face reforme. Eu mi-l asum, indiferent de costul politic”, a mai spus premierul.

Referitor la cele legate de aderarea la spațiul Schengen, Cîțu a explicat că România îndeplinește condițiile cerute de către Uniune și că speră ca în acest an să se finalizeze procedura de aderare.

Am discutat despre aderarea la spațiul Schengen. Anul acesta vom face demersurile pentru finalizarea și primirea în zona Schengen. Noi îndeplinim condițiile și sper ca în acest an să finalizăm…”, a explicat Cîțu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *