CIRC în Parlament pe Legea autonomiei Ținului Secuiesc. Iohannis: „PSD se luptă ca să dea Ardealul ungurilor!”

Senatul se reunește, miercuri, de urgență în ședință, de la ora 14.00, pentru a respinge Legea privind autonomia Ținutului Secuiesc. Proiectul a fost adoptat tacit marți în Camera Deputaților, după o bâlbâială și o neatenție din partea PSD. Astfel, după atacuri în rafală împotriva social-democraților, președintele Senatului, Robert Cazanciuc, a anunțat că a convocat plenul Senatului, unde PSD are majoritatea, cu un singur punct pe ordinea de zi.

„Senatorii PSD vor vota ÎMPOTRIVA proiectului de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc!”, a spus Cazanciuc.

Președintele PMP, Eugen Tomac, a reacționat dur după ce Camera Deputaților a adoptat tacit un proiect pentru autonomia Ținutului Secuiesc.

„Îmi este silă, nu este posibil așa ceva! Țara aceasta trebuie să se ridice odată din această mocirlă, iar voi să plecați în izmene la cules șpăgi! Nu există nicio scuză, PSD cedează în fața UDMR așa cum a făcut-o întotdeauna, mișelește!”, a spus Tomac.

Confruntat cu asediul, președintele interimar al PSD și președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat că adoptarea tacită a Legii privind autonomia Ținutului Secuiesc a avut ”ajutor” din partea PNL, care ar fi blocat procedurile legislative. Ciolacu a dat asigurări că această lege va pica în Senat.

„PSD NU susține legea privind autonomia Ținutului Secuiesc! PSD va vota împotriva acestui proiect de lege și îl va respinge URGENT la Senat, care e cameră decizională. De altfel, PSD a votat împotrivă și în comisiile de specialitate din Camera Deputaților. Acest proiect are NUMAI rapoarte de respingere și avize NEGATIVE. Acest proiect a fost introdus pe ordinea de zi cu raport de RESPINGERE. Mai mult, GUVERNUL a dat răspuns și a trimis PUNCT DE VEDERE după mai bine de două luni de când i-a fost solicitat, după ce se împlinise deja termenul de adoptare tacită! Mai mult, Comisia pentru Administrație condusă de PNL a avut nevoie de 3 săptămâni ca să dea un raport pentru această lege. Mai mult, Biroul Permanent al Camerei a atenționat Comisia de Administrație printr-o adresă că se împlinește termenul de adoptare tacită și că trebuie să facă ceva. Deși reprezentanții PNL mimează acum naționalismul, chiar ei sunt vinovați pentru neîntrunirea la timp a plenului care să respingă această lege. Pentru că au venit infectați în Parlament și nu am putut ține ședințe fix în perioada în care s-a împlinit termenul de adoptare tacită pentru această lege”, a spus Ciolacu.

Premierul Ludovic Orban a reacționat la rândul său vehement miercuri, susținând că președinții celor două camere trebuie să urmărească atent procesul legislativ.

„Existau avize negative în comisii, nu exista niciun impediment să fie respins. PNL va vota împotriva acestui proiect de lege care excede cadrul legislativ și atrag atenția celor doi președinți ai Camerelor să urmărească atent procesul legislativ. Acest act a trecut prin adoptare tacită la Cameră pentru că nu a fost pus pe ordinea de zi ca să fie respins”, a spus Orban.

USR atacă la CCR!

USR consideră că responsabilitatea aparține PSD, iar USR Constanța a transmis miercuri faptul că „Ciolacu trebuie să explice public de ce a făcut asta”.

„Un astfel de proiect de lege contravine Constituției României și nu trebuie să se profite de actuala criză de sănătate pentru a trece pe sub radar unul dintre cele mai controversate proiecte pe care UDMR insistă să îl adopte și să îl negocieze cu PSD-ul cu fiecare ocazie. Proiectul fusese respins de comisiile de specialitate, dar PSD, care încă are majoritatea în Parlament, nu a pus acest proiect pe ordinea de zi, pentru a putea fi supus votului! Adică acei politicieni care se îmbracă ostentativ în costume populare ori de câte ori au ocazia, au lăsat, în mod expres, să treacă o astfel de lege fără ca deputații să aibă un cuvânt de spus în această privință. USR este împotriva acestei legi și va vota respingerea ei în Senat!”, au precizat USR-iștii constănțeni. De altfel, deputatul Stelian Ion a avut miercuri declarații de presă și a precizat că se va formula și contestație la Curtea Constituțională.

„Ordinea de zi a Camerei Deputaților și a Senatului o fac președinții birourilor permanente din ambele foruri și PSD face ordinea de zi a acestor ședințe. Când vor, scot proiecte și le pun pe ordinea de zi, când nu vor le țin în sertar și afli de ele tardiv. E o mare problemă aici, acel proiect va ajunge la Senat și vom vota categoric împotrivă, acolo nu mai poate să treacă tacit și vom pregăti și contestație la CCR pe acest motiv. Ordinea de zi și de la plen dar și cum sunt discutate în comisii, sunt făcute de președintele Senatului și președintele Camerei Deputaților și fiecare șef de comisie își pune proiectele pe ordinea de zi. Răspunsurile trebuie căutate acolo”, a spus Stelian Ion.

Iohannis, mesaje în limba maghiară

Cel mai vehement dintre politicienii care au sărit la gâtul PSD a fost președintele Klaus Iohannis. Cu puțin timp înaintea ședinței Senatului, Iohannis a avut declarații de presă la Palatul Cotroceni, atât în limba română, cât și în… limba maghiară. Șeful statului a transmis în limba maghiară un mesaj ironic pentru PSD, iar în limba română a… tunat și fulgerat:

„Jó napot kívánok, PSD! Este incredibil ce se întâmplă în Parlamentul României! PSD-ul a ajutat UDMR-ul să treacă o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorități, ne luptăm cu pandemia de coronavirus, ne luptăm pentru viețile românilor, ca să scăpăm de această pandemie, PSD-ul, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor! Oare ce v-a promis liderul de la Budepasta, Viktor Orban, în schimbul acestor înțelegeri? Asta înseamnă o majoritate toxică! Majoritatea toxică PSD-istă! De aceea se înțelege acum mai bine de ce am vrut alegeri anticipate! Eu nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD, eu nu mai vreau ca această majoritate toxică PSD-istă să hotărască împotriva României și împotriva românilor. Este inadmisibil așa ceva și până când sunt eu președintele României, o astfel de lege nu va exista!”, a spus Iohannis.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *