Cîțu, despre legea bugetului de stat: „Sperăm să rămânem la deficitul de 7,6%. Cei de la Comisia Europeană nu sunt fericiți, va trebui să fim credibili”

Premierul Florin Cîțu a avut, miercuri, declarații de presă la Palatul Victoria, după ședința de Guvern, în cadrul căreia s-a adoptat OUG privind reducerea cheltuielilor structurale. Cu acest prilej, a vorbit și despre proiectul bugetului de stat:

Creșterea economică este estimată pentru 2021 la 4,3% de Comisia de Prognoză, cu un PIB de 1,116 miliarde lei. Acest PIB este similar cu cel de anul trecut și din 2019, deci trei ani la rând în care PIB nominal a fost aproape constant. Cheltuielile au crescut foarte mult. Deficitul bugetar pe care îl estimăm este de 7,1 – 7,6%, încă calculăm forma finală. (…) Cei de la Comisie nu sunt foarte fericiți cu această ajustare și va trebui să îi convingem că suntem credibili și va trebui să venim și cu bugetul pe 2022. Revenirea la 3%… pe cash… în 2024, în 2022 estimăm un deficit de 5,84%. Un program de 4 ani de a stabiliza finanțele și de a reveni pe deficitul de 3%. Veniturile, anul acesta, vor avea o creștere de 13% față de anul trecut, ceea ce înseamnă peste 32% din PIB. (…) Este un an al reformelor dar și în care continuă investițiile și chiar vor crește. Anul trecut, investițiile au fost cu 10 miliarde mai mult de cât în 2019, 53,2 miliarde. Am vrut ca jumătate să fie pe fonduri europene și jumătate de la stat. Au fost 46% pe fonduri și 54% pe fonduri naționale. Continuăm pe aceeași direcție. Investițiile la aproape 61 miliarde lei și vom avea un procent mai mare, sper, aproape 60%, din fonduri europene. Vrem să ducem investițiile pe fonduri europene. (…) Nu există nici o divergență în coaliția de guvernare pe buget. Toți vrem bani mai mulți, dar eu pun lucrurile diferit: 7% din PIB este un deficit foarte mare! Asta înseamnă că politica fiscală este stimulativă în continuare. Economia este sub potențial. Va rămâne așa până în 2023. Păstrăm ceea ce a recomandat Comisia Europeană și nu apăsăm prea tare pe frână în acest an, dar nu putem să fim oaia neagră a Europei, pe ceea ce am moștenit de la PSD, am avut și criză anul trecut…”, a spus Florin Cîțu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.