Cîțu acuză PROBLEME în coaliție și reproșează PSD că nu-și asumă certificatul verde și alte proiecte din Sănătate: „Sunt surprins NEPLĂCUT!”

Liderul PNL, Florin Cîțu, s-a declarat vineri „suprins neplăcut” de faptul că Guvernul a adoptat o inițiativă propusă de Ministerul Sănătății condus de PSD și liberalii nu au fost anunțați în coaliție despre proiect. Întrebat de ce măsura prin care statul ar fi trebuit să acopere o parte din costul unei consultații din spitalele private, ce urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022, a fost prorogată pentru anul 2025 printr-o OUG, liderul PNL a răspuns: „Nu a fost discutat în coaliție acest lucru. Mi se pare exagerată amânarea până în 2025. Sunt surprins neplăcut că nimeni din coaliție nu știa, am văzut pe urmă pe surse. Nu știu explicația, am aflat după aceea, ministrul Sănătății va trebui să explice de ce a luat această decizie. Pentru mine, ca președinte PNL, este surprinzător că nu am știut că s-a luat această decizie. Vom discuta în coaliție acest lucru. Ce vreau eu e să fie multă transparență, asta vreau. În rest, împreună vom găsi soluții. Vreau mai multa transparență și asta o să cer în coaliție. Încrederea se bazează pe transparență și poate exista o explicație pentru care nu am știut de această prorogare”.
Florin Cîțu, președintele PNL, afirmă că în România se aplică deja certificatul verde, iar cu privire la extinderea aplicării și pentru alte activități trebuie discutată cu specialiștii, juriștii fiind „împărțiți” pe această temă.
„Certificatul verde este în vigoare în România, în mare parte. La restaurant, la mall, la cinematograf trebuie prezentat certificatul verde, care are variantele de vaccinat sau trecut prin boală. Avem o discuție în coaliție pentru a merge mai departe cu certificatul verde. Eu cred că este important ca cel puțin personalului din sistemul medical, atât la stat, cât și la privat, să i se ceară certificatul verde. Bineînțeles că există apoi discuția despre Ministerul Afacerilor Interne, în special IGSU, și alte alte structuri. Pentru restul economiei, juriștii sunt împărțiți. Unii spun că este ok, alții spun că nu este ok. Specialiștii să se pronunțe. Varianta pe care noi am propus-o în Parlament este discutată și cu specialiștii din sănătate, și cu specialiștii din justiție. Ea la două voturi nu a trecut de senat. Are susținerea parlamentarilor. Vom vedea dacă mergem mai departe. Dacă nu, avem un certificat verde în România astăzi. Ceea ce e important este să fie aplicată această măsură. Eu în coaliția de guvernare voi cere ca Ministerul Sănătății să vină să prezinte măsurile pe care le ia și impactul acelor măsuri pentru a opri pandemia”, a declarat Cîțu.
Președintele PNL Florin Cîțu spune că e nevoie rapid de o analiză pe tema certificatului verde. Acesta spune că e nevoie ca specialiștii să spună dacă infectările pot fi stopate și altfel sau dacă e nevoie de certificatul verde și la muncă. Cîțu atenționează că nu e de acord cu o altă soluție care să blocheze economia.
„Orice instrument e util. Ar trebui să se facă analiză să vedem ce măsuri putem lua să crească gradul de vaccinare. Analiza trebuie să vină de la cei care au propus măsurile, fără o analiză transparentă nu putem lua decizii curajoase. Vom vedea specialiștii ce vor spune. Este singurul proiect pe care îl avem, e singurul proiect. Dacă își asumă guvernul un alt proiect și e mai bine făcut și trece mai ușor. Eu înțeleg de la specialiști că această măsură cu certificatul verde ajută la creșterea numărului de vaccinați, mergem mai departe. Dacă există și alte soluții. le punem în aplicare. Nu voi accepta nicio măsură care să blocheze economia”, a declarat Florin Cîțu.
Liderul PNL, Florin Cîțu, a declarat vineri, într-o conferință de presă, despre certificatul verde la locul de muncă, că singurul proiect depus este al PNL, în timp ce nimeni altcineva nu-și asumă o altă variantă.
„Nu a fost nicio discuție la Palatul Cotroceni. Dacă se dorește, decizia se ia la Guvern și proiectul de lege dacă e bun și constituțional poate fi trimis la Parlament. Pot fi și mai mulți inițiatori deputați și senatori care să-l depună. Azi avem un certificat verde, e bine că-l avem, alte soluții nu au fost aduse la vot, nu au fost propuse, nu au fost adoptate în Guvern. Voință politică există, avem un proiect în Parlament și deocamdată nimeni nu își asumă alt proiect”, a spus Cîțu.
Președintele PNL și al Senatului, Florin Cîțu, susține că formațiunea politică pe care o reprezintă susține tăierea pensiilor speciale. El a amintit în cadrul unei conferințe de presă că liberalii vor în acest an să finalizeze reforma pensiilor și a legii salarizării.
„Anul acesta atât reforma pensiilor, cât si a salarizării, trebuie să treacă, așa cum sunt ele în PNRR. Țin să treacă aceste subiecte. Interziceea cumului de pensii e un subiect pe care noi îl susținem. Se vorbește mult de pensiile speciale, însă lumea uită de cumulul salariului cu pensia, pe care noi nu o susținem. Problema pensiilor speciale o să fie corectată. Toate pensiile se vor baza pe contributivitate. Să văd întâi propunerile celo de la PSD. Vom susține orice propunere care îi susține pe români și cât se poate susține de la buget”, a spus Cîțu.
De asemenea, a mai spus acesta, „pe mine mă interesează ca PNL să propună oameni competenți în funcții. E foarte important ca PNL să ridice ștacheta sus. În ceea ce privește numirile celor de la PSD ele aparțin celor de la PSD”, a declarat Florin Cîțu.
Singurele pensii speciale eliminate au fost cele ale parlamentarilor, de către fosta coaliţie cu USR, la presiunea acestora. Actuala coaliţie a reuşit cu greu să amâne cu un an intrarea în vigoare a pensiilor speciale ale aleşilor locali, primari, viceprimari, preşedinţi de consilii judeţene, vicepreşedinţi. În PNRR e prevăzut că pensiile speciale trebuie trecute la contributivitate, cu excepţia judecătorilor.
CITEȘTE ȘI: