Spread the love

Curtea Constituțională a României s-a întrunit luni pentru a se pronunţa cu privire la sesizarea PSD vizând existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Preşedinte şi Parlament, ca urmare a nominalizării lui Ludovic Orban ca premier pentru a doua oară, deşi a fost demis prin moţiune de cenzură.

Decizia CCR a fost favorabilă PSD. Curtea a stabilit că desemnarea lui Ludovic Orban a fost neconstituțională. Hotărârea a fost luată cu majoritate, de 7 la 2. Astfel, Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit degeaba la ora 16:00 pentru votul de învestire a cabinetului Orban 2. Ședința din Parlament a avut loc, însă au fost doar 188 de parlamentari prezenți, iar cvorumul nu a fost întrunit, prin urmare lucrările au fost închise.

CITEȘTE ȘI:

Incertitudinea politică intră, odată cu decizia CCR, într-o nouă etapă confuză. Curtea Constituțională a decis, cu exactitate, următoarele:

  1. Se admit cererile formulate de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului și se constată existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020.
  2. În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru. Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, președintelui Camerei Deputaţilor şi președintelui Senatului.

Decizia Curții nu îi interzice, teoretic, președintelui Iohannis să îl nominalizeze tot pe Ludovic Orban ca premier, ci îi impune să nominalizeze un premier care poate strânge o majoritate guvernamentală în Parlament. Pe de altă parte, dată fiind decizia CCR, după primele informații preşedintele Klaus Iohannis ia în calcul trei variante pentru funcţia de premier, fiind vorba de Bogdan Aurescu (ministrul desemnat de Externe), Nicolae-Ionel Ciucă (ministrul desemnat al Apărării) şi vicepremierul desemnat Raluca Turcan.

Iohannis refuză ceea ce PSD… nu va propune

În tabăra PSD, a fost o bucurie nemărginită după decizia CCR. Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că se bucură că „democraţia funcţionează încă în România”. De asemenea, Ciolacu a precizat că nu vizează intrarea la guvernare a PSD în acest moment. Totodată, președintele interimar al PSD a punctat faptul că partidul nu vrea să facă o propunere de premier.

De partea cealaltă, premierul desemnat Ludovic Orban a declarat, după decizia CCR, că va încerca să facă o majoritate parlamentartă pentru a putea trece Guvernul, deși decizia Curții a stabilit că desemnarea sa de către președinte este neconstituțională. „Președintele României va lua cea mai bună soluție. Conducerea PNL este pregătită pentru orice soluție”, a transmis Orban. Acesta a criticat dur atât Parlamentul, care nu a reușit să se strângă în cvorum pentru votul de învestitură, cât și CCR, pe care a acuzat-o că se opune voinței poporului. În timp ce Orban se lupta cu CCR, liberalii au luat tot mai serios în calcul susținerea pentru funcţia de prim-ministru o persoană din afara partidului. 

După decizia CCR de luni, președintele Klaus Iohannis a avut declarații oficiale la Palatul Cotroceni, de la 18:00. Șeful statului a arătat faptul că „după ce a produs una dintre cele mai dezastruoase guvernări după Revoluție, a demis guvernul Orban pentru a conserva puterea baronilor, PSD a provocat o nouă criză”.

Nu voi comenta decizia CCR, ci voi aștepta motivarea. Ce face PSD este o sfidare fără precedent la adresa oamenilor, cu atât mai mult în aceste zile, când România are nevoie de acțiune politică responsabilă. Vedem un guvern demis pentru că a încercat să modernizeze administrația locală. Vedem un PSD obsedat de putere, care refuză să accepte că și-a pierdut legitimitatea de a guverna – e verdictul cetățenilor. Desemnarea unui premier al unei alianțe în jurul PSD ar intra în coliziune cu voința românilor. De aceea am și spus că în opinia mea cea mai legitimă soluție e revenirea cât mai repede la votul cetățenilor. Avem nevoie de un nou legislativ care să ofere o nouă majoritate dispusă să susțină reforme indispensabile, nu putem continua cu situații de blocaj perpetue, cu guverne demise trimestrial”, a transmis Iohannis.

Șeful statului a mai punctat faptul că va iniția o serie de demersuri, pe care le va anunța în cel mai scurt timp și, totodată, nu va desemna sub nici o formă un premier de la PSD. De asemenea, Iohannis nu ia în calcul un guvern de uniune națională și nici nu a respins ideea unui guvern interimar, care să nu fie condus de Ludovic Orban. În final, Iohannis a concluzionat că șansele pentru alegeri anticipate au scăzut sub 50%.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *