CIRC cu Meleșcanu președinte al Senatului! Senatorul Chițac: „Dacă este președinte, alianța ALDE – PSD continuă! Dacă demisionează din partid, se desființează grupul parlamentar! E nebunie mare de tot!”

Mișcări grele în Parlament, luni, 2 septembrie, odată cu reluarea sesiunii. Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și-a anunțat demisia de la conducerea Senatului, susținând că este un act firesc după ieșirea de la guvernare.

Președintele PSD, premierul Viorica Dăncilă, a avut negocieri și cu mai mulți parlamentari ALDE nemulţumiţi de ieşirea de la guvernare, unul dintre aceştia fiind şi fostul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu. Dăncilă a declarat luni, la Parlament, după ce i-a propus lui Meleșcanu să preia șefia Senatului, că fostul ministru de Externe a acceptat pentru că nu este de acord cu alianța ALDE-PRO România. De partea cealaltă, Tăriceanu, înainte să susțină ultimul discurs în Senat în calitate de președinte, a precizat că nu a fost consultat cu privire la instalarea lui Meleșcanu în această funcție.

CITEȘTE ȘI:

Lovitura aplicată de Dăncilă lui Tăriceanu are efecte grele. La alegerile din 2016 au intrat în Parlament opt senatori ALDE. Potrivit legii, este nevoie de cel puțin șapte senatori aleși pe lista unui partid pentru formarea unui grup în Senat, iar luni senatorul Ilie Niță a anunțat că demisionează din grupul ALDE și va activa în grupul PSD. Meleșcanu a acceptat să fie șef al Senatului, dar se pune întrebarea: dacă demisionează din ALDE, se va desființa grupul parlamentar. Dacă nu va demisiona din partid, alianța PSD – ALDE va merge mai departe, cu Tăriceanu lăsat pe dinafară!

Este o adevărată nebunie politică, pe care ne-a detaliat-o senatorul constănțean Vergil Chițac, prezent la lucrările de astăzi.

„Cei de la ALDE trebuie să se lămurească: dacă pleacă sau nu Meleșcanu! Dacă Meleșcanu pleacă, atunci ei rămân numai cu șase senatori aleși, chiar dacă au venit alții între timp și nu mai pot să facă grup parlamentar! Este problemă cu Meleșcanu… dacă nu pleacă din partid și rămâne președinte al Senatului înseamnă că rămâne alianța dintre PSD și ALDE! (…) Înainte de a fi ales președintele Senatului, trebuie să spună dacă rămâne sau nu rămâne în ALDE! Dacă rămâne, înseamnă că alianța continuă! Dacă continuă, de ce a mai demisionat Tăriceanu? Trebuie să fie lămurite lucrurile! (…) Dacă Meleșcanu pleacă, se desființează grupul ALDE, dacă nu – coaliția merge înainte! E nebunie mare de tot! Și mai e o problemă: Tăriceanu i-a convocat pe toți șefii filialelor ALDE și s-a votat democratic decizia (de ieșire de la guvernare – n.r.). Sigur că unii nu sunt de acord, dar Tăriceanu nu a decis singur treaba asta! S-a vorbit trei ore, s-a dat un vot și ăsta a fost votul, să fim onești!”, a spus senatorul Chițac, pentru TOMIS NEWS.

Între timp, speriat pentru că ar putea pierde partidul, Călin Popescu Tăriceanu a convocat de urgență o întâlnire a BPN.  Înainte, însă, de a-i convoca pe cei din ALDE la o discuție referitoare la soarta partidului, Tăriceanu a avut un dialog aprins luni cu Daniel Chiţoiu, secretarul general ALDE, căruia i-a reproșat că a negociat prost alianța cu PRO România. Concomitent, Meleșcanu îl fierbe pe Tăriceanu, susținând că el nu pleacă la PSD și „niciodată nu mi-a cerut nimeni să plec de la ALDE”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.