Circ în Consiliul Local pentru subvențiile pe apă caldă. Făgădău, către un consilier: „Nu îmi place tonul dumneavoastră!”

Consiliul Local Municipal Constanța s-a întrunit, vineri, în prima ședință în actualul format, după alegerile locale din iunie. Pe ordinea de zi a figurat și un proiect de hotârâre care privește „aprobarea prețurilor și tarifelor locale de producere, distribuție și furnizare a energiei termice în municipiul Constanța practicate de către R.A.D.E.T. Constanța și stabilirea prețului local de facturare al energiei termice furnizată în sistem centralizat începând cu data de 01.07.2016 în municipiul Constanța”.

Amintim că, de la 1 iulie a.c., a avut loc o majorare a gigacaloriei de la 411,82 de lei la 430,83 de lei, proiectul fiind votat de consilierii locali. Majorarea nu era însă o surpriză, întrucât un ordin al Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) era în vigoare încă din luna mai. Întrucât ne-am confruntat cu o campanie electorală între timp, subiectul a fost uitat „la sertar”, fiind reluat la ședința de vineri, cu circul politic de rigoare.

Consilierul local municipal din partea Mișcării Populare, Alexandru Zabara, a propus acordarea unei subvenții pentru acoperirea creșterii de 18,73 lei. Imediat, s-a făcut o scurtă analiză de impact asupra bugetului, iar primarul Decebal Făgădău a precizat că susține amendamentul, însă, în momentul de față, impactul ar fi de 5,5 milioane lei, iar fondurile destinate unor astfel de subvenții sunt de 3 milioane, urmând ca, în luna august, să aibă loc o rectificare bugetară.

„După deconturile dintre municipalitate și RADET au rămas 3 milioane lei pentru restul anului la capitolul subvenții. Din analiza sumară a impactului asupra bugetului, prin amendamentul propus de domnul consilier Zabara, pentru lunile sezonului estival am ajuns la concluzia că suma este depășită. Pentru a debloca situația, întrucât și eu susțin amendamentul colegului de la Mișcarea Populară și propun completarea acestuia în sensul că CL aprobă subvenționarea acestei diferențe, datorată de creșterea generată de avizul ANRSC, astfel încât să deblocăm situația pentru iulie și august, iar în august vom reveni cu o rectificare bugetară”, a spus Făgădău.

Practic, constănțenii vor plăti același preț la apă caldă, până în iarnă, când prețul va fi de 250 de lei, subvenția fiind menită să acopere creșterea din luna mai, pe care a punctat-o consilierul PNL Victor Constantin.

Consiliu (2)

„Un ordin al ANRSC a prevăzut indexarea, asta a fost în 22 aprilie, la sfârșitul lunii mai RADET a depus la Primărie o adresă prin care solicita majorarea tarifelor conform deciziei ANRSC. Ori, Primăria trebuia, în 30 de zile, să pună în aplicare, adică luna mai. Eu am văzut documentele de la RADET la comisie, iar din luna mai au schimbat numărul de înregistrare și l-au chemat pe Liviu Popa (directorul RADET – n.r.) ca să depună în iulie! Comisiile și CL nu se întâlnesc de capul lor. De exemplu, la handball, la ora 14:00, s-a dat mail să se vadă la 16:00 că nu intră echipele în campionat! Dar, în mai, de ce nu s-au întrunit comisiile pentru că trebuia respectat acest ordin de 30 de zile? Astăzi, s-a spălat pe mâini (Făgădău – n.r.) vorbind de componența fostului CL!”, a spus Victor Constantin, pentru TOMIS NEWS, explicând intervenția pe care a avut-o în cadrul ședinței, intervenție „taxată” de Făgădău:

„Unu: nu îmi place tonul dumneavoastră. Doi: după cum probabil știți, CL a dezbătut în campania electorală doar câteva proiecte absolut urgente, tocmai pentru a nu fi nimic interpretat în cheie elctorală. Dacă citeați proiectul de buget, ați fi văzut că era acoperire bugetară suficientă. Trei: nu există un termen de răspuns din partea Primăriei la solicitarea RADET. Dacă nu știți, atribuția dvs. de consilier local este de a supraveghea și coordona activitatea RADET, aparatul executiv doar pune în aplicare hotărârile CL! Deci, întrebarea pot să v-o pun eu!”, a spus Decebal Făgădău.

Proiectul a fost adoptat, în ciuda votului de „abținere” din partea celor opt consilieri liberali și a independentului Andrei Popescu.

1 Trackback / Pingback

  1. Cum a inventat PNL apa caldă…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*