Cîțu: „Dacă mai e nevoie, ne vom mai vaccina o dată… NU voi închide piețele, mall-urile, NU voi închide economia”

Premierul Florin Cîţu afirmă că toţi miniştrii cabinetului pe care îl conduce sunt vaccinaţi anti-COVID-19, el arătând că „dacă mai e nevoie ne vom mai vaccina o dată”.

Vaccinarea nu este obligatorie în România, dar trebuie să înţelegem că puterea exemplului este foarte importantă. De aceea mă aştept de la liderii politici, oricare ar fi ei, de la orice partid, să vină să susţină campania de vaccinare. Este uşor să critici, să stai deoparte şi să spui că nu s-a întâmplat, dar trebuie să te gândeşti că atunci când critici e vorba despre o campanie care salvează vieţi. Nu vorbim de un program de guvernare, vorbim de o campanie care salvează vieţi şi ar fi bine ca toţi liderii politici din România să înţeleagă acest lucru”, a declarat premierul.

Acesta a precizat că pentru creșterea nivelului de vaccinare trebuie implicați toți primarii, iar vaccinul trebuie adus la fiecare român în parte:

Am văzut propunerile, am văzut aceste soluţii şi în Statele Unite şi în alte ţări. Dau câteva rezultate, nu ştiu dacă vor fi rezultatele scontate pentru milioane de oameni să fie vaccinaţi. Până la urmă, vă spun că putem să încercăm artificii pe termen scurt, putem să încercăm şi restricţii, putem să încercăm şi motivaţii financiare. Totul se poate încerca, dar eu cred că până la urmă trebuie să înţelegem (…) cred că până la urmă ca să ajungem la milioane de cetăţeni trebuie să implicăm primarii, să implicăm autorităţile locale, toată lumea să se ducă la fiecare casă, să aducem vaccinul la fiecare persoană”, a afirmat Florin Cîţu, marţi seară, la Digi 24.

Premierul Florin Cîțu a declarat luni seara că va lua decizii diferite, în cazul în care valul patru al pandemiei COVID-19 va lovi România. Şeful Guvernului a dat asigurări că în mandatul său nu se va întâmpla ca pe timpul lui Ludovic Orban, iar piețele și mall-urile nu se vor mai închide: „Când se ajunge la 1 la mie, relaxările dispar, la fel când se ajunge la 2 la mie, la 3 la mie. Vom vedea pe parcurs ce se întâmplă. Sper ca Ministerul Sănătății să fie pregătit. Vom face tot ce ține de noi ca să nu ajungem acolo (n.r. la 1.500 de infectări pe zi). Înainte de valul 3 nu aveam vaccin. Când s-a terminat valul 3, am spus să nu se reducă nimic pentru COVID. Nu e de speriat, nu ar trebui să ajungem acolo. Soluția este vaccinarea. Dacă ne vaccinăm, nu ajungem acolo, nu punem presiune pe sistemul de sănătate. Nu putem să restricționăm pentru persoanele vaccinate. Când ajungem la 1 la mie, 2 la mie, 3 la mie, nu vom introduce restricții pentru vaccinați. Dar, nu putem să impunem condiții doar pentru nevaccinați, de exemplu circulația noaptea. Nu voi închide piețele, mall-urile, nu voi închide economia”, a mai precizat Florin Cîțu.

El a subliniat că vrea să aibă discuţii cu specialiştii în sănătate, iar eventualele decizii vor fi luate în funcţie de evoluţia situaţiei sanitare. În context, premierul a criticat faptul că unele propuneri legate de vaccinare, discutate în coaliţie, au fost anunţate public de membrii USR din Guvern.

Noi aruncăm tot felul de propuneri în spaţiul pubic şi pe urmă vedem oameni care protestează pe lucruri care nu sunt decise. Eu nu vreau să creăm acest climat în România. Hai mai întâi să luăm deciziile şi pe urmă le prezentăm. Nu aruncăm tot felul de informaţii în spaţiul public şi apoi trebuie să le explicăm pe fiecare în parte”, a atras atenţia Florin Cîţu, referindu-se la măsurile pentru revigorarea campaniei de vaccinare anunţate de vicepremierul Dan Barna şi de ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, printre care oferirea unor stimulente financiare sau introducera unor restricţii pentru persoanele nevaccinate. De asemenea, Florin Cîțu a declarat că îl provoacă pe Vlad Voiculescu să arate ce face el zilnic pentru a susține campania de vaccinare, după ce fostul ministru a acuzat că vaccinarea a picat victimă luptei interne pentru șefia PNL, iar „nota de plată” va veni în vieți omenești.

Înţeleg că dl Vlad Voiculescu e ceva acum la USR preşedinte la Bucureşti, nu? Ca orice lider, îl provoc să arate cum susţine campania de vaccinare, ce face zilnic pentru a susţine campania de vaccinare şi câţi oameni s-au vaccinat datorita campaniei de vaccinare. E mesajul meu pentru toţi liderii politici. E foarte uşor. Şi PSD critică. Ajunge că PSD critică acest guvern, nu e nevoie nici de PNL nici de USR să critice guvernul, trebuie să vină cu soluţii”, a mai spus premierul.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *