Cîțu anunță măsurile economice pentru 2021: Salariile bugetarilor, ÎNGHEȚATE! Ratele bancare, amânate pentru UNELE categorii. Salariul minim crește cu 3%

Premierul Florin Cîțu a avut luni seară declarații de presă la Palatul Victoria, după o ședință cu președintele Klaus Iohannis și, ulterior, cu sindicatele și patronatele. A fost o zi grea astăzi pentru premier, discuțiile fiind legate de salariul minim, salariile bugetarilor, voucherele de vacanță, pachetele de ajutor financiar pentru HoReCa ș.a.m.d. La finalul acestor discuții, Florin Cîțu a anunțat primele decizii:

„Pentru bugetul de anul viitor: vom construi un buget cu un deficit în jur de 7% din PIB, care arată angajamentul nostru ferm pentru consolidare fiscală. Este un deficit bugetar care, în contextul actual, nu pune frână ecnomiei. Politica fiscală rămâne stimulativă în 2021. Este adevărat, în prima parte a anului se va muta în zona neutră, dar rămâne stimulativă. (…) Am avut discuții referitoare la amânarea ratelor la bănci. Există o decizie a EPA, care spune că se pot amâna până la 9 luni. În acest moment, am găsit o soluție, prin care vom putea să prelungim pentru anumite categorii. Sper că în zilele următoare să avem detaliile. Îi asigur pe români că am lucrat în această perioadă și ne apropiem de o soluție care să permită celor care au fost și sunt afectați de criză să poată să beneficieze de această facilitate. Este o soluție care intră acel șablon dat de Autoritatea Bancară Europeană. (…) Va fi aprobată schema de ajutor de stat pentru sprijin financiar pentru HoReCa, schema are un buget de 500 milioane EUR. Continuă și în 2021 voucherele de vacanță, în valoare de 1.450 lei, pentru stimularea turismului. Pot spune că până în martie impozitul specific o să fie… scutiți pentru acest sector. Angajatorii vor avea posibilitatea până la 31 martie 2021 să ceară în ce mod vor dori să-și stingă obligațiile bugetare, respectiv eșalonare simplificată ș.a.m.d. (…) Pentru bugetari: nu vor fi tăiate salariile! Vom face o analiză amplă, până atunci: veniturile se mențin la nivelul anului 2020, decembrie 2020”, a spus Florin Cîțu.

Premierul a mai arătat că, în privința salariului minim pe 2021, s-a găsit o soluție de compromis:

„Economia trece prin criză economică, alături de toate economiile lumii. Antreprenorii care au dus greul anul trecut au susținut economia în această perioadă și au propus să nu crească salariul minim în economie. Sindicatele au propus creșterea cu peste 7%. Am găsit o formulă de compromis: salariul minim va crește cu puțin peste rata inflației, este estimată la 1,8%, deci salariul crește cu 3,1% pentru anul viitor. Asta arată că susținem veniturile mici ale românilor, dar înțelegem și costurile pentru antreprenori. Este formula care să susțină dinamica economiei anul viitor”, a mai spus Cîțu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.