Cîțu, după tragedia de la „Victor Babeș”: „Nu putem să garantăm că astfel de accidente nu se vor mai întâmpla. Campania de vaccinare este singura soluție!”

O şedinţă de urgenţă a avut loc luni seară la Guvern. Au participat, printre alții, premierul Florin Cîţu, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi şeful DSU, Raed Arafat. Ședința a avut loc în contextul unei alte tragedii produsă luni după-amiază după o defecţiune la instalaţia de oxigen a unităţii mobile de terapie intensivă de la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti. Trei pacienți au murit, iar alți cinci au fost transferaţi. După această ședință, premierul Florin Cîțu a avut, de la 23:00, declarații de presă:

Condoleanțe familiilor îndoliate. Se pare că este un accident dar a pornit și o anchetă. Am vorbit cu ministrul de Interne și am cerut ca ancheta să fie cât mai rapidă și transparentă. Toți vinovații trebuie să răspundă. Suntem într-un război cu pandemia de peste un an, presiunea pe ATI este foarte mare. Campania de vaccinare este singura soluție. Pe partea noastră, am văzut că reprezentanții statului fug de comunicare. Cetățenii au nevoie să comunicăm, de aceea l-am adus pe domnul Arafat. Nu trebuie să mai fugim de comunicare. Vom încerca să avem mai multe paturi în ATI așa cum am cerut acum două luni. Nu putem să garantăm că astfel de accidente nu se vor mai întâmpla, dar ca să ne asigurăm trebuie să avem o campanie de vaccinare. Ele merg mână în mână”, a spus Florin Cîțu.

Trei pacienţi au murit, luni seară, după o defecţiune la instalaţia de oxigen a unităţii mobile de terapie intensivă de la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti. Autorităţile îşi aruncă deja, oficial şi neoficial, responsabilitatea între ele. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, condus de Raed Arafat, a transmis deja că nu se ocupă singur de unitatea mobilă de terapie intensivă, ci împreună cu Spitalul „Victor Babeş”.

Instalarea și operaționalizarea Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului”, se arată în comunicatul DSU.

Pe de altă parte, conducerea spitalului afirmă că întreţinerea unităţii mobile era în competenţa DSU. Potrivit surselor menţionate, instalarea a fost făcută de DSU şi contractul cu firma care făcea întreţinerea a fost făcut tot de DSU. Este vorba despre firma al cărei reprezentant ar fi refuzat să intre în unitatea mobilă.

Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR„, se mai arată în comunicatul DSU.

Potrivit surselor din cadrul anchetei, medicul de la DSU care se ocupa de partea tehnică a unităţii mobile nu a fost niciodată la „Victor Babeş”. Toate indicaţiile au fost date prin videocall. Intervenţiile făcute în ultima perioadă asupra unităţii mobile au vizat doar instalaţia electrică exterioară, potrivit surselor medicale.

tir ati smurd dsu babes

Ofițerii Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei se află, luni seara, la Spitalul Victor Babeș, acolo unde 3 din 8 pacienți aflați într-un tir ATI au murit după ce ventilatoarele de oxigen s-au oprit în urma unei pene de curent. După ce criminaliștii vor aduna probele din tirul morții, anchetatorii vor începe audierile. În fața polițiștilor și procurorilor vor ajunge medici, asistente care lucrau acolo, reprezentantul firmei care se ocupa de acele ventilatoare și a refuzat să intre în interior, dar și reprezentanții firmei care a produs echipamentele respective.

Zeci de jandarmi au fost mobilizați, pregătiți de un asediu al rudelor pacienților. Voiculescu A PLECAT de la fața locului!

Deși tragedia a avut loc în jurul orei 17:00, Vlad Voiculescu și Raed Arafat au dat comunicate de presă abia după ora 20:30, când informația a ajuns în presă, păstrând tăcerea în jurul tragediei. Din aceste motive, Jandarmeria Română a trimis efective impresionante în jurul spitalului. Zeci de jandarmi se află la fața locului și au amplasat garduri de protecție, în așteptarea unor eventuale proteste, așa cum s-a întâmplat vinerea trecută, la Spitalul Foișor. Totodată, jandarmii au primit informații că rudele celor decedați se îndreaptă spre unitatea spitalicească.

Ministerul Sănătății și DSU au ieșit să comunice oficial despre tragedia de la Spitalul Victor Babeș, acolo unde 3 pacienți din 8 au murit în tirul ATI, după ce ventilatoarele de oxigen au rămas fără curent, abia după ce informația s-a scurs la TV. Și era trecut de ora 20. Informația cu privire la ceea ce s-a întâmplat în tirul de terapie intensivă și faptul că 3 oameni au murit, a ajuns la MS și la DSU în jurul orei 17. Totodată, directorul medical de la Victor Babeș nu ar fi sunat la 112, ci ar fi sunat direct la Ministerul Sănătății și la DSU pentru a relata cele întâmplate. Potrivit comunicatului MS, ministrul Vlad Voiculescu ar fi avut timp să meargă la unitatea medicală pentru a vedea cu ochii lui ce este acolo. Numai că, după ce a fost informat despre tragedie, a plecat de la fața locului.

Vlad Voiculescu a fost informat, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, că trei pacienți și-au pierdut viața la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, operaționalizată sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență (Ministerul Afacerilor Interne). Din primele informații transmise Centrului Operativ Pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății, defecțiunea a avut loc la instalația de oxigen a unității mobile. Cinci pacienți au fost transferați rapid: unul într-o altă secție din spitalul Victor Babeș și ceilalți patru la Spitalul ROL2 de la Otopeni, Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” și Spitalul Floreasca.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.