Cîțu: „Banii publici NU vor mai fi cheltuiți aiurea”. Bugetul pe 2021, probabil adoptat pe 4 februarie

Premierul Florin Cîțu anunță că bugetul pe 2021 va fi diferit față de cele din anii trecuți. Cîțu spune că banii vor fi alocați doar pe proiecte care se pot implementa.

Este o analiză pe care nu am văzut să o mai facă cineva înainte de buget. Banii publici nu vor mai fi cheltuiți aiurea. Vreau să bugetăm acele proiecte care pot fi făcute, nu povești. În 2020 am reușit un record, investițiile sunt la un nivel record. Această bugetare din acest an va dura mai mult, dat veți vedea că va avea un impact pozitiv pentru economie. Mediul economic are din partea mea predictibilitate. Am spus că nu vom modifica Codul Fiscal și nu vom introduce noi taxe„,  a declarat Florin Cîțu.

Premierul a mai arătat miercuri, la sediul Guvernului, că dorința Executivului este ca legea bugetului de stat pe 2021 să fie adoptată în Parlament pe 4 februarie. Cîțu a indicat că momentan are loc centralizarea tuturor proiectelor de investiții de la ministere, pentru prioritizarea lor în 2021. Vor primi bani doar acele proiecte care se pot realiza în acest an, a precizat Cîțu. De asemenea, va exista o separare între proiectele de investiții care se pot finanța din fonduri europene și pentru care nu este nevoie de fonduri de la bugetul de stat:

„Săptămâna viitoare începem procedura pentru bugetul pe 2021 cu limitele pentru fiecare minister în parte. Propunem ca bugetul să intre în Parlament în 4 februarie să fie dezbătut atunci și aprobat, până atunci vom face aceste analize”.

Premierul Florin Cîţu le-a cerut miercuri miniştrilor ca, până pe 4 februarie, să prezinte o situaţia a operatorilor economici din subordinea ministerelor, care să cuprindă explicaţii privind eventuale pierderi şi soluţii pentru redresare. Finanţarea de la buget a acestor operatori se va face doar în baza memorandumului prezentate de miniştri.

Ministerele unde există în subordine operatori economici să facă o analiză pe baza rapoartelor contabile a situaţiei financiare. Pe 4 februarie, fiecare ministru va trebui să prezinte în guvern un memorandum care să conţină situaţia actuală a acestor operatori economici, cauzele care au determinat înregistrarea de pierderi, plăţi restante, arierate şi, bineînţeles, un set de măsuri concrete, cuantificabile şi cu termene clare pentru eficientizarea acestor companii. Acordarea unor sume de la buget pentru aceşti operatori economici o să fie condiţionată ferm de respectarea măsurilor menţionate în aceste memorandumului„, a declarat Cîţu.

Florin Cîţu a solicitat miniştrilor şi o situaţie a lucrărilor de investiţii, pentru prioritizarea finanţării şi apelarea cu prioritate la fonduri europene.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.