Cîțu: „Bineînțeles că ne vom împrumuta în continuare, pentru a finanța deficitul bugetar”

Ministerul Finanţelor Publice a revenit pe 19 mai 2020 pe pieţele externe şi a împrumutat 3,3 miliarde de euro într-o emisiune de eurobonduri structurată pe două tranşe, 5 şi 10 ani. Iniţial, ministerul lui Cîțu a semnalizat un împrumut indicativ de 3 miliarde de euro, dar ulterior, spre închiderea procedurii de finanţare, a suplimentat suma cu 300  de milioane de euro. Astfel, împrumutul are următoarea structură: 1,3 miliarde de euro pe cinci ani, iar celălalt cu o valoare de 2 miliarde de euro pe 10 ani.

Împrumutul a fost necesar, potrivit MFP, pentru acoperirea deficitului bugetar. Potrivit ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, România are confortul de a se împrumuta la dobânzi mici, așa cum a precizat miercuri în cadrul unei conferințe de presă.

„În aprilie și mai ne-am împrumutat mai ieftin decât se împrumuta PSD anul trecut, în aceeași perioadă. Suntem astăzi pe piețele internaționale văzuți foarte bine, există încredere foarte mare a investitorilor în acest guvern. (…) Această emisiune de obligațiuni ne oferă confortul că în acest an putem să finanțăm toate cheltuielile pe care le avem în buget, fără să existe probleme în perioada următoare. În ceea ce privește viitorul, bineînțeles că ne uităm în continuare la a ieși pe piețele internaționale pentru a finanța deficitul bugetar. Ceea ce a reușit acest guvern, să finanțeze un deficit bugetar de aproape 7% din PIB, fără să ceară ajutorul unei instituții internaționale, reprezintă o premieră. Nu doar pentru România, ci pentru foarte multe țări din lume. Acest guvern reușește să ofere încredere investitorilor că banii plasați în România sunt bani siguri”, a spus Florin Cîțu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *