Spread the love

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis, joi, Parlamentului, spre reexaminare, legea care reglementează măsurile de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră.

Şeful statului susţine că un astfel subiect este unul de interes maxim pentru România, iar o asemenea lege trebuie să asigure un echilibru şi o echitate în ceea ce priveşte beneficiile atât pentru statul român, cât şi pentru investitori. Iohannis critică lipsa de predictibilitate şi stabilitate a Legii offshore, în forma trimisă spre promulgare.

CITEȘTE ȘI:

CADOUL lui Liviu Dragnea pentru Gabriel Comănescu: Legea offshore a fost ADOPTATĂ!

„Având în vedere importanța domeniului reglementat prin legea transmisă la promulgare, precum și faptul că unele dintre dispozițiile acesteia nu au făcut obiectul dezbaterii și adoptării în cadrul primei Camere sesizate, considerăm că Legea privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore trebuie adoptată astfel încât să se asigure deplina respectare a principiului constituțional al bicameralismului. (…) Considerăm că legea trebuie reanalizată şi din perspectiva unei potenţiale încălcări a principiului neafectării veniturilor bugetare. În acest sens, semnalăm că legea supusă reexaminării prevede că sumele rezultate din redevenţe şi impozit asupra veniturilor suplimentare offshore se fac venit la Fondul special de finanţare a contractelor de parteneriat public – privat în conformitate cu prevederile art. 13 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă nr. 39/2018 privind parteneriatul public – privat, fără să fie supuse analizei, în prealabil, alocările alternative ale veniturilor bugetare preconizate, în conformitate cu priorităţile de investiţii care trebuie să impulsioneze dezvoltarea economică şi socială a României”, motivează, printre altele, președinția.

Vestea a căzut ca un trăsnet pe coaliția de guvernare, care oricum întârziase adoptarea legii, iar votul final din Camera Deputaților a avut loc într-un mod atipic, cu amendamente adoptate fără să fie discutate în comisii, rezultând o formă radical diferită față de cea adoptată la Senat. De asemenea, adoptarea a dus și la rețineri din partea ALDE, care a solicitat ordonanță de urgență de modificare a legii.

CITEȘTE ȘI:

„Tătucul” legii offshore, Iulian Iancu, luat în vizor de aliați! Andrei Gerea, ALDE: „A introdus un amendament nefericit, de care nu știam nici noi, nici companiile”

Între timp, după anunțul președintelui Iohannis, senatorii ar putea fi chemaţi mai devreme din vacanţă într-o sesiune extraordinară pentru a discuta cererea de reexaminare în cazul legii offshore.

„Legea, așa cum a fost adusă la Senat, a fost discutată și cu Asociația Română a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN) și cu ministerul… deci, erau lucrurile cam clare. Au tot tărăgănat-o… A fost vizita lui Wess Mitchell (adjunctul secretarului de stat american pentru Europa şi Eurasia, în iunie – n.r.) și la conferința lui de presă a spus că așteaptă să se urgenteze adoptarea legii offshore. În aceeași zi, el s-a întâlnit cu Dragnea la Ambasada SUA, care nu a dorit să publice conținutul convorbirilor dintre cei doi… Apoi, Dragnea s-a conformat și a pus legea în plenul Camerei Deputaților, cu urgentarea în comisii. Înțeleg întârzierea asta ca un mic șantaj, pot să interpretez așa, pentru că este inexplicabil de ce din februarie până în iulie nu a trecut prin comisii, intrând în plen în sesiunea extraordinară! Numai că a ajuns în plen cu amendamente care nu au fost discutate în comisiile Camerei Deputaților, ci doar între Dragnea și Iulian Iancu, cu 20 de minute înainte de intrarea în plen. Astfel, se introduce impozitul progresiv pe profit, în funcție de preț. A doua zi după vot, asociația companiilor implicate a spus că e foarte puțin probabil să înceapă exploatările. Dragnea și-a dat seama că a făcut o greșeală cu formula de calcul, vorbind de o ordonanță de urgență care să modifice conținutul legii. (…) La Camera Deputaților au modificat față de Senat pe fond legea, deci nu s-a respectat principiul bicameralismului, pentru că a plecat de la Senat într-un fel și iese din Cameră în alt fel, modificată radical! Deci, nu e în regulă și trebuie să vedem și noi ce s-a întâmplat. Iar la Senat, iar comisii, apoi iar Cameră, iar comisii, nu se poate da ordonanță de urgență, toate chestiile astea înseamnă întârzierea începerii exploatării”, a precizat senatorul neafiliat constănțean, Vergil Chițac, pentru TOMIS NEWS.

Din partea puterii, senatorul PSD Ștefan Mihu ne-a spus că președintele Iohannis urmează o regulă de retrimiteri constante la Parlament ale legilor adoptate, inițiativa fiind una strict politică, amenințând astfel economia românească.

„Din punctul nostru de vedere, o să iasă (legea – n.r.) la fel! Până acum, nu ne-au chemat încă în sesiune specială. Sunt niște presupuneri pe care și eu le-am auzit din mass-media. Nu este exclus să se facă sesiune specială, având în vedere importanța legii respective. Dar, ca și până acum, absolut orice lege, indiferent ce ar fi cu ea, președintele Iohannis o retrimite la Parlament, urmează toate căile de a întârzia orice lege. Până și cea cu ajutoarele sociale… toate! Efectul va fi negativ asupra economiei în general, pentru că intrarea ei în vigoare aduce redevențe: 50% din producție trebuie să fie pe piața românească, 25% – lucru cu unități românești, 25% – personal din țara noastră ș.a.m.d. Problema pe care au ridicat-o „super naționaliștii” de la PNL și USR cum că nu ar veni investitorii… ei vin fără nici o problemă! Și nu este normal să dăm pe nimic rezervele țării!”, a spus senatorul Ștefan Mihu, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

JALE din cauza Legii operațiunilor offshore. Guvernul acordă scutiri de impozite și permite corporațiilor să încalce proprietatea privată. Un deputat acuză: „România își cedează dreptul la suveranitate”!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *