Spread the love

Camera Deputaților a dezbătut, miercuri, mai multe proiecte de hotărâre privind adoptarea de diverse opinii pentru Parlamentul European, Consiliul European și Comisia Europeană. Unele dintre acestea făceau referire la impozitare, altele la transparența fiscală, funcționarea pieței interne sau pilonul european al drepturilor sociale. Printre acestea, s-a aflat și comunicarea către Parlamentul European şi Consiliu o poziție referitoare la „Sisteme de informaţii mai puternice şi mai inteligente în materie de frontiere şi securitate”.

„Comisia pentru afaceri europene a salutat faptul că principiul solidarității și a distribuirii echitabile a responsabilităților între statele membre, aflat la baza politicilor comune privind azilul, migrația și frontierele externe, a dobândit în contextul crizei actuale a migranților o importanță deosebită. Dar, solidaritatea nu poate fi limitată doar la un anumit domeniu sau acțiune, ci ar trebui aplicată în ansamblul politicilor UE: susținerea pentru elementele de noutate, respectiv instituirea unui sistem unic și interoperabilitatea din sistemul de intrări-ieșiri și sistemul de informații privind vizele, extinderea perioadei de deținere a datelor la cinci ani față de 181 de zile, facilitarea trecerii frontierei printr-un sistem de self-service, accesul autorităților de asigurare a respectării legii de la începutul funcționării sistemului. (…) România se numără printre statele membre care deține un sistem național de intrări-ieșiri prin care se calculează șederea resortisanților țărilor terțe pe spațiul său în perspectiva adevării la spațiul Schengen, sistem care prezintă avantaje multiple în materie operațională, inclusiv fluidizarea fluxurilor de pasageri. Cu privire la sistemele de informații mai puternice și mai inteligente pentru frontiere și securitate, comisia pentru afaceri europene a solicitat realizarea unei evaluări de ordin procedural și practic, în contextul unor abordări graduale și a exploatării la maxim a instrumentelor existente anterioare dezvoltării de sisteme noi”, a spus președintele comisiei pentru afaceri europene, deputatul PSD, Ana Birchall.

Imediat, s-a ajuns la punctul de vedere al Camerei Deputaților referitor la „Posibilităţi de reformare a sistemului european comun de azil şi de îmbunătăţire a căilor legale de migraţie”, moment în care deputatul de Constanța, Remus Cernea, a luat foc!

„Acest text pune din nou România într-o postură delicată pe plan internațional în raport cu Comisia Europeană și Parlamentul European. Este un text care reflectă nu solidaritate cu partenerii din UE, ci o abordare și o viziune care cu greu pot fi explicate. La punctul doi, astfel de opinii sunt vehiculate de forțe politice populiste, extremiste, care găsesc orice prilej de criză drept un bun motiv pentru a-și propaga viziunile eurosceptice și opiniile agresive și împotriva UE. Sunt stupefiat că o astfel de abordare apare într-o opinie pe care Parlamentul României ar putea-o asuma. Sunt spuse, prezentate în această comunicare minciuni vădite. Se spune că România are o contribuție substanțială la efortul comun de gestionare a migrației neregulamentare ș.a.m.d. Să fim serioși, România a avut o contribuție infimă, nu este substanțială. A folosi astfel de formulări față de Comisia Europeană, care cunoaște bine adevărul, față de Parlamentul European, care cunoaște bine adevărul, înseamnă a ne pune într-o poziție jenantă. Eu nu știu cine scrie astfel de documente, cine sunt efectiv persoanele care elaborează astfel de materiale. La punctul 13, Parlamentul României respinge aprecierea Comisiei Europene că ar fi necesar un sistem mai echitabil… ș.a.m.d. Păi, este nevoie de un astfel de sistem! De ce să fiu împotriva unui sistem echitabil? Eu v-aș propune să fie retrimis la comisie… ”, a spus Remus Cernea.

Replica a venit de la reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din România, Ovidiu Victor Ganț.

„Nu aș fi luat cuvântul dacă nu ar fi trebuit, totuși, să repunem lucrurile la punct! Contribuția României este substanțială, dacă ne-am referi numai la contribuția în cadrul FRONTEX, unde România se situează pe locul doi, după Germania. Dacă raportăm poziția noastră la potențialul economic față de alte state care stau mult mai bine din punctul acesta de vedere, veți vedea că sprijinul pe care îl acordăm în cadrul FRONTEX, dar și prin trimiterea de specialiști la centrele din Grecia, care gestionează, veți constata că România realizează o contribuție substanțială”, a spus Ganț.

Cernea a avut, ca de obicei, mai multe intervenții în plenul Camerei Deputaților, toate cu aspect critic, fiind de fiecare dată contrazis. La începutul ședinței, a invocat absența de pe site-ul instituției a unor documente referitoare la alegerile prezidențiale din 2014, replica venind de la un deputat care i-a spus că acele documente au fost disponibile mai bine de un an. Cernea nu s-a lăsat nici la încheierea ședinței, când, efectiv, a vorbit singur la microfon, deputații trecând pe lângă el, părăsind sala.

Comunicarea care l-a iritat pe deputatul de Constanța este disponibilă AICI!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *