Cîțu: „Compensarea prețului la energie va intra în vigoare de la 1 noiembrie. Subvenţia la gigacalorie, aplicată DOAR pentru persoanele care au nevoie de un ajutor. Încă analizăm posibilitatea de a plafona prețurile”

Premierul Florin Cîțu a declarat, joi, că ordonanța de urgență a Guvernului privind compensarea prețului la energie va intra în vigoare de la 1 noiembrie pentru consumatorii casnici și non-casnici, respectiv IMM-uri și firme mici.

Vreau să mă asigur că ceea ce facem pe partea de compensare o să fie rapid, simplu și să nu implice foarte mult consumatorul. Vreau să fiu foarte clar: vorbesc de consumatorul casnic și cel non-casnic, pentru că vorbim și de companii mici și IMM-uri care nu au aceeași putere de negociere ca o companie mare. Vom avea aceste soluții cât mai curând ca să fie în vigoare de la 1 noiembrie. Acest produs să poată fi folosit și în alte situații excepționale pe viitor, să nu venim de fiecare dată să venim cu ceva nou. Dacă nu ne gândim la consumatorul non-casnic, putem să avem efecte perverse sau distorsionări la care nu te aștepți. Foarte simplu, dacă nu ne ocupăm de consumatorul non-casnic, vom vedea prețuri foarte mari la produse, inflație foarte mare, dobânzi etc”, a afirmat Florin Cîțu.

Conform premierului, există resurse bugetare pentru acest proiect.

Efortul este pe două bugete: o parte în 2021 și o parte în 2022. Resursele financiare sunt alocate. Companiile din energie au încasări mai bune, vor alimenta mai mult bugetul de stat”, spune el.

Cîțu a precizat că de acest proiect vor beneficia 5,3 milioane de gospodării, aproape 10 milioane de persoane. Premierul susține că rolul legii consumatorului vulnerabil este de a face tranziția de la subvenția pentru gigacalorie.

Această subvenție să fie doar pentru persoanele care au nevoie. Azi, în București, subvenția o primesc și cei care câștigă foarte mult, ceea ce nu este corect. Această subvenție a întreținut un sistem ineficient. Le-a permis primarilor, companiilor, să nu dorească să eficientizeze sistemul”, a declarat Florin Cîțu.

Acesta a spus că un eventual proiect de plafonare a prețurilor la energie nu exclude compensarea. Ordonanța de guvern privind compenarea prețului la energie pentru consumatorii casnici va fi adoptată la începutul lunii octombrie, pentru a putea intra în vigoare la 1 noiembrie, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu, săptămâna trecută, la Digi24. El a explicat cum s-a ajuns la limita de 200 KWh pe lună pentru compensarea prețului.

Lucrăm la forma finală a ordonanței compensării, la începutul lunii octombrie să fie aprobată în guvern, pentru a putea fi pusă în aplicare de la 1 noiembrie”, a declarat Virgil Popescu, precizând că prețul energiei va fi compensat pentru perioada de iarnă 1 noiembrie – 31 martie.

Premierul Florin Cîţu a afirmat, joi, că, odată cu intrarea în vigoare a Legii consumatorului vulnerabil, subvenţia la gigacalorie ar trebui să fie aplicată doar pentru persoanele care au nevoie de un ajutor. El a fost întrebat la dezbaterea online „Plafonare versus compensare”, organizată de DC News, dacă, odată cu aplicarea Legii consumatorului vulnerabil şi a măsurilor de compensare la plata facturilor de energie şi gaze, se va renunţa la subvenţia pentru gigacalorie.

„Păi, acesta este rolul acestui consumator vulnerabil – nu? De a face tranziţia şi această subvenţie să fie doar pentru persoanele care au nevoie, pentru că astăzi, de exemplu, în Bucureşti subvenţia o primesc şi cei care câştigă foarte mult, ceea ce nu este corect. Această Lege a consumatorului vulnerabil va ajuta acele persoane care au nevoie cu adevărat de ajutor, şi nu pe toată lumea. Până la urmă, această subvenţie a şi întreţinut un sistem ineficient şi le-a permis şi primarilor şi companiilor care au fost până acum să nu dorească să eficientizeze sistemul pentru că aveau această subvenţie de la buget”, a declarat Cîţu.

Prim-ministrul a adăugat că, din câte ştie, Bucureştiul are cea mai mare subvenţie pe gigacalorie.

Şi, totuşi, Bucureştiul are cel mai mare venit pe cap de locuitor. Mi se pare ridicol acest lucru şi ar fi trebuit să vină soluţia şi dinspre partea Primăriei, din altă parte. N-a venit, o să vină acum de la noi: doar cei care au cu adevărat nevoie vor primi ajutor”, a transmis Florin Cîţu.

Întrebat dacă susţine că, odată intrată în vigoare Legea consumatorului vulnerabil, această subvenţie pentru gigacalorie nu ar trebui să mai fie acordată de către autorităţile locale, premierul a explicat: „Exact. Deci eu spun că, în acest moment, ar trebui să ne mutăm în direcţia în care doar cei care au nevoie vor primi acea subvenţie, ceilalţi ar trebui să plătească, dar ceilalţi ar trebui să pună presiune pe producătorii de energie să se eficientizeze”.

Ştim cu toţii că, de fapt, o mare parte din costul pe care îl plătim reprezintă pierderi în sistem pentru că nu se fac investiţii şamd. Cumva trebuie să tăiem lucrurile şi (…) ori avem companii eficiente, ori… Nu putem de la buget să susţinem ineficienţa la nesfârşit”, a subliniat Cîţu. Premierul a precizat că de Legea consumatorului vulnerabil ar urma să beneficieze 550.000 de gospodării, adică aproape un milion de persoane.

Premierul Florin Cîţu a declarat că va fi realizată o compensare a facturilor la energie şi gaz şi măsura va viza perioada 1 noiembrie – 31 martie. Prim-ministrul a precizat că încă este în analiză posibilitatea plafonării preţului la gaze, deoarece măsură ar putea avea repercusiuni în economie.

Compensarea facturilor la energie şi gaz se va face, nu e nicio urmă de îndoială aici, iar măsură va viza perioada 1 noiembrie – 31 martie. Încă analizăm posibilitatea de a plafona preţul la gaze. Pe de o parte, măsura poate avea repercusiuni în economie. Pe de altă parte, dacă măsura va fi luată de majoritatea statelor din Europa, atunci ar trebui să o implementăm şi noi pentru a nu fi afectaţi şi mai mult de contextul internaţional. Luăm cele mai bune decizii pentru români şi pentru economie!”, a scris Florin Cîţu, pe Facebook.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

3 comentarii la „Cîțu: „Compensarea prețului la energie va intra în vigoare de la 1 noiembrie. Subvenţia la gigacalorie, aplicată DOAR pentru persoanele care au nevoie de un ajutor. Încă analizăm posibilitatea de a plafona prețurile”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *