Cîțu: „Această coaliție cu PSD nu este necondiționată. O voi supraveghea!”

Președintele PNL, Florin Cîțu, susține că această coaliție cu PSD nu este necondiționată, iar el va supraveghea pentru ca principiile PNL să fie implementate.

Vreau să-i asigur pe români că această coaliție nu este una necondiționată. Voi supraveghea modul în care va funcțina această coaliție, facem acest compromis, dar nu este necondiționată, principiile și valorile liberale vor fi implementate”, a spus Florin Cîțu.

Liderul PNL, Florin Cîțu, se arată deranjat de atitudinea unor colegi, printre care Raluca Turcan sau Dan Motreanu, care îl acuză că nu a condus eficient negocierile pentru formarea Guvernului. Cîțu se apără și spune că formula finală a trecut în ședința BPN de la partid.

A trecut lista cu majoritate!  Dacă acești oameni ar fi fost la ședință, ar fi votat. Dacă nu au fost nu știm cum ar fi votat”, a spus Florin Cîțu.

Europarlamentarul Dan Motreanu, liderul PNL cu cele mai multe voturi la ultimele alegeri, susține că Florin Cîțu nu mai are niciun fel de autoritate morală în PNL și cere acestuia să facă un „gest de onoare”. Motreanu îi amintește lui Cîțu că a câștigat Congresul PNL cu un puternic discurs anti-PSD, iar acum a dus partidul într-o coaliție de guvernare tocmai cu PSD.

„Votul cerut astăzi de Florin Cîțu în Biroul Politic Național pentru un guvern în alianță cu PSD este total nereprezentativ, în special din perspectiva eticii politice, dacă se mai ține cont de asta în România. Niciunde în lumea aceasta NU îți poti încalca atât de repede și într-un mod atât de profund tot ceea ce ai susținut și promis pentru a te alege președinte de partid. Nu este permis! Nu poti castiga Congresul cu un program și un mesaj puternic împotriva PSD, nu îți poți construi cariera politică doar pe acest discurs, expus într-un mod aproape “isteric” în timpul Congresului și apoi, după nici două luni de zile, să propui tot TU să se facă Guvern cu PSD și să duci negocieri nu doar pentru guvern de criză cu măsuri imediate, de criză, ci să ai negocieri pe teme care ne despart ideologic precum fiscalitatea, justiția sau viziuni constituționale. Este absolut imoral și neprincipial, și chiar dacă pentru moment pare singura soluție pentru un Guvern stabil, ca “lider” politic al PNL nu mai ai nicio autoritate morală, niciun ascendent asupra liberalilor care au votat la Congres, pentru că probabil mulți te-au votat chiar pentru că te-ai prezentat anti-PSD în fața lor, și, din acest motiv, se impune un gest de onoare!”, scrie Dan Motreanu.

Președintele PNL, Florin Cîțu, a avut o intervenție dură în cadrul ședinței în care PNL a aprobat constituirea Coaliției PNL-PSD-UDMR-Minorități. Liberalii au votat pentru a intra în coaliția cu PSD, dar ședința de la Vila Lac a fost una cu scântei. Mai mulți lideri PNL l-au criticat dur pe Florin Cîțu pentru negocierea făcută, iar în final cel puțin 4 liberali au votat împotrivă. Florin Cîțu le-a spus colegilor săi că s-a ajuns aici pentru că s-a capitulat de la un principiu fundamental – premierul e președintele partidului: „Am făcut ce a vrut PSD, premierul să nu fie președintele PNL! Cum credeați că se va termina?”

Acum o săptămână am cerut să începem negocierile cu PSD. Am intrat în impas. PSD a cerut ca premierul să nu fie președintele PNL. Am făcut ce a vrut PSD. Cum credeați că se va termina? Imediat au fost accelerate negocierile si acum avem un program de guvernare și o listă de miniștri! M am luptat cu populismele și cu Ludovic Orban și cu USR și mă voi lupta și cu PSD! Provocarea pentru noi este să ne păstrăm identitatea liberală. Atât timp cât ne vom lupta pentru principiile liberale în această coaliție vom ieși învingători în final”.

Biroul Permanent Național a aprobat cu 29 pentru, 17 abțineri și 4 împotrivă alianța cu PSD, UDMR și Grupul Minorităților Naționale.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *