Cîțu despre cele două dosare penale de la DNA: „Mi se pare MIZERABIL și REVOLTĂTOR să asociezi persoana mea! Vlad Voiculescu a făcut comandă pentru un vaccin care încă nu a fost aprobat”

Premierul Florin Cîțu a declarat, miercuri, la Guvern, că negocierile pentru achiziția de vaccinuri anti-coronavirus au fost purtate de Comisia Europeană cu producătorii în numele tuturor statelor membre, în contextul anchetei DNA privind vaccinurile. Premierul a explicat că s-a ajuns la un acord între Comisia European și producătorii de vaccinuri pentru livrarea a 4,4 miliarde de doze până în 2023, adică de zece ori mai multe doze decât populația UE. Mai departe, toate țările primesc din aceste vaccinuri o cotă parte direct proporțională cu populația respectivei țări. „România poate accesa 4,3%” din totalul vaccinurilor, a adăugat Cîțu.

În acest context, el a acuzat că foști miniștri ai Sănătății „vin cu dezinformări” în spațiul public, cu referire la foștii miniștri USR Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă care au spus că România a cumpărat exagerat de multe vaccinuri pentru că așa a vrut Cîțu.

Pentru a face o comandă, cel care semnează în numele României este ministrul Sănătății. Dacă ministrul avea o problemă cu numărul de doze, ar fi spus ceva”, a zis Cîțu. El a adăugat că Vlad Voiculescu a semnat pentru un număr de peste 28 de milioane de doze de vaccin. „Deci dacă erau prea multe putea să spună”, a zis premierul. Cîțu a adăugat că Voiculescu ar trebui să fie întrebat și de ce „a făcut comandă pentru un vaccin care încă nu a fost aprobat, 9 milioane de doze”.

Premierul a adăugat că este bine că a existat negocierea realizată de Comisia Europeană în numele statelor membre, pentru că era riscul ca unele țări să nu ajungă la vaccin. Premierul Florin Cîțu critică vehement încercările de asociere a sa cu două dosare instrumentate de DNA, cel legat de achiziția de vaccinuri și cel legal de fosta sa consilieră Mioara Costin. Cîțu afirmă că urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă, iar încercarea de a lega numele său de aceste anchete este „mizerabilă”. Premierul remarcă o „coincidență” în privința acestor atacuri, nefiind clar dacă se referă doar la adversarii săi politici sau și la DNA, instituție care a confirmat public exista anchetei referitoare la vaccinuri.

Sunt in rem. Ceea ce arată că justiția funcționează. Oamenii aceia, când primesc o informație care este pe formă corectă, încep cercetarea. Dar este pe faptă, nu pe persoană. Ceea ce mi se pare mie mizerabil și revoltător este să asociezi persoana mea cu aceste procese în acest moment, pentru că este vorba doar despre faptă și nu au nicio legătură cu persoane. Eu nu am nicio informație despre aceste dosare, nu am fost informat, nu am nicio treabă, dar trebuie să remarc și coincidența aparției acestor informații cu câteva zile înainte de Congresul PNL. Înțeleg frustrarea unora, înțeleg că se țin de funcții, înțeleg toate aceste lucruri. Eu mă voi concentra în continuare pe actul de guvernare, pentru că vedem că avem multe lucruri de făcut. Voi continua să îmi fac treaba la guvern, ignorând atacurile politice de orice fel”, a declarat Cîțu.

Premierul Florin Cîțu a fost întrebat la finalul ședinței de guvern de miercuri dacă își asumă eșecul campaniei de vaccinare, dat fiind faptul că România se află pe penultimul loc în UE la vaccinare, el fiind coordonatorul campaniei de vaccinare.

Este adevărat că am anunțat relaxarea din luna mai, dar rolul meu este acela de a aduce vaccin și de a pune la dispoziție vaccinul tuturor românilor. Românii au avut vaccin cu buletinul înaintea restului țărilor din UE. Da, nu am făcut vaccinarea obligatorie – asta este ce nu am făcut, dar în același timp să știți că acele campanii de antivaccinare, care nu sunt nicăieri, în afară de mine nu vorbește nimeni de ele, nu ajută. Chiar dacă domnul vicepremier (Dan Barna n.r.) nu este legat de campania de vaccinare, dacă susține un partid antivaccinist eu văd că are o responsabilitate în eșecul campaniei de vaccinare”, a răspuns Florin Cîțu.

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva Covid-19 va începe în România în 28 septembrie, a anunțat miercuri pemierul Florin Cîțu. Deși DNA anchetează modul de achiziționare a vaccinurilor, Cîțu spune că România a procedat la fel ca restul de state UE și că numărul de doze cumpărate nu e prea mare.

„OMS estimează că 40% din vaccinuri vor fi pierdute. Doamna Mihăilă a redus această pierdere la 25%, așa că România stă bine, e sub media avansată de OMS”, a declarat Cîțu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.