Cîțu anunță că deficitul bugetar VA EXPLODA: „Este o înrăutățire!” Pensiile NU vor crește cu 40%

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a prezentat, joi, într-o conferință de presă, date despre economie, în contextul epidemiei de coronavirus și a rectificării bugetare care se va face.

„Ne asigurăm că anul școlar va începe și se va desfășura în bune condiții. PIB-ul inițial a fost redus. De aici pornim cu rectificarea bugetară. Este o înrăutățire. Deficitul bugetar este estimat să crească de la 6,7 la 8,6 din PIB. Avem o scădere a veniturilor la buget de aproape 31 de miliarde de lei. Cheltuielile suplimentare sunt în jur de două puncte procentuale din buget. Fără această criză am fi rămas la 3,7 la sută din PIB”, a spus Cîțu.

Potrivit ministrului, Guvernul Orban nu va majora pensiile cu 40%, așa cum prevede legea. Totuși, Cîțu a anunțat că se va acorda o creștere care este cea mai mare sumă din istorie. Acesta nu precizează sume sau procente, însă îl provoacă pe președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, să dea exemple de alte țări care cresc pensiile în criză. Florin Cîțu a anunțat că proiectul pentru rectificarea bugetară este pregătit, iar el va fi dezbătut vineri, în ședința de guvern. Ministrul de Finanțe a anunțat că pensiile vor fi crescute cu cea mai mare sumă din istorie, la fel și alocațiile. Totodată, Cîțu a vorbit despre reușitele sale la minister și i-a solicitat lui Marcel Ciolacu să le ceară scuze românilor, după ce le-a spus că PNL nu va majora pensiile și salariile.

„Ministerul Muncii, minister la care se uită toată România astăzi are cel mai mare buget. Sumele alocate în plus către Ministerul Muncii ajung la aproape 10 miliarde de lei. În ciuda a tot ceea ce a făcut PSD și a încercat să facă, am reușit să găsim resursele să plătim la timp și salarii, și pensii și ajutoare sociale. Din primul moment am spus că vom crește pensiile în 2020 și astăzi putem să venim în fața dvs. și să spunem că vom crește pensiile. Punctul de pensie va avea cea mai mare creștere, cea mai mare sumă pe care o vom vedea în plus la punctul de pensie. PSD niciodată nu a mărit cu această sumă, deși a avut perioade de creștere economică una după alta trei ani de zile – nu datorită lor, datorită contextului economic internațional – și tot nu au mărit pensiile cu această sumă. În acest cotnext economic global dificil, prin care trec toate țările europene, am reușit să facem acest efort să creșteem pensiile cu cea mai mare sumă pe care au văzut-o românii care se pune în plus la punctul de pensie. Îl provoc pe domnul Ciolacu să mai găsească o țară care face astfel de eforturi în plină criză economică, care crește și pensiile, crește și alocațiile, cu sumele pe care le face acest guvern”, a declarat Florin Cîțu.

Ministrul Finanțelor a demonstrat în conferința de joi că nu ține cont de normele sanitare, dar nici de recomandările șefilor săi politici. Cîțu a apărut în spațiu închis, fără mască de protecție. După ce a prezentat informațiile despre economia României, Cîțu i-a rugat pe jurnaliști să-i pună întrebări. Ministrul Finanțelor a așteptat aproape un minut și jumătate, dar întrebările din partea jurnaliștilor n-au venit, în semn de protest față de faptul că le-a pus în pericol sănătatea.

Vineri, la ora 17:00, Ludovic Orban și-a convocat miniștrii în ceea ce ar putea fi ultima lor ședință de Guvern. Luni, PSD a anunțat că introduce moțiunea de cenzură, iar la sfârșitul săptămânii, cel mai devreme, ar putea fi votată. Pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern se află înscris un proiect de hotărâre privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 16 august 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.