Cîțu, despre restricțiile impuse: „TREBUIE să le respectăm în aceste DOUĂ luni. Doar VACCINAREA va permite ridicarea lor. NU vrem să închidem economia”

Premierul Florin Cîțu a declarat că restricțiile din România vor mai dura și în luna aprilie. Cîțu spune că singura soluție pentru ridicarea acestora este vaccinarea.

Creștere la buget mai mare de 10% și un deficit bugetar mai mic de ca anul trecut. Măsurile funcționează trebuie să respectăm măsurile în aceste două luni, martie și aprilie. Știți bine că sunt un liberal convins și dreptul de a protesta este un drept pe care îl au toți cetățenii. Un singur lucru le cer, să respectăm legea, putem avea opinii diferite, dar să respectăm legea. Întrebat dacă se va prelungi programul magazinelor, Cîțu a declarat că acum nu, e nevoie să vedem o reducere a cifrelor. Singurul mod în care vorbim de realizare este o campanie de vaccinare de succes. Doar așa oprim pandemia, prin vaccinare„, a declarat Cîțu.

După ce Guvernul a fost acuzat inclusiv de unii din susținătorii săi că a introdus restricții fără să le explice în amănunt și de aici s-a ajuns ca oamenii să nu înțeleagă necesitatea adoptării noilor măsuri, premierul Florin Cîțu a ieșit miercuri la Palatul Victoria să explice, în premieră în mandatul său, care a fost rațiunea pentru noile măsuri.

„Am avut o întâlnire onestă cu specialiștii, cu medici epidemiologici, oameni care lucrează la ATI, să văd ce se întâmplă, care e diferența față de celelalte valuri. De ce am ajuns așa repede la 1.400 cazuri la ATI? Am aflat câteva lucruri diferite față de ce s-a întâmplat anul trecut în România. În primul rând, asta e cel mai îngrijorător, persoanele care ajung la ATI ajung într-o situație mult mai dificilă decât anul trecut. Faptul că ne putem testa acasă și stăm acasă când vedem că suntem testați pozitiv multe persoane nu-și iau medicația, nu sună medicul de familie și atunci ajung într-o situație mult mai gravă la ATI. Asta e o mare diferență față de ce aveam de anul trecut. Trebuie să ascultăm foarte mult ce ne spun medicii pentru că presiunea pe sistemul medical este foarte foarte mare. Nu are sens să intrăm în discuții de ce avem doar 1.400 de paturi, vor fi 1.600, e un sistem de sănătate construit așa în 30 de zile și pe care nu putem să-l schimbam într-un an. Nu poți peste noapte să schimbi lucrurile. De aceea era nevoie de aceste măsuri și am cerut de la specialiști ce putem să facem o perioadă să încetinim răspândirea virusului că sa ne putem vaccina. Singura soluție de ieșire din pandemie este vaccinarea. Nicio alta măsură nu ne ajuta. Au fost multe discuții. E adevărat, specialiștii au venit cu măsuri mult mai dure. Am venit cu o variantă, am luat această decizie pentru că trebuie să luăm în calcul faptul că românii sunt de un an de zile în această situație dificilă și înțeleg că toți avem această reticență față de noi măsuri. Sunt măsuri care ne ajută pe termen scurt, luăm această, luna viitoare, să accelerăm vaccinarea și pe urmă veți vedea că lucrurile se vor schimba. Am vrut să știți lucrurile acestea. Nu a fost o decizie ușoară. Ceea ce aveam noi până acum nu mai oprea răspândirea coronavirusului, era clar că trebuia să venim cu măsuri suplimentare. Sunt cele mai relaxate din Uniunea Europeană astăzi”, a mai declarat Florin Cîțu.

Premierul României, Florin Cîțu, susține că intenția Guvernului pe care îl conduce nu e de a opri economia, ci de a avea soluții în parte pentru fiecare localitate astfel încât pandemia să ia sfârșit.

Nu vrem să închidem economia. Am vrut să avem soluții pentru a se folosi pentru fiecare localitate în parte. Este un mod de a calcula lucrurile. Am vrut să fie soluții în parte pentru că fiecare localitate are particularitățile ei”, a spus Florin Cîțu, în cadrul unei conferințe de presă.

Explicațiile premierului vin după trei zile de proteste consecutive în marile orașe din țară, inclusiv în București.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *