Cîțu, despre varianta Ciucă – premier: „În acest moment NU avem această variantă pe masă!”

Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat, vineri, că în acest moment opțiunea ca Nicolae Ciucă să fie propus din nou premier „nu este pe masă” și dacă din negocierile cu PSD vine cu altă soluție, atunci va merge în partid pentru a schimba mandatul. Florin Cîțu a spus că „este o variantă rotația premierului”.

Întrebat dacă ia în considerare propunerea lui Nicolae Ciucă ca premier, Florin Cîțu a spus: „În acest moment nu avem această variantă pe masă. Când am venit cu variantă pe masă, am venit cu ea pe masă și a fost votată. Dacă voi veni cu acea variantă pe masă, o voi spune atunci. N-are sens să ne gândim acum”.

Mandatul este de a începe negocierile cu PSD și am început în jurul unei guvernări liberale. Dacă din aceste negocieri venim cu altă soluție, vom merge în partid și vom cere acea soluție. Mă interesează ca principiile și toate acele lucruri pentru care am fost votați să nu fie diluate în această guvernare”, a mai afirmat Cîțu.

Acesta speră „să avem un guvern săptămâna viitoare”. Echipele de negociere ale PSD, PNL și UDMR care lucrează la programul de guvernare au reușit să închidă câteva capitole – Fonduri Europene, Externe, Apărare, Sănătate, Interne – încearcă să rezolve disputele pe temele de Justiție, Finanțe și Economie, dar discuțiile sunt departe de a se fi încheiat, în principal din cauza neînțelegerilor apărute la împărțirea ministerelor între cele trei partide care vor forma viitorul arc guvernamental.

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, miercuri, la interviurile Digi24.ro, că negocierile s-au blocat la discuțiile despre cine va primi postul de prim-ministru. PSD, prin vocea președintelui său, Marcel Ciolacu, a anunțat că nu se va crampona neapărat de această funcție, fiind dispus să accepte și desemnarea unei persoane independente politic în fruntea Executivului. 

La PNL în schimb, discuțiile sunt mai complicate, din cauza dorinței lui Florin Cîțu de a fi prim-ministru. Spiritele liberalilor sunt destul de încinse din cauza aceasta, încă de săptămânile trecute, când Florin Cîțu a fost acuzat de colegi, în special de grupul ardelenilor, că l-a sabotat pe Nicolae Ciucă, fostul premier desemnat, în cadrul negocierilor pentru formarea guvernului, scopul final fiind acela de a nu se reuși conturarea unei majorități parlamentare, pentru ca el să-și păstreze în continuare șansele de a fi nominalizat.

Situația se repetă și în cadrul negocierilor actuale cu PSD și UDMR. La propunerea lui Kelemen Hunor a fost avansată, ca soluție pentru deblocarea discuțiilor, varianta rotației premierilor, astfel încât să fie satisfăcute orgoliile tuturor formațiunilor care ar putea face parte din coaliția de guvernare. Respectiv să fie numit un premier de la PNL pentru o perioadă de doi ani, apoi unul de la PSD, apoi chiar unul de la UDMR șamd. Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat vineri că varianta rotaţiei prim-miniştrilor într-un guvern cu PSD şi UDMR este o soluţie, dar că în acest moment mandatul liberalilor este pentru o guvernare în jurul PNL.

Nu am spus că nu o susţinem, din contră. Este o variantă. Eu am spus din primul moment că aceasta cu rotaţia premierilor este o variantă. Vom vedea. Altă variantă în momentul acesta nu este”, a spus Cîţu la Palatul Parlamentului, înainte de şedinţa BEx a PNL. El a precizat că mandatul liberalilor la negocierile cu PSD şi UDMR este, în prezent, pentru o guvernare în jurul PNL.

Acesta este mandatul negocierilor în acest moment, cu o guvernare în jurul PNL. Dacă din negocieri venim cu o altă soluţie, mergem înapoi în partid şi vedem dacă partidul acceptă acea soluţie”, a mai spus Cîţu.

Președintele PNL, Florin Cîțu, susține că nu a avut negocieri cu Victor Ponta. Precizarea acestuia vine în contextul în care în spațiul public au apărut diverse zvonuri cu privire la o discuție între cei doi.

Mandatul este foarte clar: de a începe negocierile cu PSD. Vom vedea în partid. Trebuie să fie o propunere. Nu avem varianta PSD pe masă la premier. Nu e vorba despre mine personal, ci de România, care să funcționeze până în 2024. Să avem guvern sau un compromis. Nu, nu am negociat cu Victor Ponta”, a precizat Florin Cîțu.

Premierul interimar Florin Cîțu spune că nu e de acord cu taxa pe lux pe care social – democrații vor să o impună românilor cu venituri mari pentru a atrage la buget fondurile pentru majorarea salariilor și pensiilor.

Nu taxele elimină evaziunea fiscală. Nu am înțeles motivația de a introduce o nouă taxă. Dacă acele active au fost acumulate legal, nu e nicio problemă. Noi chiar vrem să îi încurajăm pe oameni să achiziționeze active. Trebuie să vedem ce urmărim cu acea taxă”, a declarat Florin Cîțu.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *