CIRC! PNL, USR și UDMR s-au înțeles: LUDOVIC ORBAN, nominalizarea alianței pentru funcția de premier (UPDATE)

UPDATE

Biroul Politic Național al PNL se va reuni astăzi, începând cu ora 17.00, în sistem de videoconferință. Acesta este forul care poate schimba propunerea de premier, iar în acest moment favorit să fie nominalizat ar fi Ludovic Orban. Este soluția agreată de liberali pentru a ieși din criza politică. În aceste condiții, lui Florin Cîțu i s-a oferit funcția de președinte al Senatului, iar PNL va negocia separat cu UDMR pentru o compensație.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Potrivit surselor GÂNDUL.RO, PNL, USR și UDMR, cele trei partide care de câteva zile desfășoară negocieri pentru a forma un nou executiv, s-au înțeles în privința primului ministru, respectiv a președintelui Camerei Deputaților. În acest moment, cele trei formațiuni politice au căzut de acord să îl nominalizeze pe Ludovic Orban ca premier, în timp ce lui Dan Barna i-ar reveni funcția de șef al Camerei decizionale din Parlament.

În acest moment, în urma acordului celor trei partide de a-i nominaliza pe Ludovic Orban la șefia executivului, respectiv pe Dan Barna la Camera Deputaților, cele trei partide pot merge mai departe cu negocierile. La discuțiile care au avut loc marți la Vila Lac, au fost prezenți Ludovic Orban, Kelemen Hunor, Dan Barna și Dragoș Tudorache.

Întrevederea liderilor politici a avut loc după ce Dan Barna a propus ca liderii celor trei partide din viitoarea coaliție să intre împreună în guvern ca vicepremieri.

Dacă partidele politice vor merge pe varianta menționată mai sus, ar urma continuarea negocierilor pentru distribuirea portofoliilor ministeriale. În spațiul public s-au vehiculat mai multe modalități de distribuire a portofoliilor, fiind cunoscut că PNL și USR își doresc ministerul Justiției, în timp ce UDMR ar putea primi portofoliile de la Mediu și Cultură, existând și discuții ca PNL să cedeze ministerul Educației in favoarea UDMR. Dacă partidele se vor înțelege pentru distribuirea portofoliilor de miniștri și președintele Klaus Iohannis acceptă propunerea alianței, România ar putea avea un nou guvern până de Crăciun.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *